Ondskan

Inte är det lätt att vara människa idag. Hur kan man förbli oberörd av alla illdåd som sker överallt, i stor eller liten skala. Jag tror inte att det gör oss gott att vi får veta "allt", men det finns nog ingen återvändo med dagens teknik.
Så fort ondskan far fram spekuleras det förstås om orsaker. Är det någon radikaliserad islamist som blivit utnyttjad? Är det kanske någon som hatar homosexuella? Djur behandlas illa av djurhatare. Sinnessjukdom kan vara en förklaring till det mesta. Och tänk om någon älskar sin före detta så högt, att man är tvungen att avsluta allas liv då förhållandet tar slut. Eller kan det vara någon som prioriterar sitt land, sin religion, sin familj och sina principer till den grad att han måste ta till massmord.
Jag har gett upp alla förklaringar. Den enda gemensamma nämnaren till dessa människor är, att de endast har fokus på sig själva. Och de hatar sig själva djupt från sina hjärtan.
Kahlil Gibran skriver i Profeten, om gott och ont:
"Om det goda hos er kan jag tala, men inte om det onda.
Ty vad är det onda annat än det goda, plågat av sin egen hunger och törst?
Sannerligen: När det goda hungrar söker det föda även i mörka grottor, och när det törstar dricker det även av skämt vatten."
Således är ondska existentiellt blott det icke-goda, tomhet, skriande brist på livet självt.
Med Andre Brinks ord: "Ty ingenting är en människa så rädd för som den tomma punkten hos sig själv. För den skull är han beredd att döda."
 
 
Om vi nu helt bortser från rädslan att någonting kan hända även mig, eller dessvärre mina nära och kära, och räknar med att det är osannolikt. Är det då möjligt för mig att vara riktigt glad trots att jag vet att så mycket ont pågår runt omkring mig just idag?
Är det en lösning att blunda (nästan, eftersom att tänka på det är outhärdligt) för allt det onda och koncentrera sig på det goda. Kämpa konkret på det godas sida. Och tänka på att det onda hörs och syns mera än det goda. Och att om man blir för deppad så har det onda nästan vunnit. Och att det finns en annan verklighet där bara det goda existerar.
 
 
 
 
#1 - - Znogge:

Jag har svårt för att ta till mig all ondska i världen men samtidigt så kan jag inte bortse från den. Men att göra andras lidande till sitt eget är tungt och ibland tror jag att vi människor måste fokusera på det goda.

#2 - - Christina:

Jag blir också vansinnigt illa berörd och förtvivlat ledsen av alla hemska händelser som sker dagligen... Mäktar nästan inte med att ta in allt man läser, ser och hör...
Jag tänker att vi måste fokusera på allt som är gott och fint! Vi får inte låta ondskan vinna. Glädjen, solskenet och kärleken är alltid större än allt det där andra hemska.

Må väl!

#3 - - Rolf:

Jadu Tigern.Finns det gott eller ont eller är allt planerat av naturen? Är det ont när trädet tar näring från gräset och överskuggar sin omgivning.Jag tror att allt har en mening och det är mycket större än vi någonsin kan förstå.Tänker man så kanske man kan leva med allt det vi kallar ondska.
Dina inlägg får en att verkligen tänka till.
Kul med en bild på dig.Fin som alltid!

Svar: Du är inne på samma linje som Kahlil Gibran. Han nämnde även trädets rot senare i dikten...
Annukka

#4 - - Bosse Lidén:

Det är ett mycket svårt ämne som ingen längre kommer ifrån att mötas av, på ena eller andra sättet. Tillvägagångsmetoden, som de som skapar mest kaos sysslar med, är svår att hitta ett botemedel eller skydd mot. Det går att lägga ner miljontals kronor på att bevaka stora tillställningar, men det löser inget på sikt. Var all ondska kommer från är ett djupt och "intressant" ämne. Jag vill naivt tro på att sprida glädje och ljus är ett sätt att sprida positiva ringar på vattnet. Samtidigt kan det vara tändvätskan för andra som har ont av det. Hela världen är mer eller mindre ur balans. Själv blir mina värden ur balans om jag gräver ner mig i all negativ information som vi pumpas med tjugo fyra timmar om dygnet.
Sommarkramar från söder

#5 - - Mia:

Fint och tänkvärt inlägg i ett ämne som vi nog alla funderar på ibland.

Är världen mer ond nu än tidigare? Kanske handlar det mer om att med dagens teknik blir " de snabba anfallen" så kraftfulla mot tidigare, dessutom sker det i Europa. vii har varit väldigt förskonade tidigare... Jag vet inte... mmen oroas förstås av utvecklingen som de flesta andra.

#6 - - Ditte:

Väldigt tänkvärt!
Och jag känner att jag har inte tid med att låta ondskan ta över mitt liv.
Men blundar fö rden det gör jag inte heller, jag är medveten om att den finns mitt ibland oss men jag väljer att inte vara rädd. Åtminstone just nu.

#7 - - Lena i Wales:

Ibland orkar jag helt enkelt inte ta in all ondska.
Visst undrar jag många gånger hur någon människa kan vara så ond, men hade jag kunnat förstå allt och vetat svaret, så hade jag kanske också varit ond.
Hoppas du får en skön söndag!

#8 - - Comsi Comsa:Det är de sju dödssynderna som styr världen och just nu är vi även i obalans med Universum känns det som...

Fin bild på dig!

Kram ♥

#9 - - SKRIVDIVAN :

Så trevligt med en bild på dig! Vet du jag har köpt Martina Haag-boken nu och jag har läst klart halva under dagen :) Jag gillar den och vill mest stressa mig igenom vildmarkssidorna och få ännu mer om henne och Anders!!!

#10 - - Krassligt:

Man kan inte låta det onda segra. Och det gör det ju om man låter det tynga ned sig själv totalt. Så anser jag själv och försöker leva efter. Men man blir ju bestört och mår oehört dåligt när man hela tiden hör om nya hemska saker. Det blir ingen återhämtning. Hoppas att du trots det kan ha fina sommardagar.

#11 - - Monnah:

Den här ondskan är det som fått mig att i perioder skippa nyhetsintag helt. Jag har blivit så illa berörd och nedstämd av allt som det har rapporterats om att jag bestämt mig för att manipulera inflödet av allt det svarta. Som människor har vi ofta en mer optimistisk eller pessimistisk grundinställning, men det finns saker vi kan göra för att påverka denna i olika riktningar. Jag har insett att vi i en samhällskontext är ansvariga för vad vi själva vill och kan bidra med. Ondska föder ondska, att ge igen och ta för sig på andras bekostnad, att vara avundsjuk och att söka hämd... Den gyllene regeln är inte dum alls, men det verkar som att "en tand för en tand" numera är mer populärt som levnadsdevis.