Välsignade teknik!

När jag i våras skaffade mig en ny bloggdomän, inträffade ett mirakel: jag genomförde proceduren enligt instruktionerna, betalade, och allt funkade gnisselfritt på en gång! Jag tror banne mig att jag aldrig varit med om det tidigare.
Vi liksom väntar oss att tekniken ska bara funka. Ofta gör det inte det, kanske därför att vi själva är ovana eller helt enkelt har för bråttom. Till slut brukar det ju lösa sig ändå. Men nog går det åt mycket tid på vägen dit!
I slutet av min gymnasietid skaffade de mest teknikintresserade gemene män sig sina första mobiltelefoner. Man kunde ringa, och kanske spela tetris med dem. Eller vad vet jag egentligen, som skaffade min första mobiltelefon 2006, och en smartphone så sent som 2013...
Hur som helst, ungefär samtidigt som de första mobiltelefonerna kom, började vissa hushåll skaffa sig en egen dator. Man kunde lagra dokument och sköta bankärenden. E-mail blev mer och mer vanligt. Det tog lång tid innan jag själv kom dit och jag minns väl tiden då jag betalade räkningar manuellt och skickade iväg alla postgiron till banken i ett kuvert. Samt när jag skrev långa brev för hand, såklart.
Jag medger att elektronisk skötsel av bankärenden, (och ett hedersutnämnande till swisch som jag nyligen skaffade), samt elektronisk journalföring på jobbet har underlättat min vardag. Att alltid kunna nå varandra med mobilen är helt klart också en fördel, inte minst när man har barn. Sms är världens bästa påhitt, och jag har nästan helt slutat prata i telefon.
Och visst är det praktiskt att ha allt i mobilen- ficklampa, miniräknare, kamera, klocka, musik och fotoalbum. Fina prylar som i regel fungerar.
Jag har dock avstått från att köra mail, facebook, tidningar och min blogg i telefonen. Orsaken är det att jag skulle vara där och fippla precis hela tiden och aldrig få någon ro. Så jag kör endast med de mest nödvändiga och praktiska apparna, såsom träningsbokningar. Jag har också fortfarande en papperskalender...
Men hur blev det med min tid? Har jag mera av den varan nu, sedan jag tagit till mig tekniken? Jag tror inte det. Lika mycket som tekniken underlättar så engagerar den också oss med nya saker, varav en stor del är mera tidsödande än bra. Vi kör helt enkelt igång mycket mera saker än förut, och förbrukar vår energi genom att vara uppkopplade.
Det funkar inte att bli påläst genom att googla så det ryker. Det går inte att bygga upp en sann och bättre identitet hur fina bilder man än lägger ut på sociala media. Jag är fortfarande jag, hur man än vänder och vrider på saken.
Elden är bra dräng med dålig värd, sägs det i Finland. Detsamma kan man säga om tekniken. Allt som kan brukas kan även missbrukas.
Jag försöker begränsa teknikanvändandet, mitt och barnens. Och sen sitter man där igen, en hel kväll har gått innan man hinner blinka. En pryl som ska sättas igång eller helt enkelt bara jävlas. Lösenord och säkerhetskoder hit och dit, sladdar och slangar, fel usb-port, ingenting funkar, ladda om, stänga av, starta om, hjälp! 
Det finns nog ingenting annat i hela världen än teknik som lika snabbt och effektivt får mig på väldigt dåligt humör, läs rasande.
Undrar vad som lyckades trigga mig lika mycket innan teknikens intåg?
 
 
#1 - - Karin Eklund:

Så sant så. Välsignade teknik, vad vore vi utan den men så finns baksidan fastklistrad på medaljen. Som vanligt handlar det om balans men svårt är det att slita sig. Helt klart finns ett beroende
för min del i alla fall
Och tid tar det.

#2 - - Ditte:

Du sätter så bra ord på mina tankar och känslor när det gäller det här med tekniken.
Ibland blir jag så trött och tiden det tar....
Kanske skulle det vara skönt med en vecka utan några sociala medieapparater och helt kopla bort.

#3 - - Mia:

Instämmer...

Funderar... kan det månne vara IKEA-möbler som inte gick att få ihop som gjorde folk irriterade innan teknikens tidevarv?

Svar: Ja, haha, det har du rätt i!
Annukka

#4 - - Tove Olberg:

Nu har du skrivit bra igen - igenkännande, roligt och seriösa meningar och - idag har jag fått en extern hårddisk för att spara viktigheterna utanför ifall att datorn kapsejsar ... vi har alla en teknisk historia som för min del gick från absolut inget till det jag behöver och det jag gillar och brukar det då jag har lust. Av- och påknappen är en utmärkt uppfinning ... om än kräver hjärnkoll :-) Första mobilen var till för nödfall! Nu har jag bara den - den är passande till mitt bruk :-)

#5 - - Kristina:

Hahaha, igenkänningsfaktorn är hög!!

#6 - - Fyrtiotaggare.com:

Bra reflektioner. Ja vad blev man så triggad av då? Köer säkert och de finns ju fortfarande men en hel del köer slipper man tack vare tekniken. När man var försenad och inte kunde meddela det? Intressant, måste fundera på det för min egen del.

#7 - - Fyrtiotaggare.com:

Bra reflektioner. Ja vad blev man så triggad av då? Köer säkert och de finns ju fortfarande men en hel del köer slipper man tack vare tekniken. När man var försenad och inte kunde meddela det? Intressant, måste fundera på det för min egen del.

#8 - - Geddfish:

Jag tackar och lovar tekniken med öppna armar! Tack vare den så behöver jag aldrig stå i kö i affärerna där det finns scanning. Och jag kan kolla och få extrapriser gm detta användande.

Lite synd det där, att dra datorn över en kam. Eftersom den tillgodoser så mycket. Den är ju en skrivmaskin, fotograferingsapparat, betala räkningar, kontakter. Det är inte BARA facebook och blogg.
Men, visst är teknikstrul jobbigt. Du sätter fingret på så mycket sanning.
Lite tråkigt att så många slutat använda telefonen.

Svar: Scanning har jag inte provat ännu.
Annukka

#9 - - Maria at Inredningsvis:

Japp och jag som större blogg vet hur tekniken kan totalt ta över OCH göra en galen haha :) Jag har precis bytt till ett webhotell tex. som visade sig vara skit allt går i slowmotion när jag jobbar för deras server klarar inte hög trafik SUCK så nu allt krångel med att byta igen

Idag har jag billiga sovrumstips på bloggen:)

Ha en kanonvecka!

LOVE Maria