Om träning

Först och främst vill jag säga att jag uppskattar väldigt mycket era reflektioner om självkänsla. Jag vill också förtydliga att ingen av oss har perfekt självkänsla. Den går t om upp och ner över tiden, vi alla har perioder då vi är svagare och känsligare. Mia Törnblom som har skrivit mycket om ämnet påminner alltid om att självkänsla är en färskvara! Därför är hon noga med att skriva Jag är bra-bok och tacksamhetsdagbok varje kväll. Och å andra sidan, de som inte av någon anledning har fått med sig självkänslan från barndomshemmet, kan känna lugnet: självkänslan går att träna upp när som helst även i vuxen ålder! Visst är det bra!
 
Jag tänker på er, mina bloggvänner, varje dag. Det är bara så att tiden inte alltid räcker till. Jag kommer att återkomma till era bloggar, jag har INTE glömt er!!!
 
Jag har nu ägt ett Iksu-kort en hel vecka och tränat nästan varje dag. Några reflektioner om träningen har redan uppstått.
 
1. Jag kommer att träna för livet, inte leva för träningen. Jag vill inte avstå från någonting annat (förutom "slöande") pga träningen.
 
2. Att träna ska vara lustfyllt, inte ett tvång. Att tvinga sig till gymmet och vara fixerad vid kilometer, kilojoulen, minuter och kilokalorier är inte min melodi. Att träna ska vara skönt redan när man är där, inte först efteråt.
 
3. Jag bygger inte min viktnedgång/bibehållandet av den nya lägre vikten på träningen. Vad gäller bantning är träning väldigt överskattat! Allt står och faller med kosten, säger jag. Jag kan t om tycka att det kan vara skadligt att börja en livstilsförändring med hård träning. Om man har övervikt är det bättre att gå ner i vikt först och börja träna efter uppnådd resultat, då sliter man inte sin kropp och leder på samma sätt.
 
4. Lyckliga är de, som min man som är bonde, som får frisk luft och naturlig motion på sitt jobb! Vi kontorsråttorna måste få motion och helst även dagsljus på annat sätt, det säger mitt sunda förnuft. Ju äldre man blir, desto viktigare är mångsidig träning. Man borde helst träna både styrka, kondition och smidighet.
 
 
 
Hittills har jag provat följande pass:
 
Vattengympa- himla kul och skonsamt. Rekommenderas varmt! Det gör mig inget att alla andra deltagare var gamlingar. Perfekt för mina knän.
 
Spinning- se till att cykelns inställningar är rätt från början! Jag cyklade så att svetten droppade på golvet men undvek medvetet mjölksyra och känslan att bröstet sprängs. Det gör man genom att reglera motståndet på cykeln. Skulle tro att jag byggde upp mera kondition än styrka. Ganska kul.
 
Indoor walking (sk cross-trainer)- jag gjorde precis på samma sätt som i spinningen. Svetten rann men det var ändå behagligt pga att jag höll motståndet på maskinen nere. Liknar väldigt mycket spinning.
 
Zumba- jag brukar säga till min man att jag i ett tidigare liv har varit en värdhusvärdinna, men jag kan definitivt konstatera att jag INTE har varit en brasiliansk salsadansös! Herregud vilken hjärngympa att hålla koll på stegen. Att jag överhuvudtaget hängde med någorlunda var ett mirakel, alltså med benen, armarna fick jag tills vidare bara glömma... Men kul var det, lite svettigt också! Tiden gick fort. Jag kan tänka mig att det är jättekul att dansa när man kan det och inte behöver TÄNKA så mycket hela tiden!
 
Body Balance- min favorit. Det gör mig lite illamående att Les Mills gör sig enorma pengar genom att sälja detta patenterat program som består av uråldriga yogarörelser. Jag har ju hållit på med yoga för 20 år sedan så det känns naturligt att fortsätta där. Programmet är till musik vilket gör att man går ganska fort framåt och instruktören hinner inte komma fram till en och instruera i detalj. Det finns alltså en risk att man börjar göra på fel sätt och fortsätter med det. Fördelen är att det är roligt och går framåt, det känns aldrig som "ska det här ta slut någon gång..."
 
