Söndag med lite pyssel

Jag har haft en så underbar helg. Jag har bara gjort små saker. Lagat lite mat och sett på film. Varit med våra bästa vänner. Tvättat. Smort mina läderstövlar. Sovit.
Tidigare, när jag hade häst, fick jag alltid redan på morgonen (eller helst dagen innan!) planera hur jag skulle göra. Antingen så skulle jag rida strax efter frukosten, då det fortfarande var ljust. Eller sen sparade jag stallet till kvällen, och då visste jag att hela kvällen var borta och då fick jag vara desto mera effektiv för att hinna göra allt annat dagtid.
Även om jag är sällan så glad som när jag har ridit och varit med mina hästar, så är det tveksamt om glädjen till slut övervägde stressen. Den här årstiden är förstås allra värst då det är mörkt och dåligt underlag. Och de två senaste somrarna har jag ju inte haft någon häst, då Yade först fick fång våren -14 och sedan dog våren -15.
Visst hade jag precis samma problematik med Yade som med RedX denna höst, men en ny häst medför alltid en extra belastning, hur snäll den än är. Dessutom har jag haft mycket på jobbet och allt eftersom fått mera ansvar där, förstås.
Jag inser att jag har hållit på att dräpa mig med allt som jag hållit på med. Jag hade förlorat förmågan att stanna upp och reflektera eftersom jag helt enkelt hade för mycket omkring mig. Och då min kreativitet stryps, ja då är det kört, som jag har sagt tidigare.
Det gör mig förtvivlad att jag inte vet om jag klarar av att ha en häst igen, eftersom det är det roligaste jag vet. Vi förbereder ändå en ridbana nu så att om rätt häst dyker upp så får jag lite lättare att få ihop allt här på hemmaplan och inte behöver jämt åka till ridhuset under den mörka årstiden.
Man vet att man blivit gammal då STÄDA IFRED gör en lycklig! Och det har jag fått göra idag, första advent.
Och sen har jag gjort en sallad av quinoa, rucola, räkor, marinerade fetakuber, avocado och gröna oliver. Sådana här saker äter jag mestadels nuförtiden, även om sådär irriterande 4 kg fortfarande kvarstår till min målvikt.
 
 
Till första advent blir det glögg, julmust, lussebullar och pepparkakor. Jag gjorde även sk pepparkaksbollar från Camilla Tubertinis Millas mysmat- en charmig bok med bra recept.
 
 
Ta fram en matberedare. Smält 50 g smör.
Blanda i köksmaskinen 2 dl havregryn, en halv kryddmått salt och ca 15 krossade pepparkakor. Tillsätt 200 g skivad mandelmassa och sedan smöret. Tillsätt 1-3 tsk vatten i blandningen så att degen blir bra att arbeta med. Gör bollar och rulla dem i pärlsocker.
Smaken av mandelmassa är ganska framträdande så jag misstänker att det här går inte helt hem hos pojkarna. Tur att man har gubben som äter!

Maten är ett skäl att besöka Krakow

Jag brukar aldrig fota maten jag äter men undantag bekräftar regeln säger vi i Finland.
Denna godomliga mat är billig, så även tillhörande dryck. Vi åt ingenting dåligt i Polen!
Gåspate på restaurang Wierzynek som öppnades 1364 (!!) och där det har ätit bl a Nikolaus Copernicus, De Gaulle, Bush, Castro... Och så vi!
 
 
Gås på samma ställe
 
 
Traditionell soppa i bröd (på annat ställe)
 
 
 
Indisk mat fanns också...
 
 
 
...och italienskt...
 
 
Chimney cakes kallas för trdelnik i Tjeckien
 
 
Och som sagt, att bo på femstjärnigt under lågsäsongen är ingen big deal. Vårt hotell hette Copernicus efter Nikolaus Copernicus (vetenskapsmannen som kom på att jorden går runt solen och inte tvärtom) som var verksam i Krakow på 1500-talet. Hotellet ligger i Gamla Stan.
 
 
 
 
Vi bodde högst upp och njöt av varje stund. Frukostbuffen var fantastisk.
Det som jag tyvärr inte hann med under denna resa var spabehandlingar. Dessa är generellt billiga i Östeuropa, och håller hög kvalitet. 
Om husen var fint dekorerade i Tjeckien så är de det också i Krakow.
 
 
 
 
 
 
 

Kazimierz, Podgorda, Nowa Huta

Vårt hotell Copernicus låg i Gamla Stan, som är stadens hjärta. Söder om Gamla Stan ligger Wawelkullen, och ytterligare söder om denna, angränsande mot floden Wisla, ligger Kazimierz, den gamla judiska stadsdelen. Innan andra världskriget hade Krakow en stor judisk befolkning på ca 65 000 personer. Få av dessa överlevde kriget.
I samband med Steven Spielbergs filmning av Schindlers list på 90-talet fick Kazimierz en uppsving, och med all anledning, en så mysig stadsdel där än idag synagogor och katolska kyrkor samsas i lugn och ro. Vi hittade en charmig marknad med gamla föremål (även från krigstiden såsom hakkorsar, krigsmedaljer och SS-männens motbjudande svarta ringar fanns att köpa), vi köpte några gamla smycken med själ i.
 
 
 
 
 
Under andra världskriget flyttades den judiska befolkningen till södra sidan av Wisla till ett trångt ghetto, som även beskrivs i Schindlers list. Området heter Podgorza.
 
 
Ghettomuren finns bitvis kvar att beskåda
 
 
På torget finns det konstverk som består av tomma stolar, till minnet av förintelsen.
 
 
Schindlers fabrik ligger också i Podgorza (för dem som inte vet, var Schindler en polsk framgångsrik industriman som räddade judar genom att skydda dem som jobbade åt honom- vi åker än idag i hissar där det står hans namn på...) och är ordentligt renoverad inför inspelningen av filmen. Därinne ligger också ett mycket prisat museum om livet i ghettot och holocausten, men vi kände oss så mentalt utmattade efter Auschwitz att vi valde att inte besöka den.
 
 
I stället tog vi en liten taxi trip till Nowa Huta, ett försök till idealsamhälle som byggdes av kommunistregimen strax utanför Krakow i slutet av 1940-talet, efter kriget. Krakow, som var en universitetsstad och centra för intellektualism, skulle försvagas och industrialiseras så man smällde upp ett enormt stålverk mitt i ingenting.
Området hade inga naturliga förutsättningar att hysa ett stålverk vilket ledde till både ekonomisk och tyvärr även ekologisk katastrof. Idag är stålverket nedlagt men det enorma bostadsområdet står kvar. Jag fotade inte men min reflektion var att husen var oväntat fina!
4 kommentarer
publicerat i Resor
Taggar: Kazimierz, Krakow, Nowa Huta, Podgorza, Polen, Schindlers list
Visa fler inlägg