Black joke!

Det var länge sedan då jag, och många med mig, slutade tro på mellandagsrean. Bra tider på året att shoppa billigt, förutsatt att man har tur och hittar just vad man behöver, är någon gång i januari-februari, och efter midsommar. Därför är jag smått förvånad över hypen över Black Friday!
I fjol var vi faktiskt i USA och njöt av både Thanksgiving och Black Friday i deras ursprungsland. Men även där var rean i de flesta ställen endast typ 20%. Kanske jättebra om man har en dyrare pryl som man spanat på länge. Eller, om man, som några av mina barn just då, behöver förnya sin garderob helt och hållet. Men fortfarande tror jag att man sparar bäst och mest om man stannar hemma och köper ingenting.
Att inventera det man har och använda det i första hand är ett av mina främsta spartips.
Så slappna av. Affärerna finns kvar och nya prylar kommer in eftersom. Även nya reor, törs jag påstå.
Jag i min tur kommer inte att shoppa någonting. Om snökaoset ger med sig styr vi kosan mot fjällen och njuter av livet på ett annat sätt. Amen.
 
 

Spara eller slösa?

Vägen till ett vettigt liv är lång och kringelkrokig. Fler än en gång kommer man på sig själv undrande över sina egna och även andras val.
Livet består ju, som vi många gånger har konstaterat, av enkel matematik.
Att köpa och äga mera gör oss sällan lyckligare i längden, det finns det gott om exemplar på om man vill gå utanför sig själv. Men t om en sådan fantastisk sak som en fjällstuga blir mer eller mindre vardag en vacker dag, även om man aldrig hade trott det från början.
Att äga mycket och många saker blir allt som oftast till sist en börda, men jag  påstår att "inflationen" likaväl drabbar lyxiga resor, oavsett hur långt de går. Inte ens upplevelser är immuna mot vanans makt.
Men sparande som sportgren känns också som ett torftigt intresse. I synnerhet är sparsamheten tråkig om den riktar sig mot medmänniskor och kallas då snålhet.
De flesta av oss har våra sparsamma områden med olika motiv bakom. Men att kasta pengar i sjön är väldigt sällan en optimal lösning, det kan vi nog enas om allihopa. Men hur kan och skall man spara, och för vilket ändamål?
En människa måste bo någonstans. Hur och var, det får var och en ta ställning till själv. Boendet går hand i hand med andra kringkostnader såsom uppvärmning och transportsträckor. Här tror jag att det är väldigt viktigt att man har ordentligt tänkt genom vad som är viktigt för mig och hur jag vill att mitt liv ser ut. Dessa frågor är så grundläggande och stora att de tål både en och annan funderare. Kostnaderna drar också iväg med detsamma, med räntor och allt.
Mat kan vi inte heller vara utan. Att äta någorlunda etiskt producerad mat av någorlunda bra kvalitet måste vara rimligt. Jag hör inte till dem som är ute efter så billig mat som möjligt, utan anser att kostnaden kring mat och ätning måste få finnas. Även att unna sig äta ute någon gång tycker jag är ok. 
Det är också möjligt att investera i sin hälsa på andra sätt. Regelbunden motion i form av t ex gymkort (som används!) kan omöjligt vara en dålig investering. Ordentliga skor ska man också ha, åtminstone vid stående eller gående jobb. 
Jag tycker också att man ska ha genomtänkta försäkringar, eftersom livet är en lotteri. Kosta vad kosta vill. (Men inte extraförsäkringar för elektronik eller smycken annat än i undantagsfall.)
Sen kommer vi till våra svagheter, dvs intressen. Att resa kostar, men är för många värt det. Att äga husdjur är sällan om någonsin en vinstaffär, men kan inte värderas i pengar. Man kan köpa sig sorg och bekymmer för dyra slantar kan jag bara säga.
De flesta intressen är faktiskt ekonomiskt sett rena förlustaffärer, men det är ju poängen med dem. Det är våra intressen som gör oss till dem vi egentligen är.
Jag tycker att det är tragiskt då människor snålar för mycket med sina grejer och utrustningar som de verkligen behöver. Varför hålla på och jävlas när man med ordentliga investeringar kan spara både tid och pengar?? En gammal skrotbil är ett bra exempel... (Men för det är inte sagt att det lönar sig att köpa en sprillans ny bil...) Varför borsta tänderna med en gammal dålig tandborste som man efter närmare eftertanke aldrig skulle vilja stoppa i sin mun för alla pengar i världen?? Varför ha trosor och strumpor med hål i då skåpet svämmar över av liknande som är hela? Varför bråka med en gammal telefon som fungerar sådär och som man ofta använder och är beroende av?
Tid ÄR pengar. Och liv ÄR glädje.
Planering är nyckelord. Gå genom ditt livs matematik och jag tror att du kan få några slantar över. Att användas till någonting som du verkligen vill och önskar dig.
Vilka är dina spartips?
Mina är bl a, laga mat hemma. Matlåda på jobbet. Håll koll på rabatter och extrapriser, utnyttja kuponger (min specialitet!)
Billigare och enklare kosmetikritual (det sägs att bl a Lidls produkter, Cetaphil mm är lika bra och bättre än svindyra märkesgrejer.) De flesta av oss behöver inte ögoncreme och tre olika serum varje kväll.
Städa och inventera vad du har. Köp inte dubletter eller tripletter. Ta allt i bruk. Låt resten gå runt, det skapar flow. Köp kvalitet och underhåll dina saker, var rädd om dem.
Köp presenter året runt, grejer av bra kvalitet som duger till många mottagare.
Skippa uppenbara svindyra ovanor, såsom regelbunden rökning eller snusning. Jag skulle inte heller samla på mig en svindyr och rätt verkningslös hälsokostapotek. För mycket spel och alla former av snabblån ska bannlysas. Fakturakostnader kan man skippa med e-faktura.
Slutligen tycker jag att det kan vara mera genomtänkt att amortera än pensionsspara.
Och att ha pengar ståendes i banken glädjer inte en i längden. Bortsett från viss buffert, lev och ha det roligt! Ångra inte det du gjort men ta lärdom. Varje dag är en ny dag!
Ser fram emot vad ni tycker.
 
 

Grekisk pytt i panna

 
Världens godaste bjudrätt för 8 personer! Jag måste säga att denna rätt är en av dem allra godaste som jag kan laga. Om du lagar middag för vegetarianer, ta "ersättningskött"- quorn, kyckling el dyl. Var förberedd på nöjda gäster!
 
1-1,5 kg fläskfile (ja, svensk)
1,8 kg potatisklyftor
2-3 rödlökar, skalade, i klyftor
2-3 paket fetaost i större smulor
3-4 st gula och röda paprika i klyftor
 
Marinad till filen
3 st pressade vitlöksklyftor
2,5 dl olja
2 tsk sambal oelek
4 msk soja
0,5 msk riven färsk ingefära
Lite salt, peppar
 
Köttet rensas och skärs i bitar, marineras minst 6 h, helst över natten.
Ta en långpanna, häll olja på botten. 
Skala och klyfta potatisen, koka upp. Lägg i botten på pannan. Därpå köttet och sedan kvarvarande marinad. Sedan paprika, lök och fetaost.
Stek i ugnen 220 grader 30-45 min.
 
Sås
4 dl creme fraiche
4 pressade vitlöksklyftor
2 pressade lime
Svartpeppar
Salt 
Örtsalt
Blanda ihop och låt "mogna" i kylskåpet ett tag.
Visa fler inlägg