Några pass är fortfarande oprovade! Jag är faktiskt väldigt nöjd med utbudet på Iksu Spa.
Jag jobbade inatt och for till gymmet på morgonen. Jag började med solbehandling (vanligt solljus med hela ljusspektrat, dock har man filtrerat bort UVA och UVB så solskydd behövs inte), som stimulerar huden att producera D-vitamin. Det ska vara bra för benstommen och immunsystemet. Mig veterligen är inte det samma sak som ljusbehandling mot depression men vem vet, ljus som ljus.
Sedan simmade jag en halvtimma i bassängen och avslutade med att sitta i en "varm källa". Sedan var det dags för Body balance-passet. Nu hemma och helt slut, men nöjd.
 
Det är lätt att fastna i någon sorts träningshets och kaloritänk, men jag avslutar med att konstatera än en gång att balans och välbehag är mina ledord i det här sammanhanget. Ett träningskort på ett bra ställe är värt vad det kostar (evigt gnäll att det är så dyrt) men platsen måste väljas med omsorg så att man verkligen trivs där och att träningen blir av. Det är nämligen bara den träning som blir av som räknas!
 
#1 - - MALIN:

Jättebra inlägg! Du är jätteduktig på att skriva :) Kram

#2 - - MALIN:

Svar: Tack för komplimangen, men vad menar du? Vet inte riktigt om jag ska ta det positivt eller negativt :) Kram

#3 - - Znogge:

Vilka kloka tankar om motion! Träna för livet är helt rätt inställning och något som vi borde fokusera på :D

#4 - - MALIN:

Svar: Åh okej, vad bra :) Ibland är det svårt att tolka någon på rätt sett via text. Den boken har jag hört mycket om - är själv väldigt sugen på den! Kram

#5 - - Rolf:

Det låter ju inte bara nyttigt utan och jättekul och trevligt.Jo,men fast att man har kroppsarbete så kommer man sällan upp i det där riktiga flåset som på till exempel en vanlig träningscykel.

Svar: Javisst! Men jag undviker ju flåset även på cykeln...
Annukka

#6 - - Mia:

För cirka 15 år sedan gick jag ned massor av att simma. Simma är skonsamt för kroppen. Det är enda gången jag gått ned cirka 15 kg under 7-8 månader. Dels cyklade jag mycket, dels simmade jag mycket... Vad jag minns ändrade jag inte kosten speciellt, så jag tillhör den skaran som tror på att gör man av med mycket energi så går man ned i vikt!

Nu som pensionär så promenerar jag mycket, drygt 12,000 steg/dygn går sakta nedåt. Å andra sidan, nu äter jag en helt annan kost än när jag arbetade. Äter nyttigare, mer gjort från grunden.... Den viktigaste vinsten är dock att jag känner mig gladare och framförallt piggare.

Instämmer helt i det du skriver om självkänsla. Den går upp och ned hos oss alla. Ibland känns det som man klarar det mesta, trygg och harmonisk. Andra gånger känns det kass och att man inte fixar något... Livet är en kamp, många gånger.

Svar: Ja, men du har nog inte ätit väldigt "fel" då! Visst gör motion skillnad, förutsatt att man äter vettigt. Men äter man tokigt hjälper ingen motion. Jag har för övrigt bara ökat i vikt sedan jag började träna. Jag hoppas och tror att det är muskler...
Annukka

#7 - - Geddfish:

Jag har varit med i olika träningsgrupper. Och måste säga, att det ska vara ROLIGT och kännas inspirerande, annars ledsnar man.
Den roligaste formen jag har hittat är Tabata. Ändock gör jag inte detta för tillfället. För jag känner att jag vill ha en paus från all almanacksstyrd träning.
Däremot cykling, långa promenader, kör jag med.
Kosten är A och O också Helt klart. Jämt.

#8 - - Monnah:

Ja, visst är motion för välmående bra och härligt! Idag tog jag och två av tonåringarna en 45 minuter långt rask promenad i ett fantastiskt vårväder. Underbart!

