Laxpaj till påsk

Här kommer ett recept på en mycket god och lätt paj, från Finland.
 
 
Botten:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
50 g smält smör
2 dl mjölk
Blanda ihop allt och häll på botten av en form, jämna ut.
 
Fyllning:
200 g Keso
120 g smetana (42% fett, jag hittade endast rysk yoghurt med 17% fett som ersättare, man kan även ersätta med creme fraiche men smetana blir nog godast, finns på vissa ICA.)
1 ägg
1 msk citronsaft
1 msk hackad färsk dill
(1/2 tsk salt)
Svartpeppar
300 g rökt lax i bitar
Blanda ihop allt och strö laxen överst. Jag strödde över även lite riven ost.
Min paj blev lite åt saltare hållet, tror att laxen var rätt salt, tänk på detta.
Grädda i ugnen 220 grader i 25-30 min.
Dekorera med 3 kokta ägg, färsk dill och en halv finhackad rödlök.
 
Gubben fick en krävande uppgift att själv äta upp en påskbuffe. Jag sade att han borde ha tänkt två gånger innan han gifte sig med en som i tidigare liv varit värdhusvärdinna!
 
 
 
#1 - - Veronica Wallgren:

Åh vad gott!

#2 - - Znogge:

Här blev det traditionell lax i ugnen! Gott det med :D

#3 - - Mia:

Den laxen vill jag testa i morgon. Har allt hemma utom den rökta laxen... får fixa den i morgon fm...

Tack för ännu ett läckert recept (tror jag)

#4 - - Christina:

Laxpaj är ju hur gott som helst men den här varianten med havregryn i har jag aldrig testat så tack för tipset :)
Ha nu en fortsatt finfin påskhelg!

#5 - - Gunnel :

Perfekt! Det ska jag testa i morgon. Ibland är det lite svårt med fanatsin när det ska var mat till så många och helst passa både barn och vuxna. Fortsatt trevlig påsk.

#6 - - Ditte:

Laxpajen blir det till att prova.
Och jag tycker nog att greger ser ganska förnöjd ut där vid bordet med sin påse och jag ror nog att delar av påskmaten också slank ner. Det ser i alla fall väldigt gott ut.