Städning är (nästan) min religion

Sent sommarlov, barnen i skolan och gubben fullt sysselsatt med sitt jordbruk. Vad gör man då? Ja, man tar tag i de projekt hemma som har hängt i luften länge. Mitt projekt var att rensa bort några lådor riddare som ingen längre leker med. Som ändå dras fram lite lagom då och då, som skräpar och samlar damm och försvårar städningen i rummet.
Glad i hågen åkte jag till Ikea (ja, Umeå har Ikea numera) och köpte några plastlådor. 
Döm min förvåning då dagarna gick, jag jobbade på och efter 5 dagar hade jag fortfarande inte kommit i närheten av några riddare. Hela huset såg ut som ett bombnedslag med lådor, lock och allehanda tillbehör i en salig röra.
Dag 8 blev det riddarnas tur, det gick snabbt. Tyvärr så var det inte klart med det. Städorkanen drog vidare till källaren, och till mitt eget rum, och nu efter 11 dagar är röran i huset om möjligt ännu större.
Det enda jag kan prata om är städningen, sorteringen, lådorna och källare. Familjemedlemmarna börjar dra sig undan när jag närmar mig. Antingen så ber jag dem att ta reda på någon hög, eller sen berättar jag om mina nyvunna insikter och teorier om rensning, städning och sortering.
 
Det har skrivits otaliga böcker om rensningens och organiseringens ädla konst. Det finns teorier, närapå kulter, om ämnet, och jag lägger till i röran mina egna. Tidigare var det en konst att shoppa, sedan var det en konst att förvara, nu räcker inte ens det, utan den ädlaste konsten har blivit att rensa eller avstå. Vi har för mycket grejer.
 
Vad behöver en människa egentligen?
-Kläder, inkl skor
-Accessoerar, såsom några väskor
-Kosmetik och hygieniartiklar
-Lakan, handdukar, gardiner, bordsdukar
-Möbler inkl mattor
-Grejer att laga mat och äta med
-Praktiska saker som rengöringsmedel, tvättmedel, ljus, lampor, papper, pennor
-Böcker och filmer
-Elektronik
-Minnen, som foton och gamla dagböcker, bebiskläder
-Sällskapsspel och leksaker, sportutrustning
-Ev julgrejer
 
Vad behöver en människa absolut inte, under några omständigheter?
 
-Kläder som aldrig mera används
-Gammal elektronik
-Gamla brev och minnen i överflöd
-Gamla skolböcker
-Gamla leksaker eller inredningsartiklar utan något större ekonomiskt värde, i synnerhet i överflöd
-Saker som ingen använder men som kan tänkas ta skada av förvaringen (ffa grejer av plast)
-Saker som är menade för att användas men som ingen vet om att de finns
-Saker som man inte tycker om.
 
Vad är superviktigt?
 
-Att man vet vad man har och var, så att man inte både magasinerar och köper nytt av samma sak parallellt. T ex tvättmedel och engångstallrikar ska inte stå i källaren undangömda!
-Att man tar sig fram till och mellan grejerna
-Att man har en underliggande plan och tidsschema för aningen överflödiga saker
 
Vad kan man göra?
 
-Få saker kan säljas med vinst. Ge bort dem, till bekanta eller loppisar. Donera ev inkomster till välgörenhet eller investera pengarna i nya förvaringsartiklar. Det som är uppenbart slitet och trasigt, återvinn eller bränn upp.
 
Vad har städning för djupare betydelse?
 
-Rensa i det yttre blir direkt att rensa i det inre också. Glädje och nytta till andra. Man sparar tid i vardagen om man vet var grejerna finns. Slippa ångest.
 
Hur blev det sä här?
-Som tur är så har jag flyttat många gånger i mitt liv, vilket kanske har besparat mig den värsta katastrofen. När man är ung förstår man inte hur mycket grejer som kommer in hela tiden, till alla familjemedlemmar, på löpande band. "Kan vara bra att ha" är en tanke som spökar tills motsatsen verkligen är bevisad. Det är lätt att förväxla minnen och känslorna med grejerna. 
 
Vad är risken?
 
-Helst skulle man ju leva som i ett hotell och linda sig i mjuka sköna sprillans nya handdukar varje dag. Jag känner folk som kastar, alltså kastar bort, fina grejer varje månad för att de vill ha ännu finare och nyare grejer.
Man måste komma fram till sin egen nivå angående standard- grejerna måste förstås fungera och de ska vara tillräckligt fräscha för att användas. Men vad är tillräckligt fräscht för vem? Min mening är i alla fall inte att uppmuntra till dumt slöseri. 
 
Vad är det värsta som kan hända?
 
