Tallinn

Vi är för nuvarande i Tallinn. Tänk att en sådan pärla ligger här i norr, bara bakom en natts rätt så bekväm båtresa från Stockholm!
Under vår dag i Stockholm besökte vi Vasamuseet där jag aldrig hade varit. Jag är inte så intresserad av sjöfart och jag fick min dos av den varan redan i somras då vi var i Mariehamn. Men visst är det en mäktig båt och ett fint museum.
 
 
 
Båtresan Stockholm-Tallinn var trevlig och bekväm. Ovant var att det inte fanns några finska inslag på båten, bara en massa ester och någon svensk. Det var skönt att få sova ut på morgonen, när man åker Åbobåten måste man alltid upp med tuppen. Adjö Stockholm!
 
 
Och själva Tallinn- vad ska jag säga? Närmast denna magiska medeltida känsla har jag kommit i Cesky Krumlov, Tjeckien. Tallinns centrum består av Gamla Staden som består av kullerstensgator och omges av en mur med torn! (Varav många har ett namn.)
Pikk Hermann
 
 
Kiek in de kök
 
 
Tjocka Margareta
 
 
Kyrkor har vi bara hunnit börja med... Alexander Nevskij-katedralen
 
 
Tre systrar (numera ett hotell)
 
 
Vi åt på så medeltida vis som det bara är möjligt, i Olde Hansa
 
 
 
Här sitter jag på en parkbänk!
 
 
Det är kallt så in i märgen här, verkligen en motsats till våriga Stockholm! I morgon ska jag klä på mig ordentligt. Jag är så glad att jag får bekanta mig med denna fina stad!

Star Wars

Min inspirerande bloggvän Ditte säger att hon brukar försöka göra en ny sak varje dag, alltså en sådan sak som hon aldrig gjort förr. Jag har också börjat tänka på om jag gör nya saker, och faktiskt, det blir ju en hel del när jag tänker efter. Nu när jag börjat träna på gymmet har det blivit många nya erfarenheter varje dag. Men även på andra områden har jag tagit stora "kliv"!😊
Jag som aldrig ens sett på tv (typ) har på sistone sett genom alla 7 Star Wars-filmer, den första på bio och resten hemma. De hör ju nästan till allmänbildningen numera.
 
 
The force awakens (del 7) såg vi alltså på bio, och jag hängde med någorlunda. Jag reagerade dock negativt mot allt skjutande och explosioner som gör ont i mig och gör mig trött.
Väl hemma började vi beta av resterande filmerna. Del 1 och 2 var väl sådär, men jag rycktes med så småningom och började fatta galoppen. Del 3 var hemsk och jag blev riktigt illa berörd av Anakin Skywalkers förvandling till Darth Vader och morden på jedimästare med mera. Jag rentav sov dåligt efter den filmen.
Del 4, 5 och 6 är lite mysigare 70-talsfilmer som ju gjordes allra först. Jag tyckte om dem alla, och kanske i synnerhet om nr 6 där godheten ändå vinner mitt i allt elände.
Filmerna påminde om Sagan om ringen-trilogin, frågan är vad som kom först. Båda innehåller gammal esoterisk kunskap som läggs fram väldigt tydligt.
Jag tilltalas av alla konstiga varelser som dyker upp lite här och där i Star Wars. Det är underbart med en blandning av människor, djur, sagoväsen och robotar i en salig röra! Jag önskar bara så att alla fick leva i lugn och ro utan krig. Kanske inget för den stora publiken men väl för mig.
Har ni sett Star Wars och vad är ert förhållande till dessa filmer?

Om träning

Först och främst vill jag säga att jag uppskattar väldigt mycket era reflektioner om självkänsla. Jag vill också förtydliga att ingen av oss har perfekt självkänsla. Den går t om upp och ner över tiden, vi alla har perioder då vi är svagare och känsligare. Mia Törnblom som har skrivit mycket om ämnet påminner alltid om att självkänsla är en färskvara! Därför är hon noga med att skriva Jag är bra-bok och tacksamhetsdagbok varje kväll. Och å andra sidan, de som inte av någon anledning har fått med sig självkänslan från barndomshemmet, kan känna lugnet: självkänslan går att träna upp när som helst även i vuxen ålder! Visst är det bra!
 
Jag tänker på er, mina bloggvänner, varje dag. Det är bara så att tiden inte alltid räcker till. Jag kommer att återkomma till era bloggar, jag har INTE glömt er!!!
 
