Hudvård

Redan när jag gick hudkursen på läkarutbildningen fick jag mig bekräftat vissa saker som jag alltid misstänkt. Det vill säga, vår hudtyp inklusive olika problem påverkas endast av gener och kanske lite av mediciner. Fukt kan och skall man tillföra utifrån vid behov, men i övrigt så är all hudvård från naturliga ämnen till avancerade molekylära komplex som skapats i ett laboratorium endast ett effektivt sätt att bli av med sina pengar. Många "naturliga" ingredienser såsom tea tree oil är de starkaste allergiframkallande ämnen som finns, och många är de som har blivit känsliga och fått stora allergiska besvär pga dessa.
Därför har jag genom alla åren nöjt mig med endast fuktcremer med god doft, samma creme på kroppen och ansiktet allt som oftast. Och med bra resultat ska tilläggas, och säkerligen därför att jag har i grunden världens bästa hud. Inte ens i puberteten hade jag några större besvär med akne, jag har inga ärr och jag är fortfarande vid 40+ ålder mindre rynkig än många yngre människor.
Jag har aldrig utsatt mig för solen eftersom jag tycker att det blir för varmt och obehagligt, vilket säkert har varit gynnsamt för min hud.
Ändå har mitt intresse för hudvård väckts nu i mogen ålder, och jag vet faktiskt inte om det är det faktiska behovet eller känslan av lyx som lockar mest. Jag lever inte i någon illusion att jag kan bevara mig för evigt ung hur jag än smörjer och skrubbar.
Fortfarande kan jag inte se poängen med ögoncreme, serum eller micellärt vatten, i alla fall inte med tanke på vad de kostar! Ansiktsmasker kan vara sköna men en bra nattcreme räcker gott och väl.
 
 
Apoteket har tagit bort alla produkter med cykliska silikoner från sitt sortiment pga att de är potentiellt skadliga för hälsan (dock är det inte bevisat att så är fallet med de låga mängder som finns i de flesta skönhetsprodukter). Till min fasa innehåller min favorithandkräm från Rituals, Miracle Balm, cykliska silikoner.
Min stora favorit av alla hudvårdsmärken är faktiskt Clarins. Deras produkter är inte testade på djur och har ofta en god men mild doft. Därtill andas de hög kvalitet.
Clarins Eclat Minute läppbalm kan jag bara rekommendera. Den ersätter lätt alla möjliga fillers och botox för läpparna.
På morgonen använder jag likväl Clarins Beauty Flash Balm. Den ger lite lyster men inte färg. Den innehåller inte solskydd men jag solar ju inte, dessutom tycker jag att lite sol här i Norden måste vi väl tåla, vi människor är ju faktiskt skapta till att leva här på jorden.
Clarins Multi Active Night nattcreme är inte billig men den är alldeles underbar. Den räcker väldigt länge och känns som en ansiktsmask.
Jag rengör helst ansiktet med Bliss Fabulous Foaming Wash som innehåller mild scrub. Den doftar jättegott och fräscht.
Hur ser ni på hudvården? Favoritprodukter för ansikte och kropp? Tips emottages tacksamt. Jag är lite förtjust i The Body Shops nya hudvårdsserie, The Spa of the World, får se om det blir långvarigt.
#1 - - Sara - Träning & Hälsa:

Älskar Rituals, så många bra produkter!

#2 - - Ditte:

Vad gäller Rituals har jag köpt deras shampo och några andra produkter, men inte hudkrämer.
Clarins gillar jag och även den del från BioTherme. Vda gäller ansiktet måste jag skydda det även när jag är i skuggan och har nu använt Decleor med skyddsfaktor 50 under våren/sommaren och nu i höst med solskyddsfaktor +25. Men en keps eller solskärm är också på.
För mig är det viktigt att de produkter jag använder inte innehåller cykliska silikoner eller dör mig skadliga ämnen. Bodyshops produkter i "Spa of the World" har jag ännu inte provart och vet inget om dem.
Clarins Beauty Flash Balm är jag också förtjust i.

#3 - - TantGlad:

Jag brukar åxo använda Clarins . Men justnu kör jag Lumene.
jag har åxo en väldigt bra hud och undviker för mycket sol på ansiktet. Man är ju känslig där.
Oj så många märken jag testat genom åren. Många betalar man ju överpris för åxo.
Jag brukar gå nån gång om sänder på salong och göra ansiktsbehandlingar. Viktigt att sköta sig och kul är det åxo tycker jag.

Kram du fina

#4 - - Rolf:

Du är jättefin! klart att det kan vara skönt att lyxa till det ibland.
Ha en fin dag!

#5 - - Gunnel :

Jag har använt Clarins produkter ganska många år.....mycket p.g.a. att jag tycker det är ett hyfsat pris om man jämför med många andra. Det finns klart billigare alternativ, men inga som jag gillar. Jag får gjort ansiktsbehandling vår och höst och det känns skönt. Min mor fick lite smårynkor när hon närmade sig 80 och jag har tydligen hennes gener, så jag har ett antal rynkfria år kvar. Sen tycker jag inte att rynkor är fult på en gammal människa. Ansiktslyft skulle jag aldrig kunna tänka mig. De flesta ser overkliga ut efteråt. Kram

#6 - - Geddfish:

Jag har testat alla möjliga produkter, men säger som du, att det mycket är genetiskt. Jag har en bra hud sedan alltid, min mamma hade det också. Hon använde Tokalon ansiktskräm i tub, jag har googlat, den finns än!
Just nu har jag Maria Åkerberg. Clarins är mycket bra också.
Skyddar mitt ansikte med hög solfaktor om jag är i värmen.
Tack för tips och råd!

#7 - - Christina:

Det där var klokt sagt, att vi är skapta att leva på jorden. Ibland kan man ju undra vad vi håller på med när vi skyddar oss för och mot allt möjligt och omöjligt.... måste dock erkänna att jag använder ögonkräm, dagkräm och nattkräm och nu på vintern en grön concieler som neutraliserar röda blodkärl ;)... lite fåfänga bor det trots allt i mig....

ha det gott !

#8 - - Mia:

Jag har ungefär samma inställning som du, blir dessutom glad att läsa inlägget då jag vet att du är läkare. Vilken specialitet du är mest kunnig inom, ja, det vet jag förstås inte.

Jag använder inte tvål till ansiktet utan kör endast med vatten och mjukgörande ansiktskräm ibland. Andra gånger använder jag också rengöringslotion och ansiktsvatten. Smörjer torra partier efter dusch. Jag är med andra ord ingen större vinstaffär för alla som producerar s.k skönhetsprodukter.

Jag har känslig hud, av födsel och ohejdad vana. Jag misstänker det beror på generna och inget annat.

#9 - - Primrose:

Intressant, jag har bara billiga produkter, men min hus är bra ,-)
Men hjälper det inte att äta bra? det tror jag.
Och skratta mycket ,-))
Ha det fint KRAM Primrose ,-)

#10 - - Lissen:

Känner att jag inte har koll på det här med hudvård och hmm har beställ hudkräm med tee tree oil, hmm. Och jag har lite känslig hud och har solat för mycket.

#11 - - Karin på Pettas:

Skulle folk göra som jag så skulle all hudvårdsfabrikation gå under i ett huj. Olivolja är mitt ledord. Både på insidan och utsidan....
men det händer att jag ger mig själv ett litet extra uppiggande med rosenolja. Dr. Hauscha är namnet.

Karin

#12 - - Znogge:

Jag använder ganska så grundläggande och enkla krämer. Tror liksom inte på alla mirakel. och underkurer...