Sommarlov!

 
Jag har sommarlov! Jag kan inte minnas när jag sist hade så här mycket sommarlov!
Vad betyder sommarlov? Jag lever i nuet. Det är inte svårt med de ljusa, varma dagarna på landet. De ljuvliga lena kvällarna. Katter som går in och ut. Små pojkar som äter glass. En gubbe som jobbar dag och ibland natt på sitt jordbruk.
Det går inte att sitta i solen så länge, det börjar brännas nästan på en gång. På kvällarna är det behagligare. Jag skulle vilja göra som Pondus och sova i blomlådan.
 
Jag sover gott och länge. Jag läser dagstidningen. Jag lagar mat, bakar och småstädar. Jag städar inte under badkaret eller på baksidan av frysen, men det blir sådana små saker som jag länge har tänkt att fixa men inte kommit till skott. Jag har så många bra böcker och tidningar i lager att jag inte ens vet var jag ska börja! Jag tränar i stort sett varje dag och umgås med vänner varannan dag. På kvällarna hinner och orkar jag prata med gubben också. Jag är stark och glad.
 
Snart ska jag jobba en period igen men det är inte hela världen. De kommer en ny semesterperiod sedan...
Stugan ska vi också besöka i några dagar. Jag ser fram emot det...
 
 
Vad kan förstöra en semester som denna? Än så länge ingenting!
Tidigare kunde jag bli rastlös och känna att jag vill göra någonting men hade inte lust att ta tag i någonting ändå. Då får jag ångest. Det känns så att jag slarvar bort de dyrbara semesterdagarna och tiden går. Att jag inte fått ut full behållning av ledigheten. Stress.
En annan fallgrop är att jag kan börja känna mig plufsig och otränad när det är semester. Så länge jag är kvar hemma är det dock inget problem.
Den tredje saken som kan komma över mig är plötslig och väldigt stark melankoli. Det kan ha samband med att barnen åker bort eller bara att det blir lite mörkt på kvällen... Jag antar att det beror på att under semestern har man tid att reflektera över det ljuva livet, och då sjunker det på något sätt in att allt är begränsat. Att vi har allt bara till låns.

Tjeckisk potatissallad

 
Att göra potatissalladen själv är ett gott och fräscht alternativ! Man blir inte alls på samma sätt äckelmätt av den här som av affärens färdiga slemmiga potatissallader.
Den här potatissalladen är tjeckisk! Alla mått är ungefärliga.
 
Koka ca 2 kg fasta potatis. Skala.
Ca 500 g falukorv
4 st skalade morötter, koka
3 st skalade palsternackor, koka
4-5 st ättiksgurkor på burk (obs ej saltgurka)
1 liten skalad gul lök
3 hårdkokta ägg
En halv-1 burk Hellmans majonnäs
Lagom med senap
Salt och peppar
Ev några droppar soja
 
Finhacka alla ingredienserna. Gör riktigt små kuber. Smaka av med resten.
Gott, matigt men fräscht.
 

Mysrunda på landet

Har ni hört talas om Formstråket?
En sträcka av 6 butiker eller gallerior här i Västerbotten, i lilla Nordmalings kommun. Butikerna samarbetar och håller öppet samtidigt så att besökare kan åka hela sträckan och få en helhetsupplevelse av lokalt hantverk och utbud. Jag förstår att sådana sträckor kommer sig helt naturligt t ex i Skåne eller andra tätbebyggda områden som är fulla av sevärdheter. Men här i ingenmansland är de betydligt mera sällsynta och måste skapas, de skapar sig inte själva...
Vi besökte allt ifrån keramik- och möbelverkstad till klassisk konstgalleri och sedan loppis. Missade gjorde vi en gårdsbutik till ett köttdjursjordbruk, men den ska jag ta senare i sommar. (Bild från Humlebäck Keramik och Möbelsnickeri).
 
 
Man blir imponerad av drivna människor som förverkligar sin vision på glesbygden, och driver sina livsstilsprojekt, som en i vårt sällskap dem så träffande kallade.
Idag är det verkligen "trendigt" att vara lite out of mainstream, nära naturen, restaurera, ta vara på allt gammalt, och bevara gamla hantverkstraditioner. 
Nackdelen med den naturnära livsstilen är ju dels att man blir väldigt beroende av bil, som troligen inte är framtidens färdmedel. Och när jag tittade på de fina kullar, ängar och djurflock som badade i försommarens magiska solsken, så tänkte jag hur allt detta kommer att se ut under vinterhalvåret. Mörkt, mörkt och ännu mörkare, blockerat i bästa fall av snö, i värre fall av slask och is.
Tack och lov så har jag en son som just flyttat till eget, så jag hade en bra ursäkt att handla lite second hand köksgeråd. En tavla köpte jag till mig själv- det är min övertygelse att när man väl hittar ett konststycke som tilltalar en ska man slå till, förutsatt att priset är inom ens budget förstås. Konstköp ångrar man sällan och det känns bra att gynna lokala förmågor. (Tavla från "Marias galleri")
 
 
Men, lokalt eller närproducerat eller ekologiskt eller whatever till trots, så tänker jag fortfarande i grunden köpfritt. Jag vill inte fylla mitt hus till brädden, utan ha utrymme att andas, och få glädje av relationer i första hand.
 
Till Formstråket hör: Åbrå Limousin gårdsbutik, Marias galleri i Gräsmyr, Gamla butiken i Örsbäck, Humlebäck Keramik och möbelsnickeri, Pjöller design och Öre gårdsbageri (där vi inte var.)
 
Visa fler inlägg