Sommaren som jag ser den

Sommaren i norr är kort. Den börjar ta slut innan den ens har börjat. Ändå räcker den alltid till att förändra ens liv. Varje ny höst är på nytt.
Sommaren är en milstolpe. Ännu tydligare än nyårsafton påminner den mig om vad som har hänt under gångna året. Det är dags för en reflektion.
 
 
Det är inte mycket fel på sommaren. Myggor, flugor, broms och spindlar kanske. Att maten snabbt härsknar. Sysslolösa dagar som inte lyckas bli fulla av lättja och njutning, utan snarare stress, räknas också dit, men det är ju inte sommarens fel.
Till sommaren hör alltid naturen. Olika väderlek. Solsken och åska. Regn och blåst. Himmel och jord, och allt däremellan. Alla våra sinnen används. Oavsett om det regnar eller solen skiner så är det ändå sommar.
 
 
Alla element. Att doppa sig i det kalla sjövattnet, ett ögonblick så motbjudande. Ändå minns man just den när man tänker tillbaka till sommaren från vinterns mörker och kyla.
 
 
Vad är sommaren utan djur. I år tyvärr utan häst, men desto mera kärlek han funnits kring våra två kattpojkar som har levt sommarlivet, inne och mest ute, jagandes på fjärilar, råttor och varandra.
 
 
Bastun behövs även på sommaren, därför att bastuns värme är annorlunda än sommarvärmen. Bastun lugnar ner och förankrar en, när livet är som mest intensivt.
 
 
Resorna hör till sommaren. Det spelar ingen roll vart, långt eller kort, bara man lämnar det gamla vanliga och får se det nya med gamla ögon eller det gamla med nya ögon.
 
 
Lyckas man träffa några vänner som man inte har chansen att träffa till vardags, skall sommaren få ett plus på kanten. En gammal vän eller släkting är en guldgruva. Att bygga upp gemensamma minnen är livet.
 
 
Maten smakar godare och vinet ljuvligare på sommaren. Får värmen fram smakerna, eller handlar det om sommarens magi? Vi kanske hinner känna smaken.
 
 
På sommaren ska det läsas böcker. Man kan ha tur eller otur med bokval, men kanske är resan målet även här. Läsning är en tydlig deklaration till universum att jag har tid!
 
 
På sommaren blandas ljus och skugga, dag och natt. Man kan skåda på småknytt eller jaga Pokemon mitt i natten för att lägga sig igen när man känner för det. På sommaren är jag inte trött.
 
 
Sommaren är vacker, kanske därför att vi ser så mycket på grund av ljuset. Å andra sidan får den vackra bakgrunden svarta och grymma saker framträda ännu tydligare. Varför kan inte ljuset fylla allt och alla, här och nu?
 
 
Hösten är en krävande vän, som jag bävar för varje år, bara för att märka att det inte alls var så farligt som jag hade föreställt mig. Gamla rutiner gör livet egentligen enklare. Ordning och reda återvänder. Jag åker gärna till den svettiga träningen, för att jag märker att jag har saknat den och mår gott av den.
 
 
Men än finns det sommar kvar. Någon vecka, några dagar, några stunder i alla fall. Jag hoppas att jag får njuta av dem. Sommarglädjen kommer när man minst anar.
 
#1 - - Znogge:

Visst är det lite vemodigt när man inser att sommaren och semestern är över. Samtidigt så finns det ändå fördelar med vardagens rutiner...

#2 - - Karin Eklund:

Så finstämd reflektion över sommaren, alltid för kort men med nödvändig tankning av ljus och sol-energi.

#3 - - Rolf:

Det är alltid så trevligt att läsa dina inlägg.Nyanserad och balanserade.Det finns mycket att säga om sommaren.Alltför kort är den alltid.

Svar: Tack! Och ändå bor du visst i Skåne! Ni har någon extra månad jämfört med oss häruppe.
Annukka

#4 - - Ditte:

Tack Annukka för din fina och stämningsfulla reflektion över sommaren.
Jag har läst ditt inlägg ett par gånger och ett lugn har infunnit sig.
Jag ser plötsligt saker som jag inte sett tidigare och anya bilder från sommaren dyker upp på näthinnan.
Men jag känner att jag har alltför bråttom för jag vill hinna så mycket och säkert vore det bra att stanna upp en stund.
Och jag vet inte vad jag skyndar mig till....
Underbara bilder som jag gläds åt att se.

Svar: Tack själv! Även dina somrar berikar mina. Och ännu mera bråttom ska du ha för du har inte varit här uppe i norr ännu i år! V. 34?
Annukka

#5 - - FREEDOMtravel:

Visst är sommaren härlig! Jag gillar alla årstider, men tycker att sommaren verkar ta slut lite tidigt i år... Vilket fantastiskt skaldjursfat! :)

#6 - - Mia:

Jag brukar säga att våren är min favoritmånad, men sommaren är en toppenmånad, också. Så fort den går, men vi här nere i södern brukar i bästa fall kunna ha en fin höst med vackra höstfärger, sol och hög luft tills i mitten av oktober! Så än finns det tid för oss att njuta...

Trevligt att läsa din sommarsammanställning!