#9 - - Christina:

Låter som en förträfflig plats med ett fantastiskt träningsutbud. Vilken friskusvecka! Och investering i hälsan, kroppen och själen. Träning ska definitivt vara lustfullt och kännas bra. Annars drar man sig för att gå dit och då blir det ingen träning, ska bli spännande att höra vad du väljer. Zumba låter kul :) Finns den där platsen i närheten av där du bor?

Ha det gott!

Svar: På vägen till jobbet finns gymmet. När man ändå åker 3 mil till jobbet enkelväg känns det bra att slå 2 flugor i en smäll.
Annukka

#10 - - elisabeth:

IKSU Spa är gott för själen.

Träna själen i tystnad gillar jag , nu rider jag och så..

Men att skaffa ett kort på IKSU spa det hägrar skall ärligt erkänna, i och med att jag åker bil till jobbet ..

Buster var så fin häromdagen då vi kom förbi.

Cajsa var glad att få rida honom igen..

KRAM

Svar: Ni är så välkomna! Också att hälsa på Sisu och Salomo!
Annukka

#11 - - Bosse Lidén:

Vad många olika saker du har att välja på med det kortet. Det hade inte jag när jag hade IKSU-kort. Lycka till med ditt nya projekt. Jag håller med dig. Det är viktigt att man trivs under hela passet och inte känner det som ett tvång. Det stämmer också att man bör skaffa sig en insikt i vad man äter. Börja i rätt ända. Ofta när vårkänslorna kommer ser jag otränade som drar ut på motionsslingan. Mina "elaka" tankar går till att det ofta bara blir 1-2 ggr innan deras projekt klingar snabbt av. De får ont någonstans. Dessa tankar bygger jag på "sannminnen" som jag hört genom åren. En kropp som inte varit aktiv på flera år är inte kapabel, att göra om gamla saker hur som helst, trettio kilo tyngre m.m.

Svar: Har du bott här eller finns Iksu annanstans också?
Annukka

#12 - - TantGlad:

Nu tränar både du och jag hihi.

Jag tränar endast för att jag ska få bra hälsa . Jag tränar inte för att få bort några kilon, för dem är jag rädd om .
Men det är skönt, och känns bra då man gör nåt för kroppen.

Såklart min vän att du inte glömt oss.
Varm kram

Svar: Jag har gått upp i vikt sedan jag började träna😠Antar att det är muskler, har inte ätit mera!
Annukka

#13 - - Ditte:

Här på Iksu skulle jag också velat träna. Badavdelningen ser så inbjudande ut och det finns så mycket roligt att välja på.
Zumba har jag testat och det tyckte jag om. Men att cykla skulle jag avstå till förmån för kanske body balance. Dock cyklar jag gärna ute och går även raska promenader i frisk luft. Och att röra mig till musik gillar jag.
Att jag sedan tycker om utförsåkning på skidor är en annan sak, men det sker inte så ofta numer.
Så sant det du skriver om att investera i träning för livet.
Och du! Muskler väger!
Lycka till och det märks att du tycker detta är roligt.

#14 - - Tove Olberg:

Javisst går självkänslan upp och ner ... som träningen för mig - men jag går ju för livet så långt är det klockrent ...
Härligt att läsa din entusiasm! Tränade på gym ett par år, jättekul och stärkande för kropp och själ var det - men nu hittar jag andra vägar tydligen.

#15 - - Tove Olberg:

..men fan nu glömde jag ju att jag också gick upp i vikt då jag gick på gym - grattis till muskler sa någon ... tack tack sa jag :-)

#16 - - SKRIVDIVAN :

ja det gäller att hitta en träningsform som en själv gillar då är den lättare att bibehålla (även om det aldrig blir självklart i längden jag faller gärna bort då och då). Men träning som jag varit hyffsat lojal till under flera år är springning. Nu har jag köpt i gymkort för jag tycker det har varit för kallt att ta sig ut, det är okej att gå på pass jag får energin även om jag tex. hellre skulle spela badminton med 4 vänner. Som du skriver är det viktigt att det är positivt och lustfyllt, att man tränar av rätt anledning. Den där träningshetsen och kaloriräknandet har jag varit en del av och aldrig igen säger jag bara.