Om feminism

Det har blivit så inne att vara feminist att åtminstone jag har helt tappat poängen. Rätta mig om jag har fel nu.
I yrkeslivet tycker jag att män och kvinnor skall ha samma rättigheter och möjligheter. Åtminstone så länge som ens fysiska förutsättningar, som är relevanta för yrket, är desamma. Individuell variation finns ju inom båda könen.
Jag skulle bli väldigt uppretad om en manlig kollega fick bättre lön än mig om vi gjorde precis samma jobb. Men det skulle jag ju också bli om det var en annan kvinna som fick det?
Ärligt talat tycker jag att i alla fall jag har haft bra möjligheter att forma mitt eget liv trots att jag är kvinna. Kanske hade inte min farmor och mormor samma möjligheter, men det hade ju inte farfar eller morfar heller (även om kvinnornas möjligheter nog var ännu sämre den tiden.)
Krönikören Katarina Wennstam har skrivit (t om en bok) om att män och kvinnor har olika spelregler. En kvinna som har många sexpartners betraktas som hora, medan en man med lika många partners anses bara vara cool, typ. Vad gäller min egen åsikt så stämmer det inte. Oavsett om det var min son eller dotter det handlade om så skulle jag vara bestört och ta ett allvarligt snack om livet. Om det däremot var t ex mina vänner eller kollegor det handlade om så skulle jag vara djupt, och lika, oroad för båda två. Därför att jag tror att ett sådant beteende inte i längden är hälsosamt för någon, vare sig man eller kvinna.
Sen kommer vi till det här med kvinnans rättigheter. Visst, det ska vara ok för en kvinna att supa sig dyngrak och följa med flera okända män till ett okänt hotellrum mitt i natten, ja, och visst har man fortfarande sin rätt att INTE bli våldtagen där och då. Men nu är det ju tyvärr så att det finns anatomiska och fysiologiska skillnader mellan kvinnor och män, och därför skulle jag bestämt avråda en kvinna, och i synnerhet en kvinna, från att göra det där. Zebralagen tröstar föga om man redan har blivit överkörd.
För mig är det däremot verkligen en hjärtefråga att globalt sett satsa på ökad utbildning, sjukvård och status för just precis kvinnor. Eftersom statistiken och forskningen också bekräftar det som sunda förnuftet säger: det ger mycket positiva, märkbara resultat för kvinnor själva, men även för barnen och hela samhället!
Jag tror helt enkelt att kvinnorna är nyckeln till en bättre värld och morgondag. Men inte genom att de ska framhäva sin rätt att bete sig lika dåligt som vissa män, utan genom att de får stöd och bättre möjligheter att förverkliga sig själva i positiv, konstruktiv anda.
 
 
#1 - - Christina:

Jag tänker ungefär så jag förstår att du tänker kring detta. Vad jag förstår finns det många olika inriktningar av feminism och det är egentligen ett komplicerat begrepp, men rent allmänt i folkmun uppstår det en viss förvirring... Klart att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och skyldigheter, samtidigt som det ändå finns en viss skillnad mellan oss. Jag bejakar gärna min kvinnlighet och jag kan gilla när män bejakar sin manlighet - så länge båda parter håller inom normen för vad som är respektabelt uppförande.
Ha det gott!

#2 - - Tove Olberg:

Även farmor tänker så ....
Jag gör mig en bloggrunda i dag, sparsam med besök under en tid, men jag återkommer :-)
Må gott!

#3 - - Karin Eklund:

Undrar om det var jag som var mormor? ;)
I vilket fall som helst så håller jag med dig om det mesta i inlägget. Nu för tiden vill många att man ska kalla sig feminist när man är för jämställdhet. Det har jag alltid varit, en så självklar sak att ordet feminist kan inte ändra på det.
Vill folk kalla mig det må de göra det, men själv behöver jag inte göra det. Jag är för jämställdhet i alla fall.
Det går troll i så mycket helt i onödan.
Ha det gott Annukka!

#4 - - Monnah:

Amen.