-Att du kastar eller ger bort någonting som du skulle behöva sedan. I hur många fall är det slut på världen?? För varje sådant missöde har du rensat bort minst 1000 prylar, kan jag lova.
 
 
I städningsivern beställde jag Marie Kondos böcker, för att kunna fylla på bokhyllan igen😊. Det började bli lite för tomt där... Återkommer om insikter som jag lärt mig därifrån samt om jag får för mig att göra mig av med ännu mera grejer.
#1 - - Karin Eklund:

Du har så rätt i det du skriver.
Att städa undan, att kunna gå på ett fritt golv, ha fria bordsytor, dammfria bokhyllor är en lisa för själen. Tänk så mycket man sparar bara för sparandets skull. När man städar hittar jag ofta sådant som jag inte ens kommer ihåg att jag har. Då behövs det ju inte. Här löser vi överflödet, stort är det, med att lägga många olika prylar i en stor spånkorg och skriva loppis på och låta folk betala ett billigt pris för det de vill ha. Och det går åt...det försvinner. Till hösten är korgen nästan tom och då har den fyllts på flera gånger om.
Men det stora problemet i sammanhanget är att inte låta saker komma in i andra änden och fylla det sköna tomrummet. Plötsligt så är hyllorna välfyllda igen. Tur att det finns insamlingar som Emmaus.
Ha det gott i din städiver/religion :)

#2 - - znogge:

jag är ganska så bra på att rensa ut och har slängt eller skänkt bort mycket genom åren. Just nu har vi dock ett rum som behöver en rejäl röjning men vi kommer inte till skott. Men snart så...

#3 - - Camilla:

Igenkänning... Fast efter en massa konsumerande och förvarande har vi nu i samband med Sälen-flyttat rensat bort MASSOR. I vardagsrummet står en pelare med tomma fina förvaringslådor som en påminnelsen om vad som är viktigt i livet. INTE prylar... :) Marie Kondos bok är toppen! En annan "bibel" för mig är Rensa i röran med Feng Shui.

#4 - - Ditte:

jag instämmer och har hållit på och rensat ett tag. Men dock i det lilla. I veckan nu ska jag ta tag i en del till. Vi har ju inte så stora ytor så en del har turligt nog rensats bort under tidens gång. Vår klädlammare är i stort behov av rensning så det blir en utmaning.
Nu blev jag inspirerad att sätta igång.
Tack för det!

#5 - - Tove Olberg:

Helt underbart att läsa - kan nog säga att jag upplevde igenkänning och ny vyer inkom som pärlor på ett snöre ...också flyttat många gånger och börjat om, men alltid lyckats med att få för mycket .. nå ja, numera är det tavlorna som tar platsen :-) + annat
Kram från farmor.
Ps. Förutom tantarmen ingår du nu i DEATgänget .. :-) Ds

#6 - - Monnah:

Haha, jag fnissar lite för att våra liv går lite omlott om varandra. Så här har jag det också just nu. Vårt renoveringsliv bjuder till organisationsdans med jämna mellanrum och sakta men säkert hittar både det ena och det andra till helt rätt plats. Det är omöjligt att påbörja ett "städ- och rensprojekt" utan att orsaka en dammande virvelvind om det är jag som är ansvarig. Idag köpte jag några påsar till Traderaförsäljningar. Några kronor här och några kronor där... Lycka till med ditt projekt! ❤️

#7 - - Monnah:

Haha, jag fnissar lite för att våra liv går lite omlott om varandra. Så här har jag det också just nu. Vårt renoveringsliv bjuder till organisationsdans med jämna mellanrum och sakta men säkert hittar både det ena och det andra till helt rätt plats. Det är omöjligt att påbörja ett "städ- och rensprojekt" utan att orsaka en dammande virvelvind om det är jag som är ansvarig. Idag köpte jag några påsar till Traderaförsäljningar. Några kronor här och några kronor där... Lycka till med ditt projekt! ❤️

#8 - - Autismmamma:

Jag vill bara titta in och skriva lite kvällspepp,både till er och till mig själv.
Hittills har du överlevt 100% av dina dåliga dagar. Du klarar dig galant! Tänk på vilken kämpe du faktiskt är som klarat dig igenom allt du gjort. Som reser sig upp varje gång du faller. Du är inte en svag person. Du är inte värdelös du är stark och helt fantastisk! Du är tillräcklig och bra exakt som du är. Du klarar allt så våga tro på dig själv!

http://autismmamma.bloggplatsen.se

#9 - - Christina:

Känns alltid skönt när man städat undan.
Ha det gott!

#10 - - Krassligt.blogg.se:

Wow vilket bra inlägg. Det gick rakt in i städdelen i hjärnan och skall där stanna!! (Jag har startat om på ny blogg) Ina