Riktigt tigriga tankar inför julen

Julen är här, och jag har inte så mycket som hunnit skicka julkort i år. Men jag är inte stressad. Varför skulle jag stressa över någonting som har helt motsatt syfte, julen med sina ledigheter? Det får bli som det blir. Nästa år blir säkert annorlunda igen.
Det känns svårt att ryckas med i julhetsen, och tyvärr även i julstämningen, då jag vet vad som pågår i världen just nu. Så mycket krig, ondska och lidande. Dessa har förstås alltid funnits, men jag har blivit medveten på ett annat sätt.
 
 
Men det är inte bara "vi" och "dom". Det goda och det onda lever parallellt överallt. Jag kan inte rädda hela världen. Men jag kan i min tur fokusera på det goda och ge näring till min förmåga att känna empati och sympati mot min nästa.
Jag gör det helst lite i smyg. Jag vet ingenting lika motbjudande som människor som slår sig i bröstet och vill visa omvärlden hur himla goda de är och rapporterar på sociala medier varenda lilla insats de gjort för fattiga och behövande. Ursäkta mig.
Men det är kanske bättre att vara snäll för att få bekräftelse än att inte vara snäll alls? Vad vet jag, inte ska jag vara någons domare.
 
 
Mitt enda önskemål har länge varit att ha bra hälsa, och där har vi verkligen varit bortskämda i vår familj i år. Vi har knappt haft en enda lilla förkylning! Förutom när min pojke klagade över huvudvärk som t om väckt honom nattetid flera nätter i rad. Jag hade visserligen noterat att han inte hade någon röst, men inte tänkt på saken närmare. Han hade ju ändå varit i skolan och spelat Luciacupen (innebandy) för fulla muggar. Jag råkade då känna på hans panna och noterade att pojken var kokhet! Han hade säkert gått med hög feber i flera dagar men inte han heller reflekterat över det. Då blev det ett par dagars sjukfrånvaro från skolan.
Sjukdom och hälsa är mycket vad vi gör det till, det är så som med allt annat. På sociala medier ser man ofta bilder på hela familjer som ligger som ett drös i soffan, den ena sjukare än den andra. Dock inte så sjuka att de inte har orken att ha varsin smartphone/fjärrkontroll till tv-spel i handen. Men sluta mäta på era 37,4 grader säger jag. Ta er i kragen och ut i världen, så synd är det inte om er. Det finns dem som har riktiga problem med hälsan också.
 
 
Denna jul skickar jag många tankar till min kära vän Maggan som lämnade oss i oktober, efter en lång och plågsam kamp mot tarmcancer. När jag tänker på dig så är lyser du som ett ljus i mörkret. Jag vet att du har det bra nu. Men jag saknar dig.
#1 - - Rantamor:

Du har så rätt i dina tankar i bloggen, vi behöver verkligen positiva tankar och inte falla ned i något som borde vara synd om, inte när vi ser hur världen ser ut idag.
Vi har också haft våra sjukdomar men nu rest oss på nio igen och bara kämpa på....
Är så ledsen för din kära vän som du har mist i tarmcancer, kan bara säga fy fan för denna sjukdom.

Hoppas att du och familj får en trevlig jul/nyårshelg.

Tjingelingen från Rantamor.

#2 - - Tove Olberg:

Tiger gör du inte - och att du är snäll och omtänksam det vet jag :-)
Kram

#3 - - Karin Eklund:

Man kan ju vara snäll och omtänksam även om man ryter till som en tiger ibland. Det kan ju till och med vara så att det är då man är riktigt snäll.
Inte har det skrivits julkort här heller och julen får komma och gå ändå.
Bra skrivet Annukka, också om det onda och goda.

#4 - - Rolf:

God Jul Tigern!

#5 - - mickandialog:

Ja dessa som vill glänsa i juletider. Märkligt att rika människor inte kan skänka anonymt.. hrmmmm
Vet en blogg för många år sedan som hade jättemånga läsare. miljoner. Hon bad läsarna att sätta in 20 spänn till barncanserfonden. Det blir ju mkt pengar. Så jag satte in tjugo spänn. många satte in mer.
Så gogglar man mitt för och efternamn, så kommer jag upp som donator. Ingen summa. Hade ingen aning att det skulle publiceras. Hahah. Tänkte på det du skrev. Nu vet alla att jag har skänkt..
jaja
kramis på dig

Svar: Ja men det är ju inget fel att säga att man gett pengar. Jag brukar ge bl a till Djurskyddet. Men jag gör inte facebookinlägg om det (min egen godhet) och uppmanar alla andra vara lika duktiga. Jag har några sådana vänner och det retar gallfeber på mig.
Annukka

#6 - - åsa i åsele:

Läser Ditt blogginlägg, blir berörd...
julen är till stor del mest bara ångest för mig,
Jag finner på nått vis frid då jag nu läser Ditt inlägg,
Du känns ärlig,
jul är inte hets, jakten på julklappar och mat i massor.

Tack

#7 - - Znogge:

Det gäller verkligen att fokusera på väsentligheterna och ha ett perspektiv på tillvaron. Ryta till måste man självklart få göra.

Önskar dig och din familj en fin julhelg!

#8 - - Ditte:

Tack Annukka! Jag delar dina tankar och har ofta dessa funderingar.
Tänker, när jag läste slutet, på vårt möte i höstas när du var i Uppsala och besökte Maggan . Och dina minnen av henne är så ljusa och fina och nu har hon det bra utan smärta. Men sorgligt är det att mista sin vän.
Önskar dig och de dina en lugn och stressfri jul och att ni har det bra.
Tankar till er.

#9 - - Christina:

Julen handlar om att umgås med nära och kära. Inte julklappar och allt det där. Det är förstås trevligt med julkort, men hinner man inte ska man inte stressa ihjäl sig. Jag hann inte ihäller med det i år pga olika orsaker, men jag tänker att nästa år då kanske det blir...

Sorgligt att mista en vän som du berättar om. Kram. Livet är det finaste vi har och det blir så påtagligt när man själv eller någon närstående blir allvarligt sjuk.

Önskar dig en fin fortsättning på julhelgen!