Baltimore andra dagen och lite om brottslighet

Idag har Baltimore visat sig från lite ljusare sida. Utsikt från hotellrummet.
 
 
Maten
 
 
Fin hamn (Chesapeake Bay)
 
 
 
Centrum
 
 
Kongressen är också bra! (Märker ni hur kall Baltimore lämnar mig jämfört med N.Y?)
Jag läste på nätet om världens farligaste städer. (Våldsbrott per invånare, krig räknas inte.) Av de i topp 50 ligger nästan alla i Sydamerika. Tre från USA ryms dock med på listan; Saint Louis, Detroit och Baltimore...
96% av invånare i Baltimore är svarta, och de flesta av dem bor på västra sidan av staden. Tv-serien The Wire som skildrar segregation och socialt elände är filmad just i Baltimore.
Och nu när jag ändå är i farten så påpekar jag att New York är numera världens säkraste storstad. Sverige är otryggare än NY vad gäller antalet våldsbrott per invånare (och vi har ju ungefär lika många invånare som NY...) 1994 lade dåvarande borgmästaren i NY Rudy Giuliani grunden till brottsbekämpningsarbete. Polischefen William Bratton nämns också. Konceptet bygger på, förutom tillräckligt med resurser, också sk nolltolerans. Dvs om någon slår sönder en fönsterruta i ett hus så lagar man den snarast möjligt. Teorin är att om den trasiga rutan får vara kvar så tar det inte lång tid innan någon har slagit sönder även resten av fönsterrutorna.
Samtidigt så påpekar man att på 1990-talet då brottsligheten började sjunka blev de stora tonårskullarna (dvs mest brottsbenägna människor) vuxna. Och fri abort hade införts på 1980-talet vilket i sin tur minskade sociala misären.
Ja, vem vet. New York har hur som helst lyckats med brottsbekämpning och det kändes verkligen tryggt där- samma kan jag inte säga om Baltimore. Jag har för övrigt blivit sugen att lära känna hela USA bättre, ingen liten uppgift!
#1 - - Tove Olberg:

Du har kommit till en allvarligare* stad nu - det märks. Amerika ja, kom att tänka på alla svenskar och norrmän som utvandrade till detta landet och stort är det och så olika.

#2 - - Ditte:

Har ju sett deckarfilmer från Baltimore och där har mord alltid varit inblandade, så en del ligger det väl i det.
Kanske skulle Baltimore ta efter konceptet från N.Y. om att bli en säkrare stad.