Bål och bal på slottet

 6/12 fyller Finland år. Då har vi finländare vår alldeles egen motsvarighet till Nobelfesten, då presidenten bjuder vissa utvalda medborgare på en bal på slottet! Riksdagsledamoterna med respektive är med, höjdarna från näringslivet, och så även ett urval ur den allt krympande skaran av krigsveteraner. Idrottsmän som haft framgång under gångna året och kulturpersonligheter kan också få inbjudan. Kvinnornas klänningar är ett hett samtalsämne. Inte bara de som lyckats, utan minst lika mycket de som "floppat"...
Slottets bål har beryktats vara gott, rentav magiskt, och receptet är traditionellt och en stor hemlighet!
I år hade en finsk skvallertidning Seiska dock hittat receptet från en tidning från tidiga 70-talet och delade den gladeligen till alla skvallerpressens läsare i Finland...
Så jag gör ingen jättestor synd om jag delar receptet på min lilla blogg, som tips till dem som vill göra världens godaste bål t ex på nyårsafton!
 
Slottets Bål
För 10-15 pers
 
1,5 flaska Jugoslovanski Rizling
0,5 flaska Bordeaux Blanc
2 dl White Port
1 flaska bordssprit (Pöytäviina, som Alko har tillverkat och sålt sedan 1932.) (Färglös, gjord på korn med alkoholhalt 37%). 
2 droppar citronskalskoncentrat
1 flaska torr Elysée
3 flaskor Grape-läsk (lite oklart för mig vilken, kanske kvittar det. Fanta?)
 
Ställ allt i kylen. Blanda ihop allt förutom Elysée och Grape som ska in just före servering!
Det blir ca 3 dl per person, och alkoholhalten är ca 12%.
 
 

Snällt, sant eller nödvändigt?

Jag fick lära mig häromveckan att man får bara säga en sak ifall den uppfyller minst två av följande tre kriterier: snällt, sant och nödvändigt. Jag tror att det kan stämma! Vad tror ni?
 
 

Julens delikatesser

Inspiration till efterrättsbordet såhär i juletid kommer här!
 
Radiokaka (recept i ett inlägg från dec-15).
 
 
Lakritspipor såklart (ej hemmagjorda...)
 
 
Julkola
1 dl brun farin
2 dl strösocker
75 g smör
3 dl grädde
1-1,5 msk vaniljsocker
Koka allt länge och väl i en kastrull under omrörning. Kokar du mindre länge blir det segt, men jag kokar minst 30 min så att det blir liksom vitt på kanterna av kastrullen. Då blir kolan torrare och ännu mera i min smak. Häll i smord form, låt stelna. Skär i bitar.
 
 
After Eight-tryfflar
Världens godaste!
Koka upp 1 dl vispgrädde.
Blanda med 10 st After Eight-plattor som du brytit till mindre bitar, 200 g mörk choklad som du brytit samt 2 tsk smör så det blir en jämn massa. Sätt i kylen för att stelna. Gör små bollar som du rullar i florsocker, eller kakaopulver om du vill.
 
 
Rocky Roads (recept i ett inlägg från dec-15.)
 
 
Kolasnitt
Rör ihop 200 g rumsvarmt smör, 2 dl socker och 1 dl ljus sirap.
Tillsätt 2 msk vaniljsocker, 2 tks bakpulver och ca 5 dl vetemjöl. Arbeta ihop.
Rulla till "ormar", 3 st, och platta till med handen på en ugnsplåt.
Grädda i 200 grader i 10-12 min.
Skär upp till lite sneda snittar.
 
 
Julgodis (dessa Budapest är från Finland, rekommenderas.)
 
 
10 kommentarer
publicerat i Bak
Taggar: Kola, Kolasnittar, Minttryfflar, Radiokaka, Rocky roads
Visa fler inlägg