Kazimierz, Podgorda, Nowa Huta

Vårt hotell Copernicus låg i Gamla Stan, som är stadens hjärta. Söder om Gamla Stan ligger Wawelkullen, och ytterligare söder om denna, angränsande mot floden Wisla, ligger Kazimierz, den gamla judiska stadsdelen. Innan andra världskriget hade Krakow en stor judisk befolkning på ca 65 000 personer. Få av dessa överlevde kriget.
I samband med Steven Spielbergs filmning av Schindlers list på 90-talet fick Kazimierz en uppsving, och med all anledning, en så mysig stadsdel där än idag synagogor och katolska kyrkor samsas i lugn och ro. Vi hittade en charmig marknad med gamla föremål (även från krigstiden såsom hakkorsar, krigsmedaljer och SS-männens motbjudande svarta ringar fanns att köpa), vi köpte några gamla smycken med själ i.
 
 
 
 
 
Under andra världskriget flyttades den judiska befolkningen till södra sidan av Wisla till ett trångt ghetto, som även beskrivs i Schindlers list. Området heter Podgorza.
 
 
Ghettomuren finns bitvis kvar att beskåda
 
 
På torget finns det konstverk som består av tomma stolar, till minnet av förintelsen.
 
 
Schindlers fabrik ligger också i Podgorza (för dem som inte vet, var Schindler en polsk framgångsrik industriman som räddade judar genom att skydda dem som jobbade åt honom- vi åker än idag i hissar där det står hans namn på...) och är ordentligt renoverad inför inspelningen av filmen. Därinne ligger också ett mycket prisat museum om livet i ghettot och holocausten, men vi kände oss så mentalt utmattade efter Auschwitz att vi valde att inte besöka den.
 
 
I stället tog vi en liten taxi trip till Nowa Huta, ett försök till idealsamhälle som byggdes av kommunistregimen strax utanför Krakow i slutet av 1940-talet, efter kriget. Krakow, som var en universitetsstad och centra för intellektualism, skulle försvagas och industrialiseras så man smällde upp ett enormt stålverk mitt i ingenting.
Området hade inga naturliga förutsättningar att hysa ett stålverk vilket ledde till både ekonomisk och tyvärr även ekologisk katastrof. Idag är stålverket nedlagt men det enorma bostadsområdet står kvar. Jag fotade inte men min reflektion var att husen var oväntat fina!
4 kommentarer publicerat i Resor
Taggar: Kazimierz, Krakow, Nowa Huta, Podgorza, Polen, Schindlers list
#1 - - znogge:

Krakow står definitivt kvar på min lista för det verkar vara en stad helt i min smak! Intressant och mycket historia om än inte alltid så ljus...

Trevlig fredag!

#2 - - Tove Olberg:

De tomma stolarna - där setter sig väl ingen? De är verkligen talande och stiliga - svårt stiliga med tanke på bakgrunden. Även bilder i gråregn är talande och som du säger husen är fina.

#3 - - Ditte:

Tack för din fina text och talande bilder.
Detta är ju verkligen historia, modern sådan och Schindlers list har jag sett och skulle gärna resa till Krakow för att se och lära mig mer. Att staden sedan har mycket att erbjuda av allt gör det om än trevligare att göra ett besök där.


Svar: Jag tror faktiskt att Krakow vore något för dig och Bosse! Norwegian flyger direkt från Arlanda. Att du hade en sådan anknytning till Auschwitz, det visste jag inte, vad hemskt.
Annukka

#4 - - Ditte:

Auschwitz är en del av min pappas historia och blir även en del av min. Hemskt, men så är det.