Slag

Min vän, ja, min vän, har skrivit en bok! Och den har fått riktigt bra recensioner. Och här kommer en bra recension till.
 
 
Boken är kort men full av innehåll. Texten är prosa som påminner mig om Toni Morrison.
Fikirte och hennes far är flyktingar från Etiopien med var sitt bagage. Kanske är faderns bagage ännu tyngre? Jag skulle gärna vilja tänka att racism i Sverige är ovanligt, men tyvärr är det nog inte så. Eller kanske är racism så påtagligt äckligt och fult fenomen att det helt enkelt tar enormt mycket plats så fort det dyker upp?
Fikirte och pappan har boxning som intresse. Det hjälper dem att hantera livet och hitta sin styrka, något som kan behövas.
På ett finkänsligt sätt sätter författaren dock fingret på hur allting har sina två sidor. Varje styrka kan också bli en svaghet, och tvärtom.
Det är svårt att föreställa sig hur någon annans bagage är att leva med. Alla vi får ju hur som helst hantera våra egna. Jag känner igen den positiva känslan skapad av fysisk utmaning. Styrkan i kroppen blir i förlängningen mental styrka. Men att boxas är ändå inte samma sak som att simma. Det gäller att överleva i alla lägen.
Äkta lycka uppstår ur relationer. Den ljusaste biten i boken handlar om just det. Hitta likasinnade, finnas till sida vid sida, och även djupare och mera än så. Det är faktiskt befriande att få skippa större relationsdrama i den här boken. Då kan man fritt koncentrera sig på Fikirtes inre liv.
Boken har ingredienser till en psykologisk thriller, så känsloladdad är texten. I slutet andades jag ut då ingenting värre hände, man hade kunnat vänta sig vad som helst som hade gjort jätteont i läsaren. Boken kom så nära och nådde ända fram.
Jag ser fram emot flera böcker av Lena Bezawork Grönlund, det här var bara början, men en mycket bra början!
#1 - - Karin Eklund:

Boken fick väldigt fina recensioner i Go´kväll igår kväll.
Författarinnan höjdes till skyarna som en av de verkligt stora.
självklart måste boken läsas också av mig.
Rasism, undrar om den inte alltid har funnits men ibland lite tydligare.
Allt handlar ju om rädsla och märklig försvarsmekanism för det okända, okända kulturer.
Ha det gott!

Svar: Intressant!
Annukka

#2 - - Monnah:

Hjälp! Ännu en bok till min meterlånga önskeläslista! (Tack för tipset.)

#3 - - Tove Olberg:

Jag såg också om boken på God kväll och blev nyfiken, nu fick jag en personlig recension av dig så nu får det bli av.
Ha en fin söndag hälsar farmor :-)

#4 - - Ditte:

Hörde som Tove om boken på "God kväll" och tyckte redan då att den var något äfr mig. NU efter att ha läst din recension så ska den läsas.
Tack för tipset.