Baltimore

Ensam i Stora Äpplet. Jag vaknade tidigt som vanligt och eftersom jag inte hade något bättre för mig så tog jag mig till Central Park igen.
Bakom Metropolitan Museum finns en obelisk, Cleopatras Needle, som har transporterats till USA från Egypten på 1800-talet. Jag hittade den till slut.
 
 
 
Jag strövade vidare, här Belvedere Castle
 
 
Minnesplats för John Lennon, han mördades utanför sin lägenhet strax intill Central Park 1980. Någon spelade Imagine med gitarr. Jag kan tänka mig att det alltid finns folk på denna plats.
 
 
Vissa delar av Central Park var just mera som en park.
 
 
Medans andra delar är varierande med naturen i centrum- de delarna är min favorit.
 
 
 
Jag sprang till hotellet för att då var det dags att ta bussen till Baltimore. Resan gick bra trots en fläkt på bussen som levde om nåt så hemskt hela resan. Baltimore är- hmm, rätt så deprimerande jämfört med N .Y. Kanhända att det mesta är deprimerande i jämförelse med N.Y. men ändå. Tydligen har Baltimore väldigt stora problem med droger och brottslighet. När man går på gatan får man vara i stort sett ensam fast det bor över 600 000 människor här och det är Marylands huvudstad. Vädret är också piss men det är inte Baltimores fel. Det positiva är att det verkar vara billigare här än i N.Y.
 
 
Jag har inte bott på Hilton förut, det gör vi nu. Vi delar ett rum och det var på håret att vi fick dela sängen också med Marie. Men vi hittade en bäddsoffa i vår lilla lägenhet. God natt igen!
 
 

Sista dagen i N.Y!

I morse promenerade vi till Förenta Nationernas huvudkvarter som ligger bara några kvarter från vårt hotell.
 
 
Sedan träffade vi igen Jen och Jon och sen var det dags för Greger att åka tillbaka hem, över Atlanten.
Tack och lov hade jag ungdomarna, annars hade jag deppat ihop totalt. Vi gick till Soho och jag fick professionell guidning av Jennifer så vi hittade alla bra ställen på en gång. Vad gäller shopping är Soho verkligen bäst, allt finns i lagom proportion. Jag fick också ett favoritvaruhus, Bloomingdales! Mindre i storleken och mera utsiktligt än de "finare" varuhusen, samt inte lika uppschaussat vad gäller märkena och priserna.
Vi besökte Pradas flaggskeppsbutik i Soho då jag hade läst att den är en upplevelse bara arkitektoniskt sett. Jag håller med, den var speciell.
 
 
Jag tafsade på en fin skinnjacka som kostade ynka 250 000 svenska kronor. Någonstans är min gräns också uppnådd, och visst är det lite motbjudande och konstigt att det finns människor som klär sig i sådant dagligdags när det finns miljontals som inte ens har mat för dagen.
Jag hittade mina jeans och köpte även en omlottklänning på rea av Diane von Furstenberg. Jag kan ju inte lämna New York alldeles tomhänt. Jag måste dock påpeka att dollarn är stark just nu, och jag har inte noterat att ens de amerikanska grejerna (typ Levis, Nike, Adidas etc) skulle vara särskilt mycket billigare här än i Sverige. Ja, visst kan man vinna någon hundralapp här och där men enligt mig är det inte värt att tokshoppa och släpa allting hem om man nu inte vill ha någonting speciellt.
Vädret har mestadels varit kallt och reseväskan är mest fylld med sommarklänningar så det kan hända att jag ändå måste köpa till några tröjor för att överleva!
 
 
Sist besökte vi Chinatown, och ja, det var kinesiskt! Jag vinkade adjö till de fina ungdomarna, åkte taxi till hotellet och deppade ihop i hotellrummet tills Marie kom och knackade på.
Nu börjar en ny del av vår resa. I morgon fortsätter jag och Marie till Baltimore till en stor konferens om pediatrik.
Jag hoppas att min jetlag börjar ge med sig snart för att det här är inte nådigt.
Godnatt på er alla.
 

Ännu en dag i New York

Idag var Central Park-dagen. Jag hade hört så mycket gott om denna park och hade kanske lite svårt att förstå det, park som park. Men jag hade fel, Central Park är alldeles speciell! Det är som att komma på landet mitt i storstan. Terrängen är kuperad och man glömmer bort att stan finns omkring en, även om skyskraporna kan anas på avstånd. Även små sjöar ger sin charmiga krydda till upplevelsen. Det finns många fina statyer, ett litet zoo och många trevliga aktiviteter för storstadsbarn.
 
 
 
 
 
Alice i underlandet-staty
 
 
På Upper East Side bredvid Central Park bor världens rikaste människor.
 
 
Vi promenerade till The Met, Metropolitan Museum of Art som ligger i Central Park.
De hade några fina Rafael och andra renässansklassiker. Mest imponerande var dock delen för moderna konst.
Monet var fint, Picasso, Matisse, Klimt, Gauguin och Cezanne likaså. Och förlåt nu alla duktiga målare som jag inte nämner här.
Min absoluta favorit var dock Van Gogh och i synnerhet hans cypresser. Måste jag alltid vara så förutsägbar??? På National Gallery i London kunde jag inte slita mig ifrån Leonardo Da Vincis Grottmadonna. Nu ropade Cypresser till mig från väggen. Även Greger tyckte att den var allra finaste. Under perioden då Van Gogh målade den använde han väldigt mycket färg, så målningen är egentligen tredimensionell. Den måste ses live. Så underbar, jag blev så lycklig och uppfylld.
 
 
För oss båda var avdelningen med afrikansk konst en trevlig överraskning.
 
 
Afrikanska grejer var hela och fina, till motsats till antika egyptens stenskärvor som jag fann aningen tråkiga. Några fina och hela grejer fanns förstås på egyptiska avdelningen också...
 
 
Det finns även en stor amerikansk konstskatt.
 
 
 
Jag kunde ju tyvärr inte fota genom hela museet, och egentligen hade man behövt flera veckor för att ens ytligt gå genom den. En bild till får ni dock se.
 
 
Det bästa med konstmuseer är att det huvudsakligen finns bara bra folk där. Bortsett från en del barn som är dittvingade så är alla uppriktigt intresserade av att vara där, och i regel ordentliga människor. Man behöver inte vakta sin handväska supernoga om vi säger så (förutom kanske vid ingången.)
 
Fortsätter med att visa några highlights från Lego-butiken där det gick att köpa Lego i lösvikt
 
 
Och en förvirrad tiger i Wonderland, eller i alla fall i Midtown i New York City
 
 
Times Squares ljus i mörkret
 
 
 
En "Rodeo Bull" (jag red inte)
 
 
Och upplyst Empire State Building
 
 
Godnatt från oss! Denna stad sover dock aldrig.
Visa fler inlägg