Korvsoppa med risoni

Det här receptet hittade jag som en räddande ängel från Ica-foldern för Rosa Bandet. Min man tyckte så mycket om den att han ville ha kvar receptet.
 
 
Skala och hacka en gul lök och en vitlök. Skala 2 morötter och ansa en fänkål och gör de till små tärningar.
Fräs lök, vitlök och grönsakstärningarna i olivolja i en stor kastrull. Slå på 1, 25 l vatten och 3 kuber kycklingbuljongtärningar, samt 2 dl risonipasta. Låt koka i 6 minuter.
Halvera 400 g romanticatomater och skiva 300 g valfri korv, jag hade chorizo. Tillsätt dem i grytan och låt koka ytterligare 6 minuter.
Tillsätt bladen från en kruka färsk basilika och smaka av med salt och peppar.
Servera med riven parmesanost och bröd.
 
 
Min bloggvän Ditte har sagt att det är bra att göra en sak som man aldrig har gjort förut varje dag, och jag tror faktiskt att denna gång var den första då jag använde fänkål! Gott!

Mockarutor

Vem vill ha tunna och torra mockarutor, inte jag. Det här receptet räcker för en hel ugnsplåt. Kan hända att mockarutor inte är så "inne" idag, men ha en kalas och du märker vad som försvinner först... Dessa är gjorda av min son. (Stolt mamma).
 
 
 
5 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk kakaopulver
2 dl vatten rumsvarmt
200 g smält smör
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda ihop och sprid smeten jämnt på en ugnsplåt. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i 20-25 minuter.
 
Glasyr
3,5 dl siktad florsocker
60 g smält smör
2-3 msk kaffe
1 msk kakao, ev siktad
Lite vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull och vispa ihop resten av ingredienserna för hand. Bre på en kallnad kaka.
Strö kokosflingor på ytan!

Kanelbullen!

Jag måste bara konstatera att jag gör världens godaste kanelbullar. Receptet har jag fått av en vän som hette Marianne och som jag ofta saknar. Alldeles dessa dagar har hon varit borta i 10 år.
 
 
200 g smör
2 dl mjölk
1 dl filmjölk
50 g jäst för söta degar
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och filmjölk, låt bli ca 37-gradigt.
Smula jästen i en bunke och häll dit även spadet.
 
1 ägg
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
8-9 dl vetemjöl
 
Tillsätt ovanstående och knåda degen tills den lossnar från bunken. Låt jäsa 30 min under en bakduk.
Dela degen i 2 delar. Kavla till 2 rektanglar. Hyvla över kallt smör och strö över en blandning av socker och kanel (1-2 msk kanel på 1 dl socker.) I ursprungsreceptet skulle man även ha med riven mandelmassa och russin, det skippar jag. Rulla ihop och skär i snitt. Lägg dessa i bullformar och tryck till. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 250 grader i 5-8 min.
Visa fler inlägg