På jakt efter livets gåta, läs nyckeln till framgång

Livet ska väl levas och inte analyseras sönder. Varför har jag ändå en sådan lust att göra det hela tiden? Ja, därför att ju äldre jag blir desto mera tror jag på att livet är enkel matematik. Förvisso har livet sin magi, som vi människor kanske inte styr över. Men lika förbaskat måste man ju börja någonstans, och allt som oftast handlar det om väldigt små och grundläggande saker som vi kan göra själva för att förbättra vår livskvalitet. Den typen som att en alkoholist måste sluta dricka, en överviktig måste äta mindre, en med dålig kondition måste motionera och en som är sjuk måste ta sina mediciner. Vilken drastisk förbättring det blir, men ändå verkar det alltid som om att just dessa små självklara vardagliga förändringar tar så väldigt mycket emot att genomföra!
 
Och vad är framgång då? Donald Trump är kanske den amerikanska prototypen för framgång, men avundas jag honom, nej, verkligen inte. Och inte vill jag byta med Melania Trump eller Kim Kardashian eller Gigi Hadid heller även om man kan tycka att de inte saknar någonting. Nej, jag är jag och dessa är de kort som jag spelar med.
 
Fedor Dostojevski skriver: "Just denna avsaknad av minsta högfärdighet ger en högre hållning, och det bildas en känsla av en person som utan tvekan uppskattar sig själv uttryckligen som hen är, i sin egen position, oavsett hur hens position och öde ser ut. En förmåga att uppskatta sig själv i precis sin egen position är ytterst sällsynt företeelse i denna värld, åtminstone lika sällsynt som äkta personlig värdighet."
 
Kvittot för framgång tycker jag är till syvende och sist hur nöjd man är med sitt eget liv. Där ingår hälsa, relationer, ekonomi och utveckling- och förmågan att anpassa sig till realiteterna och ändå behålla sin värdighet och inre känsla av meningsfullhet.
 
Och visst är framgång inte bara hårt arbete, utan framför allt tur, såsom många undersökningar tveklöst påvisar. Men då pratar vi kanske mera om framgång i Donald Trump-stilen.
 
Forskare på University College London har listat upp fem egenskaper som kan förknippas med framgång hos en människa.
1. Ansvarsfullhet. Man är samvetsgrann.
2. Optimism. Som finska presidenten Mauno Koivisto konstaterade:" Om vi med säkerhet inte vet hur saker och ting kommer att gå, låt oss förmoda att de kommer att gå bra." (Läs undvika onödiga bekymmer.)
3. Beslutsamhet. Kämpaanda, "jävlar-anamma" behövs.
4. Emotionell stabilitet. Hålla sig lugn under stress. Kunna omvärdera sina tankar och känslor.
5. Självkontroll. Kontroll på impulser.
 
Ingen av dessa fem egenskaperna är viktigare än de andra, utan effekten verkade vara ackumulerande.
 
Samtidigt känner jag till människor (ffa kvinnor) som är rätt nöjda och hyvens medborgare, som har ett ordnat och bra liv, men där man kanske ändå kan ana en känsla av tomhet, undran om missade möjligheter. Detta var särskilt vanligt i mina mor- och farföräldrars generation, men även fortfarande i mina föräldrars generation. Ffa kvinnor fick inte riktigt välja hur de ville ha det i sitt liv, utan tidigt lotsades till äktenskap, moderskap och jobb som de kanske inte alls ville ha. Dock har det blivit vanligare i dagens samhälle att kvinnor kan kompensera med egna intressen, ffa då barnen har vuxit upp. De måste inte längre bara hålla sig till korsstygn, trädgårdsskötsel och matlagning, utan kan göra i stort sett vad som helst utan att någon undrar för mycket.
 
Därför kompletterar jag med sex principer till framgångsrika kvinnor, som också är frukt av någon undersökning.
1. Passion i det man gör.
2. Förmåga att undvika krav på perfektion.
3. Förmåga att skilja på när man ska försöka kontrollera saker och när man ska låta bli.
4. En framgångsrik kvinna gifter sig antingen bra eller inte alls.
5. Att våga ta risker och gå utanför sin comfort zone.
6. Att regelbundet ta sig egentid.
 
