FLOW

Syftande på mitt förra inlägg, var ändå min elfte och största synd att jag inte levde i nuet och njöt av livet. Vet ni den här stressen, när allt är bra, livet leker, ledig är man också, men jag förmår inte njuta av det. Ångesten och skudkänslor över detta är en av de mest destruktiva, i sig godartade, tillstånd som jag vet! Jag kallar det anti-flow!
 
Flow, däremot, är det mest fantastiska tillstånd som är oss människor förunnat. På google kan man hitta, att flow är ett medvetandetillstånd som inträffar när en individ blir helt uppslukad av en aktivitet. Man går bortom sin reflekterande själmedvetenhet (dvs lämnar EGOt) och får samtidigt en djup känsla av kontroll och inre styrka. Aktivitet och medvetande smälts samman. Tidsbegreppet förändras (tiden kan gå fortare). Man behöver ingen belöning utifrån, utan motivationen uppstår av sig självt.
 
För mig är förmiddagen bästa tiden för flow, antagligen har jag mest energi då. Aktiviteten i sig är mindre viktig. Flow kan uppstå på mitt jobb, eller hemma i samband med någon vardaglig syssla. Tacksamma sysslor som kan trigga igång flowet är alla former av kreativa aktiviteter, såsom bloggning. Umgänge med trevliga hästar är en flowtriggare såklart, hellre än gymträning. Matlagning och bakning slår aldrig fel. Tvätt kan också få igång mig, dock sällan städning typ dammsugning. Att ordna, organisera och sortera saker funkar däremot.
 
Jag tror att största boven för mig för att hamna i anti-flow är helt enkelt trötthet. Som ni så klokt kommenterade i mitt förra inlägg, så var jag säkert ändå trött efter USA, även om det var en fantastisk resa. Att man inte orkar uträtta det man har tänkt sig, och inte når upp till sina högt ställda mål, orsakar lätt att man i stället faller pladask, ligger på soffan, slösurfar (det mår man sällan bra av) och lider intensivt av även små kraftansträngningar såsom att fixa mat åt barnen. Negativa tankar gör en ännu mer negativ, och i alla fall jag blir kritisk och mindre kärleksfull, och onda cirkeln är igång! Skuldkänslor uppstår och gör allt bara ännu värre.
 
 
Hur motverkar man anti-flow?
Jag har tre sätt. Det första är profylax- se till att sova tillräckligt och äta regelbundet. Det andra är också profylax- planera. Om man redan bestämt vad som ska göras idag och vilken tid, samt vilken mat som ska lagas, är allt så mycket lättare och i alla fall någonting blir gjort även i värsta fall.
Tredje sätt är kognitivt tankesätt, som ifrågasätter de onda tankarna och kommer med perspektiv som bygger på fakta och erfarenhet som framkommer ovan.
Let us flow!
#1 - - Znogge:

Att strukturera upp tillvaron är inte fel. Sedan är det bra att fokusera på det som blir gjort och inte tvärtom...

#2 - - Geddfish:

Det är inte alls ovanligt att allt faller över en, när man varit på en trevlig resa.
Jag, som bor ensam, behöver inte känna någon stress i uppackningen. Men den vill gärna peka finger åt allt viktigt, som borde göras.
Vill ha kontroll.
Flow, det är inte dumt, det. Du har nog hittat svaret.
Kram ♥

#3 - - Ditte:

Anti-flow känner jag igen och jag tror att du hittat bra sätt att motverka det hela.
För min del skulle jag behäva tillägga; att få vara ifred.
Jag har alltid stort behov av att vara fysiskt ensam mellan varven och särskilt när jag är trött. Jag måste sortera tankar och bearbeta dem innan jag kan återgå till "flow" och vill då inte bli störd/avbruten.

#4 - - Tove Olberg:

Sömn sömn sömn, eget space och så lite mer sömn. Jobbade frenetisk med detta flow som inte kom hur jag än bemödade mig - tills en dag då det bara fanns där. Dåliga dagar visar oss på flow också, men det känns ju som det flyter mer bort en till .... nåja det ligger fler än en flow i flowhuset .... vi hittar våra vägar ....
Som Ditte säger det: behöva bearbeta ...

#5 - - SKRIVDIVAN :

Mitt bästa flow kommer ur fasta skrivrutiner. När jag skriver regelbundet mår jag bra. Och bäst skriver jag tidigt på morgonen och fram till lunch! Oavsett om det är jobbartiklar eller till bloggen. Sen träffa vänner och träna är viktiga komponenter. Känner mig duktig när jag lagar mat till mig själv också, det suger jag nämligen på i singellivet. Annars älskar jag att laga mat, om det görs tillsammans med någon.

#6 - - elisabeth:

FLOW för mig handlar oftast om en form av aktivitet utanför huset i friska luften. Men det är jag.. och det är mitt FLOW, samtidigt som det handlar om att bestämma sig då jag slår upp ögonen vilken typ av dag detta skall bli , helst med massor av FLOW i.

KRAM

#7 - - Comsi Comsa:


Gillar starkt hur du beskriver hur man motverkar anti-flow, precis så funkar det för mig... :D)

Kram på dig ♥

#8 - - Monnah:

Liknande tankar som jag själv har just nu! Jag har svårt att hitta flow i vårt flyttkaos, det är därför jag påminner mig själv om attityd och hur viktigt det är att jag behåller vissa rutiner trots att inget är som det brukar. För mig handlar det mycket om att se till att ge fysiska/mentala/andliga Monica åtminstone en liten gnutta matnyttigt i varje område varje dag. I går kväll låg jag på soffan med fötterna högt och käkade jelly beans till exempel, helt utan dåligt samvete. 😂