Älgfärskaka

Kakan som jag gjort är faktiskt gjord på nötfärs och det fungerar lika bra. Poängen är viltkänslan.
500 g älgfärs
1 tsk salt
lite peppar
1/2 tsk timjan
arbeta ihop dessa.
Tillsätt sedan
1 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk maizena eller potatismjöl
och sist drygt 1 dl riven Västerbottensost
Arbeta ihop smeten.
Skala och skär en gul lök i ringar.
Forma en stor färskaka. Lägg lökringarna runtom.
Stek i smör i medellåg värme tills du ser att kakan börjar få färg halvvägs upp. Lökringarna ska bli bruna och sötaktiga.
När kakan fått färg en bit upp vänd den med hjälp av ett lock. Bli inte sur om den går sönder lite, det hör som till.
Skvätta på lite soja!
Stek lika länge den andra sidan, fortfarande ganska låg värme.
Sås blir förutom skyn från färsen
2 dl köttbuljong (2 dl vatten och en halv köttbuljongtärning)
1 dl grädde (matlagningsgrädde går bra)
1 tsk maizena
2 msk lingon/lingonsylt
Låt puttra i såsen en bra stund för att vara säker på att kakan blir genomstekt.
Servera med potatis, t ex stekta potatis kryddade med rosmarin.
 
 
 
 
Det blir Så Gott!
#1 - - Anonym:

Jag gillar sättet Du tillagar på med äkta smör och grädde som tar fram de goda smakerna. Här behövs ingen smakgaranti,superfin matsärskilt i denna vinterkyla,energirik och god.
Man blir hungrig:)
Ha en fin kväll!
Fd

#2 - - Sarah:

Ser gott ut :)

#3 - - Ditte:

Tack för ännu ett fint mattips. Och roligt med just älgfärs, blir mycket köttfärs. Har inte älgfärsen i frysen men det går lätt att få tag på i Söderhallarna.
Skall förstås provas här hemma!

#4 - - Åsa:

Vilket bra mattips :) Vi har mycket älgkött hos oss och detta måste jag bara prova!
Önskar dig en härlig dag :)