Finska kållåda

Finland är känd för sina "lådor" och av dessa förknippas potatis-, kålrots- och morotslåda med julen, medans kållåda och leverlåda äter man året runt.
Lådor är mjuka i smaken och aningen söta så de är många barns favoriträtter i Finland. Ur en bantares synpunkt finns det inget att klaga på heller. Detta är mjölkfritt ifall du steker allt i olja och korngrynen går nog att ersätta med fibrex el dyl om man vill ta bort gluten.
 
Koka 1,5 dl korngryn i 5 dl köttbuljong i 20 min.
Skala och hacka en gul lök och strimla 500 g vitkål. Stek dessa mjuka.
Stek ca 500 g köttfärs och salta lätt.
Blanda ihop allt och tillsätt 2 msk mörk sirap, 1 tsk salt och 1/4 tsk vitpeppar.
Lägg i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 1 timme. Under stekningen häll på ytterligare 3 dl köttbuljong.
Servera med rårörda lingon.
 
 
#1 - - Gunnel :

Jag gillar dina recept. Ska testa även detta.

Svar: Tack!
Annukka

#2 - - Hemkära Hanna:

Mmm, det låter jättegott! Kanske ska ta och bjuda svågern på detta.

#3 - - mickandialog:

Jag fullkomligen älskar dessa lådor. Min mormor har lärt mig de där små knepen som gör dem det där extra. Brukar göra extra många i aluminiumlådor och ge bort. Sedan gör jag som Mummi, skriver vad det är på locket i skrivstil.
Det här ska testas minsann.
kramisen

#4 - - Karin på Pettas:

Korngryn är nästans, nästan glutenfria....
försök baka bröd på korngryn så märker du hur lite glutén det finns däri.
Lådor är gott och kållådan, kålrotslådan hör till mina favoriter

#5 - - znogge:

Lådor är oftast praktisk mat och behändiga till många :-)

#6 - - Rolf:

Jag har en enda gång i mitt liv ätit låda- en morotslåda och det var något otroligt gott.

#7 - - Christina:

Nu blev jag sugen på att laga mat igen :) Tack för recept o inspiration.

Läste just din sommarlista och tänkte att det där med att köra shettis och drick öl mitt i natten lät hur mysigt som helst :)

Hoppas att du får en fin vecka!

#8 - - Bosse Lidén:

Det ser smaskigt ut. Lådor borde vara något för mig. Varför var jag inget finskt barn när jag var liten? :) Kram Bosse

#9 - - Comsi Comsa:


Ser gott ut och jag har faktiskt ätit dessa lådor. ;-)

Kramen ♥

#10 - - Marina:

Tja, varför inte, kan ju vara värt att prova någon gång. Och jag antar att man kan experimentera med ingredienserna efter bästa förmåga.

#11 - - Yvonne:

Låter gott! .....................................precis du har så rätt ut och gå även på vintern :-)

#12 - - Ditte:

Jag har provat finsk kållåda, men ännu inte själv vågat mig på det. Men nu så....Tack för bra recept!

#13 - - TantGlad:

Mmm.....låter gott. Bra med lite tips.
Kramkram.

#14 - - Tove Olberg:

En igenkännande låda ... men utan korngryn och med lök, nu ser jag varför min sista blev så torr - det är nämligen mycket länge sedan jag gjorde den - jag hoppade över buljongen.
Gott gotti gott!