Jag har nu ägt ett Iksu-kort en hel vecka och tränat nästan varje dag. Några reflektioner om träningen har redan uppstått.
 
1. Jag kommer att träna för livet, inte leva för träningen. Jag vill inte avstå från någonting annat (förutom "slöande") pga träningen.
 
2. Att träna ska vara lustfyllt, inte ett tvång. Att tvinga sig till gymmet och vara fixerad vid kilometer, kilojoulen, minuter och kilokalorier är inte min melodi. Att träna ska vara skönt redan när man är där, inte först efteråt.
 
3. Jag bygger inte min viktnedgång/bibehållandet av den nya lägre vikten på träningen. Vad gäller bantning är träning väldigt överskattat! Allt står och faller med kosten, säger jag. Jag kan t om tycka att det kan vara skadligt att börja en livstilsförändring med hård träning. Om man har övervikt är det bättre att gå ner i vikt först och börja träna efter uppnådd resultat, då sliter man inte sin kropp och leder på samma sätt.
 
4. Lyckliga är de, som min man som är bonde, som får frisk luft och naturlig motion på sitt jobb! Vi kontorsråttorna måste få motion och helst även dagsljus på annat sätt, det säger mitt sunda förnuft. Ju äldre man blir, desto viktigare är mångsidig träning. Man borde helst träna både styrka, kondition och smidighet.
 
 
 
Hittills har jag provat följande pass:
 
Vattengympa- himla kul och skonsamt. Rekommenderas varmt! Det gör mig inget att alla andra deltagare var gamlingar. Perfekt för mina knän.
 
Spinning- se till att cykelns inställningar är rätt från början! Jag cyklade så att svetten droppade på golvet men undvek medvetet mjölksyra och känslan att bröstet sprängs. Det gör man genom att reglera motståndet på cykeln. Skulle tro att jag byggde upp mera kondition än styrka. Ganska kul.
 
Indoor walking (sk cross-trainer)- jag gjorde precis på samma sätt som i spinningen. Svetten rann men det var ändå behagligt pga att jag höll motståndet på maskinen nere. Liknar väldigt mycket spinning.
 
Zumba- jag brukar säga till min man att jag i ett tidigare liv har varit en värdhusvärdinna, men jag kan definitivt konstatera att jag INTE har varit en brasiliansk salsadansös! Herregud vilken hjärngympa att hålla koll på stegen. Att jag överhuvudtaget hängde med någorlunda var ett mirakel, alltså med benen, armarna fick jag tills vidare bara glömma... Men kul var det, lite svettigt också! Tiden gick fort. Jag kan tänka mig att det är jättekul att dansa när man kan det och inte behöver TÄNKA så mycket hela tiden!
 
Body Balance- min favorit. Det gör mig lite illamående att Les Mills gör sig enorma pengar genom att sälja detta patenterat program som består av uråldriga yogarörelser. Jag har ju hållit på med yoga för 20 år sedan så det känns naturligt att fortsätta där. Programmet är till musik vilket gör att man går ganska fort framåt och instruktören hinner inte komma fram till en och instruera i detalj. Det finns alltså en risk att man börjar göra på fel sätt och fortsätter med det. Fördelen är att det är roligt och går framåt, det känns aldrig som "ska det här ta slut någon gång..."
 
Några pass är fortfarande oprovade! Jag är faktiskt väldigt nöjd med utbudet på Iksu Spa.
Jag jobbade inatt och for till gymmet på morgonen. Jag började med solbehandling (vanligt solljus med hela ljusspektrat, dock har man filtrerat bort UVA och UVB så solskydd behövs inte), som stimulerar huden att producera D-vitamin. Det ska vara bra för benstommen och immunsystemet. Mig veterligen är inte det samma sak som ljusbehandling mot depression men vem vet, ljus som ljus.
Sedan simmade jag en halvtimma i bassängen och avslutade med att sitta i en "varm källa". Sedan var det dags för Body balance-passet. Nu hemma och helt slut, men nöjd.
 
Det är lätt att fastna i någon sorts träningshets och kaloritänk, men jag avslutar med att konstatera än en gång att balans och välbehag är mina ledord i det här sammanhanget. Ett träningskort på ett bra ställe är värt vad det kostar (evigt gnäll att det är så dyrt) men platsen måste väljas med omsorg så att man verkligen trivs där och att träningen blir av. Det är nämligen bara den träning som blir av som räknas!
 
Visa fler inlägg