Sömn

När jag var barn var sömn bara nödvändigt ont. När jag var ung var det skönt att sova länge på morgonen. När jag fick barn började jag uppskatta att sova tillräckligt, om än lite mindre. Och nu när jag kommit till medelåldern räcker inte ens det- nu måste jag få sova GOTT. Annars blir livet jobbigt nästan på en gång. Det finns otaliga olika sätt hur sömnen kan krocka med sig själv och där ligger man mitt i natten med sina egna tankar som enda sällskap.
En av Guds gåvor till mänskligheten, vilka ju är många, heter Herman Hesse. Han har planterat gott om tänkvärda saker i min skalle.
"Hur är det med dig, min son?" sade far och lade sin hand på min axel. "Jag sov dåligt" svarade jag och ljög inte. Mera kunde jag inte säga. Men då sade far någonting som jag sedan dess många gånger har tänkt på. "Sömnlös natt", sade han, "är alltid en besvärande sak. Men man kan stå ut med den, om man tänker bra tankar. När man bara ligger där och kan inte somna, är det lätt hänt att man blir irriterad och tänker på irriterande saker. Men man kan också använda sin vilja och tänka gott."
"Kan man det?" frågade jag. Eftersom under de senaste åren hade jag börjat tvivla på ifall den fria viljan överhuvudtaget existerade.
"Ja, det kan man." sade fadern med eftertryck.
 
 
Gott Nytt År alla mina läsare!

Vila och arbete

Efter att julmaten var lagad och julfriden sänkte sig över vår familj började jag som vanligt klättra på väggarna. Hur kan man lära sig att ta det lugnt? Utan att behöva prestera hela tiden? Jag har kanske inte ätit så överdrivet mycket julmat, men den ridfria peroden pga ryggskottet sitter i och jag känner mig pluffsig och allmänt illa till mods... Julen har dessutom komplicerats av en sjuk son, att min nya bli havererade på julafton, samt att mjölkrobotens dator har kastat in handduken. Tala om timing!
Som tur var så fick jag gästspela på jobbet en dag. Och sedan kom inte bara pojkarna, utan också brorsan min med sina flickor. Brorsan och min äldsta son är så lik varandra att jag har allvarliga svårigheter att skilja på dem. Dessutom så upptar de liksom samma plats i min hjärna, så ofta vet jag inte ens själv vilken av dem jag tänker på.
Minsta barnen är båda 7 år, och det är faktiskt Emma som pratar mera svenska än Poppe finska.
Iina älskar uppriktigt hästar, jag vet inte hur många gånger per dag hon går och hälsar på Yade. Och ändå är det -20 grader ute.
Det är inte många hästar som jag skulle skicka ut i skogen med en 9-åring på ryggen, men som tur är så har en sådan här hemma! Naturligtvis i Sannas och Busters trygga sällskap...
 
 
 
Vi har öppnat en del nya julklappar, bilbana, ishockeyspel, surfplattor. Zombies, choklad och finska skvallertidningar. Och jag fick en alldeles fantastisk tigerponcho som min mammas kompis har gjort själv.
 
 
Den ska jag ha på nyårsafton! Ser fram emot några lugna sköna dagar nu. Tänker på tsunamioffren och att vi måste leva här och nu. Det är enda sättet.
 
 

Älgfärskaka

Kakan som jag gjort är faktiskt gjord på nötfärs och det fungerar lika bra. Poängen är viltkänslan.
500 g älgfärs
1 tsk salt
lite peppar
1/2 tsk timjan
arbeta ihop dessa.
Tillsätt sedan
1 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk maizena eller potatismjöl
och sist drygt 1 dl riven Västerbottensost
Arbeta ihop smeten.
Skala och skär en gul lök i ringar.
Forma en stor färskaka. Lägg lökringarna runtom.
Stek i smör i medellåg värme tills du ser att kakan börjar få färg halvvägs upp. Lökringarna ska bli bruna och sötaktiga.
När kakan fått färg en bit upp vänd den med hjälp av ett lock. Bli inte sur om den går sönder lite, det hör som till.
Skvätta på lite soja!
Stek lika länge den andra sidan, fortfarande ganska låg värme.
Sås blir förutom skyn från färsen
2 dl köttbuljong (2 dl vatten och en halv köttbuljongtärning)
1 dl grädde (matlagningsgrädde går bra)
1 tsk maizena
2 msk lingon/lingonsylt
Låt puttra i såsen en bra stund för att vara säker på att kakan blir genomstekt.
Servera med potatis, t ex stekta potatis kryddade med rosmarin.
 
 
 
 
Det blir Så Gott!
Visa fler inlägg