Mysrunda på landet

Har ni hört talas om Formstråket?
En sträcka av 6 butiker eller gallerior här i Västerbotten, i lilla Nordmalings kommun. Butikerna samarbetar och håller öppet samtidigt så att besökare kan åka hela sträckan och få en helhetsupplevelse av lokalt hantverk och utbud. Jag förstår att sådana sträckor kommer sig helt naturligt t ex i Skåne eller andra tätbebyggda områden som är fulla av sevärdheter. Men här i ingenmansland är de betydligt mera sällsynta och måste skapas, de skapar sig inte själva...
Vi besökte allt ifrån keramik- och möbelverkstad till klassisk konstgalleri och sedan loppis. Missade gjorde vi en gårdsbutik till ett köttdjursjordbruk, men den ska jag ta senare i sommar. (Bild från Humlebäck Keramik och Möbelsnickeri).
 
 
Man blir imponerad av drivna människor som förverkligar sin vision på glesbygden, och driver sina livsstilsprojekt, som en i vårt sällskap dem så träffande kallade.
Idag är det verkligen "trendigt" att vara lite out of mainstream, nära naturen, restaurera, ta vara på allt gammalt, och bevara gamla hantverkstraditioner. 
Nackdelen med den naturnära livsstilen är ju dels att man blir väldigt beroende av bil, som troligen inte är framtidens färdmedel. Och när jag tittade på de fina kullar, ängar och djurflock som badade i försommarens magiska solsken, så tänkte jag hur allt detta kommer att se ut under vinterhalvåret. Mörkt, mörkt och ännu mörkare, blockerat i bästa fall av snö, i värre fall av slask och is.
Tack och lov så har jag en son som just flyttat till eget, så jag hade en bra ursäkt att handla lite second hand köksgeråd. En tavla köpte jag till mig själv- det är min övertygelse att när man väl hittar ett konststycke som tilltalar en ska man slå till, förutsatt att priset är inom ens budget förstås. Konstköp ångrar man sällan och det känns bra att gynna lokala förmågor. (Tavla från "Marias galleri")
 
 
Men, lokalt eller närproducerat eller ekologiskt eller whatever till trots, så tänker jag fortfarande i grunden köpfritt. Jag vill inte fylla mitt hus till brädden, utan ha utrymme att andas, och få glädje av relationer i första hand.
 
Visa fler inlägg