Finsk köttpirog och bacontorsk

Timeoftiger är ju faktiskt en matlagningsblogg också!
Jag hade ett behov att vara finsk idag så jag gjorde en köttpirog.
Nyp ihop 5 dl vetemjöl och 200 g smör. Tillsätt 250 g Kesella. Lägg degen i kylskåpet.
Koka 2 dl ris.
Skala och hacka en gul lök, och stek den mjuk. Stek även ca 500 g köttfärs.
Blanda ihop lök, köttfärs och ris, och tillsätt 2 ägg (råa). Smaka av kraftigt med salt, peppar, soja, tomatpure och senap (en del av smaken "försvinner" inne i pajen!)
Ta fram degen. Kavla en lite större bit på ett bakplåtspapper med hjälp av lite vetemjöl. Kavla ut så att även kanter uppstår. Lägg på fyllningen. Kavla sedan den något mindre degbiten till ett lock som du lägger på. Pensla med ett ägg. Gör hål med gaffeln.
Grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 20 minuter, tills pirogen fått färg.
 
 
 
 
Häromdagen tillagade jag min eviga torsk (syftar på LCHF)  på ett lite annat sätt, recept från nätet.
Ta 2 block torsk, låt dem tina.
Skala och hacka en halv rödlök och ett paket bacon. Stek dessa. Finhacka ca 7 soltorkade tomater och stek även dem.
Gör en röra av 60 g smält smör, 1 tsk sambal oelek, 2 pressade vitlöksklyftor och lite salt och peppar. Ev även timjan och oregano.
Lägg torsken i en smord ugnsform. Salta och peppra (rätt kraftigt såsom alltid med fisk.) Lägg på ett lager persilja. Sprid över baconröran och häll sedan över smörblandningen.
Grädda i mitten av ugnen 200 grader i 15 min. Det optimala är att hälla smöret på fisken i omgångar så den blir saftigare.
Koka 800 g tvättade små potatis (helst nypotatis, annars får man skala dem) i saltat vatten. Krossa dem lätt med något trä-köksredskap. Strö över flingsalt, smörklickar och ev riven parmesanost och ugnsstek på högsta värme tills de fått lite färg, en stund. Dessa blir god tillbehör till fisken.
Jag ber om ursäkt för den fula bilden.
 
 
14 kommentarer publicerat i Mat
Taggar: Köttpirog, Potatis., Torsk, bacon
#1 - - Jenny Magnusson:

Jag skriver sällan vad jag jobbar med eftersom jag tråkigt nog inte gör det.. Hästarna har jag som hobby/rehab enligt försäkringskassan.. Så jag är egentligen inte sjukskriven heller, lite svårt att förklara men man kan väl säga att jag arbetstränar :) Tyvärr vill nämligen inte arbetsförmedlingen jobba med mig iochmed att jag är så begränsad och det är ett måste om jag ska kunna gå vidare (som sagt väldigt krångligt och detta har varit en lång process) men förhoppningsvis kommer jag kunna ha ett mer anpassat jobb längre fram! Jag håller på att försöka lösa det just nu för jag vill verkligen ha lite rutin i min vardag igen! :) Har längtat efter att få börja jobba i flera år nu!

#2 - - Jenny Magnusson:

Jag skriver sällan vad jag jobbar med eftersom jag tråkigt nog inte gör det.. Hästarna har jag som hobby/rehab enligt försäkringskassan.. Så jag är egentligen inte sjukskriven heller, lite svårt att förklara men man kan väl säga att jag arbetstränar :) Tyvärr vill nämligen inte arbetsförmedlingen jobba med mig iochmed att jag är så begränsad och det är ett måste om jag ska kunna gå vidare (som sagt väldigt krångligt och detta har varit en lång process) men förhoppningsvis kommer jag kunna ha ett mer anpassat jobb längre fram! Jag håller på att försöka lösa det just nu för jag vill verkligen ha lite rutin i min vardag igen! :) Har längtat efter att få börja jobba i flera år nu!

#3 - - Jenny Magnusson:

Åh vad gulligt skrivet av dig, vad glad jag blir!! Tack :) jag hoppas jag ska kunna använda det nu för kommande projekt! Jag får helt enkelt skapa mig egna jobb som passar mig och mina problem tänker jag :)

#4 - - Znogge:

Just det receptet gör jag ofta och torsken blir så god! Stompad potatis är inte fel det heller. Pirogen hade garanterat fått godkänt här :-)

Trevlig fredagskväll!

Svar: Ja, stompad hette det ju.
Annukka

#5 - - Comsi Comsa:


Jag brukar göra ungefär så här med torsken. Pirogen ser jättegod ut, har du aldrig funderat på att extraknäcka som kocka? Skojjar.... =)

Kramen ♥

#6 - - Ina:

Den där torsken måste jag prova!!!

#7 - - Yvonne:

Maten får med beröm godkänt.....................På nätet hittar jag det mesta! :-)

#8 - - JennyM:

Du ska veta att dina fina kommentarer verkligen förgyllde min dag! Tusen tack :D

#9 - - TantGlad:

Det ser jättegott ut. Tack för tips.
En solig lördagskram till dig min fina bloggvän.❤💥

#10 - - Vano:

Vad gott det ser ut! ^^

#11 - - Karin på Pettas:

Den finska köttpirogen ska jag nog testa någon dag men tror att jag tar dinkelmjöl istället för vetemjöl. Ser jättegod ut

#12 - - Anonym:

Den finska köttpirogen ska jag nog testa någon dag men tror att jag tar dinkelmjöl istället för vetemjöl. Ser jättegod ut

#13 - - Karin på Pettas:

Hops, vad händer här....plötsligt blev jag anonym mitt i allt och dessutom officiell. Dubbelt minsann

#14 - - Ditte:

Här ska det också lagas både pirog och torsk. Var länge sedan jag gjorde torsk och den här typen av pirog har jag ännu inte gjort. Men det ska bli! Har kanske också en liten finsk ådra i mig....
Åtminstone hade min pappa det.