Krämiga gäggor i samma gryta

Ja, mina kära läsare... Jag skäms faktiskt över mina bilder. Jag skäms inte över mina recept, för de är, tro det eller ej, jättegoda. Men allt ser likadant ut på bild. Till och med samma gryta hela tiden!
Jag VET att jag borde skärpa mig, satsa på tallrikar, skål, bestick, dukar etc etc men jag hinner helt enkelt inte. Då blir det kanske inga recept alls och det är inte bra.
Att ha börjat med bloggen har faktiskt gjort att jag har fått mera öga för estetik. Jag tänker mera på vad som är fint och vad jag vill fota. Många bloggar är på tok för ytliga för min smak (bara prylar och outfits, ingen real life) men många i alla fall yngre trivs med det och det är ju inget fel på det, så länge man inte börjar inbilla sig att allt ska vara, eller överhuvudtaget KAN vara, bildskönt och drabbas av press över det. Skönhet gör världen bättre så det hejar jag på!
Och då kommer jag med mina gäggor. Jag ska försöka bättra på mig. Men låt inte skenet bedra, prova på receptet för det är jättegott.
Historien började med att jag handlade på Willys, billig fryst vit fisk som hette pangasius. På något sätt skulle den tillagas och jag provade thailändskt. Mot förmodan blev denna fisk pojkarnas stora favorit "mamma, jag har aldrig ätit så god fisk i hela mitt liv!" 
Idag använde vi dock torsk i block, och nästan lika gott var det.
 
 
1 strimlad purjolök
2 skalade och skivade vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
limesaft
fräs ihop i olja/smör. Du ska känna doften av currypastan.
800 g vit fisk (jag hade 2 block torsk som jag skivat halvfrysta)
2 burkar kokosmjölk
1 msk fisksås
1 fiskbuljongtärning
Låt koka och puttra i en kvart
lite ingefära
lite koriander
lite salt
Krydda sist.
Servera med ris! 
 
Regnet sköljer över Vännfors och hästarna har fått gå in över natten. Jag laddar för helgjobb. God natt!
 

Kyckling och bröd!

Dagens mattips är kenyansk kycklinggryta
 
 
I samband kan jag passa på och göra reklam för den fina grytan- Le Creuset
Går att använda på alla spisar, ugn mm. Kan stekas och kokas i. Kan diskas i diskmaskin. Livstids garanti. Vacker. Ett bra köp helt enkelt, finns i olika färger.
 
 
1 grillad broiler
1 skalad hackad gul lök
2 skalade hackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd spansk peppar (jag använder chiliflingor pga att jag får astmatiskt anfall av färsk chilipeppar)
olja att steka i
½ tsk mald ingefära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk strösocker
Bryn och fräs ihop allt ovanstående
Tillsätt rivet skal från 1 citron
1 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
Låt puttra i en halvtimme
Sist hackad persilja
Servera med ris!
Grillad broiler är alltid godast men du kan förstås använda kyckling i någon annan form också.
 
Jag blev även biten av bakflugan idag så jag gjorde min mosters havrebröd som varmt kan rekommenderas för alla hemmabagare.
 
 
5 dl mjölk (även vatten funkar)- värm till 37 grader
tillsätt 25 gram jäst
1 tsk salt
1 msk sirap eller flytande honung
3 dl havregryn
8-9 dl vetemjöl
½ dl matolja (sist)
Arbeta ihop degen tills den lossnar från bakbunken.
Lämna under en duk tills den jäst till dubbla storlek. (ca en halvtimme borde räcka)
Baka 2 runda bröd och låt dem jäsa på plåten i 30 min under en duk.
Platta till dem varsamt med en mjölad hand. Tryck ett hål i mitten med ett glas. Stick hål på ytan med en gaffel och pensla med mjölk.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 min.
 
Idag har jag bara pysslat på, pojkarna är borta. Jag var en sväng till affären också, jag avskyr att handla mat själv men det är min lott i livet.
Har borstat min häst, länge och väl. Nu är de på betet dygnet runt. Travade henne på hårt underlag och såg ingen tydlig hälta längre. Kan förstås hända att det hade synts under ryttare i något varv, men på bättringsvägen är hon, det är helt klart. Inget av benen var svullet eller värmeökat heller. Jag låter henne vila ett tag så det säkert läker ordentligt, när det är en så bra årstid nu.
Jag och Greger-storbonden körde en sväng med den nya fyrhjulingen och hälsade på våra nya grannar Erik och Monica, vad trevligt att de har flyttat hit! Vännfors är en levande by, och blir bara bättre och bättre!
Ni kanske märker någonting på min bloggs design... Köpte mig ett PRO-medlemsskap idag, för att slippa alla reklam och få tillgång till alla andra förmåner. Mitt främsta syfte är förstås att det ska gynna mina få, men som sagt, desto bättre läsare.
 
 

Lite ljusare

Som hästägare, liksom även som jordbrukare, får man tydligen leva för och njuta av stunden. När som helst kan allt krascha, och det gör det också, med jämna mellanrum. Insatserna är stora.
Det kändes i alla fall lite bättre igår kväll. Hältan syntes inte ens i trav, men då travade vi på väldigt mjukt underlag. Jag borstade henne i hagen, och hon njöt stort. Enda störande moment var Buster, som tvunget skulle tränga sig upp i famnen på mig hela tiden. Kvällen avslutades med ett glas fräsch rosé hos Åsa och Niclas, samt Åsas hemliga och väldigt goda trolldrink. Och österrikiska romkulor!
Jag lade mig och sov så Otrooligt gott, minns inte när jag sovit så gott sist! Greger sade dessutom att jag skrattade högt i sömnen.
 
 
What´s the problem?
 
 
I feel perfect anyway. Gräset är gott!
 
För att trösta mig gick jag på Rituals kundklubbskväll innan jag kom hem. Man fick fika och 20% rabatt på produkter. Jag hade kunnat köpa hela butiken. Tyvärr så är inte deras kläder någonting för mig, för blaskiga färger för nuvarande.
 
 
Och här några tips. Miracle balm är handkräm, men kan användas även som ansiktsmask. En favorit för mig!
 
 
 
Visa fler inlägg