10 sätt att hantera stress

1. Bra rutiner är a och o. Hälsosam mat och tillräckligt med sömn går inte att tumma på. Det viktiga med rutiner är dock att ibland, och bara ibland, ska de ruckas!
 
2. För mig har stunderna i den ljumma simbassängen blivit en viktig del av stresshanteringen. Som jag tidigare har beskrivit har känslan av det rörliga varma vattnet mot min hud en inverkan som gör att jag hittar tillbaka till mig själv och nuet.
 
3. Mitt i rutinerna ska man ha vardagslyx. Nog sjutton spelar det en roll om jag dricker mitt morgonte, samma sort sedan 20 år, från en gulnad reklammugg där örat slagits loss, eller om jag har en fin rosenmugg som jag älskar med mitt favoritte i... Eller om jag smörjer mig med en hudcreme som doftar ljuvligt jämfört med en hudcreme som jag inte speciellt gillar men tar av ren rutin. Det handlar inte om pengar, utan om eftertanke. Unna dig bara det bästa.
 
4. Det är svårt att prata om stresshantering utan att orden meditation, mindfulness och yoga kommer upp, så jag nämner dem här också! Det är viktigt att kunna vara i nuet och tänka på andningen. Kroppsliga ansträngningen är en bra hjälp på vägen dit.
 
5. Jag märkte att jag alltid blir väl till mods då jag kommer till omklädningsrummet på mitt gym och förstod att det beror på den angenäma meditativa musiken som alltid hörs där. Det är nog inte så dum idé att ladda ner behaglig musik och lyssna på den även hemma! Dagens teknik möjliggör sköna spellistor.
 
6. Att rensa hemma är oerhört viktigt då det är t om vetenskapligt bevisat att för mycket prylar ökar oredan och därmed stressen! Dessutom är det så med prylar som med allt annat- innan man rensat bort det gamla har man inte plats för någonting nytt- flödet stagnerar.
 
7. Alla vi borde omge oss med bra människor som får oss att må bra. Bort med energitjuvar till den mån som det bara går! Och desto mera ska man vara rädd om sina sanna vänner.
 
8. Jag är övertygad om att vi människor, trots att vi ska leva här och nu, alltid behöver även saker att se fram emot! Det kan vara en resa, men även en bra bok, ett tilltalande handarbete eller en ny maträtt att laga som väntar, som kan ge guldkant på tillvaron.
 
9. Jag försöker alltid helt konkret se någonting gott hos varenda människa, och i synnerhet då jag kommer på mig själv att tänka illa om någon. Att tänka positivt gör att världen känns som en lite bättre plats och det får mig må bättre och bli öppnare och mera generös. Likaså ska man försöka känna tacksamhet varje dag.
 
10. Kalla det verklighetsflykt men jag undviker titta på eller läsa om dåliga saker. Jag skulle aldrig se på nyheterna- antingen så blir jag förtvivlad över världens tillstånd eller sen eldar jag upp mig över någon dum grej. Helt onödigt, och gör inte världen till en bättre plats. Jag har inte facebook eller mail på mobilen och kollar dem bara en gång om dagen. Nästan aldrig på kvällen.
 
 

Påskfeelings

Knappt hade den underbara påsksolen hunnit upp då jag redan befann mig på mitt gym. Sommartid, denna helt omoderna uppfinning som genast borde avskaffas tycker jag.
Dagens pass blev vattengympa. Solen glittrade på bassängens vågor och lyste upp från bottens guldmosaik. Jag älskar att känna det varma (32 gradiga) vattnet smeka min kropp, det är mindfulness och den bästa stresshanteringen jag vet. Jag är glad att jag har mina knäproblem, eftersom det har gjort att jag aldrig har behövt lägga ribban så högt. Många människor som jag känner (i min ålder och yngre ffa) känner att många pass, såsom vattengympa, är under deras värdighet och väljer bara de tyngsta passen. Men jag påstår att vattengympa är tungt om man gör det på rätt sätt. Och jag påstår också att det är bättre med 5 lite lättare pass per vecka, som man njuter av, än ett enda stenhårt pass per vecka då man typ dräper sig. Visst känns det skönt i kroppen efter hård träning, men det gör det också efter lite lättare träning. Och det viktigaste är att man ser fram emot träningen, inte bävar för den...
 
 
Skoterföret är tyvärr slut här, våren har kommit med stormsteg. 
Som ni kanske har hört så öppnade Ikea i Umeå för en månad sedan, det var verkligen på tiden och behovet verkar inte mättas ut i första taget! Vi åkte dit igår och köpte ett par fällbord. Jag har såklart varit på Ikea förut men nytt är alltid fint. Mest älskar jag de små boendelösningar som skapats som exempel. På ett stiligt sätt får man se hur det går att rymma allt och lite till på 55 kvadrat eller ännu mindre yta. Jag förstår att behovet för effektiv inredning växer då kvadratpriserna stiger så kraftigt. Jag blev så inspirerad, jag vill ju att också mitt hem ska vara funktionellt, fräscht och fint, och att varje föremål har sin egen plats! Inga pappers- eller skrothögar. Men fast vi tänkte på förvaring när vi byggde till huset, och fast vi är duktiga på att rensa, så lever vi långt borta från drömmen, så känns det oftast i alla fall.
Men, trivseln har ju inte främst med inredningen att göra. Det är människorna och stämningen dem emellan som avgör hur vi känner oss. Lite pappershögar har ingen dött av, och bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete.
 
 
Slutligen en hälsning från en kattpojke som inte kan bestämma sig om han ska vara inne eller ute.

Laxpaj till påsk

Här kommer ett recept på en mycket god och lätt paj, från Finland.
 
 
Botten:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
50 g smält smör
2 dl mjölk
Blanda ihop allt och häll på botten av en form, jämna ut.
 
Fyllning:
200 g Keso
120 g smetana (42% fett, jag hittade endast rysk yoghurt med 17% fett som ersättare, man kan även ersätta med creme fraiche men smetana blir nog godast, finns på vissa ICA.)
1 ägg
1 msk citronsaft
1 msk hackad färsk dill
(1/2 tsk salt)
Svartpeppar
300 g rökt lax i bitar
Blanda ihop allt och strö laxen överst. Jag strödde över även lite riven ost.
Min paj blev lite åt saltare hållet, tror att laxen var rätt salt, tänk på detta.
Grädda i ugnen 220 grader i 25-30 min.
Dekorera med 3 kokta ägg, färsk dill och en halv finhackad rödlök.
 
Gubben fick en krävande uppgift att själv äta upp en påskbuffe. Jag sade att han borde ha tänkt två gånger innan han gifte sig med en som i tidigare liv varit värdhusvärdinna!
 
 
 
Visa fler inlägg