 

Helt hopplöst opraktisk!

Att flytta hemifrån har senaste tiden varit på tapeten i vår familj.
Även om ungdomen är hur redig som helst önskar man ju kunna förmedla några kunskaper och tips så att den nyligen in/utflyttade inte behöver göra alla fel som man själv gjorde en gång i tiden.
Finska Marttarörelsen har skrivit upp 7 saker som de anser är de viktigaste.
 
1. Lär dig proppar/proppskåpet och hur de fungerar. Att man ska veta att de finns och misstänka detta som en av felkällorna när allt plötsligt blir mörkt och elektriska apparater inte fungerar. Att stänga av huvudströmmen när man byter en propp. Än finns det många (de flesta?) bostäder där det gamla propp-systemet fortfarande gäller.
 
2. Lär dig rensa avlopp regelbundet, helst redan i förebyggande syfte.
 
3. Tänk på att tvätta sängkläder regelbundet. Därtill kudde x 2/år och täcke x 1/år. Även gardiner behöver tvättas ibland.
 
4. Inte för att kriget eller krisen kommer, utan för att man kan bli sjuk eller drabbas av elavbrott. Ha alltid tändstickor, ficklampa och ljus hemma. Och proppar såklart. Ha även mat som håller sig ett tag såsom konserver och pulvermat såsom soppor.
 
5. Kolla alltid kilo- eller styckepris i affären. Och bäst före-datum, tillägger jag.
 
6. Toastolen ska ha en egen trasa, övriga toan en annan. Resten av huset ska ha en tredje dammtorkningstrasa. Här räknades inte disktrasan.
 
7. Att dela på hushållsarbete lär man sig hemma. Detta är viktigt eftersom hushållsarbete och hur man delar på den är den största källan till stridigheter i alla fall i finska hushåll.
 
Vi lägger till några tigertips:
 
-Ta aldrig, aldrig snabblån! Hellre än att pensionsspara, amortera skulder du har!
- Skaffa dig en hemförsäkring, den kommer du långt med och den är inte dyr.
-Skaffa dig en brandvarnare eller två!! Så även ett brandtäcke och en liten brandsläckare.
-Tvätta inte kläder i onödigt hög temperatur. Det mesta kan tvättas i 40 graders fintvätt säger jag. Det finns tvättmedel som tar bort lukt från t ex idrottskläder.
-Lär dig bra rutiner såsom att laga mat själv och röra på dig. När man flyttar hemifrån blir det lätt en del halvfabrikat och tröstätande, och då lägger man på sig onödig övervikt och ohälsa för resten av livet.
-Var med i affärernas kundklubbar åtminstone om de är gratis. Det är rent pengar t ex i matbutikerna.
-Köp inte för mycket grejer då du till sist kommer att drunkna i dem hur som helst. Men köp det du behöver och gör det mysigt omkring dig. Att sova på en dålig madrass på golvet är inget hem!
 
PS. OCH GLÖM INTE BLÖTA BADKLÄDER I PLASTPÅSEN!!!
 
 
 
 

Ruttjebäcken

Dagen efter Dalåive bestämde vi att besöka Hemavans naturliga äventyrsbad Ruttjebäcken. Den finns vid Tängvattnet söder om Artfjällsmassivet. En fjällbäck rinner på mjuk skifferbergart och har under årtusenden grävt efter sig fantastiska grytor, grottor och tunnlar. Vattnet är kristallklart och stråk av kalk på botten gör det vackert grönt och blått.
Vid varmt väder värms vattnet i grytorna upp och gör att man kan ta sig ett skönt bad!
Dagen vi besökte Ruttjebäcken var inte särskilt varm. Stigen som går bredvid är stadig, dock finns det en hel del branta ställen där man kan störta ner om man är oförsiktig. Det bästa är att klättra ner till vattnet och leta efter sina badplatser. Inget bad för oss dock. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har ju fått blodad tand och klev upp ovanför trädgränsen även här.
 
 
Sen var det tyvärr dags att fara hem. Jag hade kunnat stanna i Hemavan resten av sommaren.
Visa fler inlägg