Mysrunda på landet

Har ni hört talas om Formstråket?
En sträcka av 6 butiker eller gallerior här i Västerbotten, i lilla Nordmalings kommun. Butikerna samarbetar och håller öppet samtidigt så att besökare kan åka hela sträckan och få en helhetsupplevelse av lokalt hantverk och utbud. Jag förstår att sådana sträckor kommer sig helt naturligt t ex i Skåne eller andra tätbebyggda områden som är fulla av sevärdheter. Men här i ingenmansland är de betydligt mera sällsynta och måste skapas, de skapar sig inte själva...
Vi besökte allt ifrån keramik- och möbelverkstad till klassisk konstgalleri och sedan loppis. Missade gjorde vi en gårdsbutik till ett köttdjursjordbruk, men den ska jag ta senare i sommar. (Bild från Humlebäck Keramik och Möbelsnickeri).
 
 
Man blir imponerad av drivna människor som förverkligar sin vision på glesbygden, och driver sina livsstilsprojekt, som en i vårt sällskap dem så träffande kallade.
Idag är det verkligen "trendigt" att vara lite out of mainstream, nära naturen, restaurera, ta vara på allt gammalt, och bevara gamla hantverkstraditioner. 
Nackdelen med den naturnära livsstilen är ju dels att man blir väldigt beroende av bil, som troligen inte är framtidens färdmedel. Och när jag tittade på de fina kullar, ängar och djurflock som badade i försommarens magiska solsken, så tänkte jag hur allt detta kommer att se ut under vinterhalvåret. Mörkt, mörkt och ännu mörkare, blockerat i bästa fall av snö, i värre fall av slask och is.
Tack och lov så har jag en son som just flyttat till eget, så jag hade en bra ursäkt att handla lite second hand köksgeråd. En tavla köpte jag till mig själv- det är min övertygelse att när man väl hittar ett konststycke som tilltalar en ska man slå till, förutsatt att priset är inom ens budget förstås. Konstköp ångrar man sällan och det känns bra att gynna lokala förmågor. (Tavla från "Marias galleri")
 
 
Men, lokalt eller närproducerat eller ekologiskt eller whatever till trots, så tänker jag fortfarande i grunden köpfritt. Jag vill inte fylla mitt hus till brädden, utan ha utrymme att andas, och få glädje av relationer i första hand.
 
Till Formstråket hör: Åbrå Limousin gårdsbutik, Marias galleri i Gräsmyr, Gamla butiken i Örsbäck, Humlebäck Keramik och möbelsnickeri, Pjöller design och Öre gårdsbageri (där vi inte var.)
 
#1 - - emma:

vilken fin keramik

#2 - - Ditte:

Vilken trevlig tur! Och roligt med de som kan och vågar satsa på något som känns bra. Kul att ud köpte dig en tavla för den ger ju glädje utan att ta upp plats.

Svar: När du kommer upp är det här en given dagsutflykt!
Annukka

#3 - - Geddfish:

God kväll! Jag har nu läst båda dina inlägg om köpstopp och att ta vara på naturens resurser.
Jag försöker också tänka till extra, när det gäller inköp. Behöver jag det här verkligen? Oftast går jag iväg tomhänt då.
Annars är det svårt att låta bli 50 och 70 procent.
Jag har ingen bil längre så jag går eller cyklar till de ärenden jag behöver.
Ha en god kväll, här är det natti. Kram!

#4 - - Marina:

En verkligt trevlig runda att avnjutas med goda vänner, mer behövs inte för en lyckad dag.

#5 - - Monnah:

Vad fint det låter!

#6 - - Karin Eklund:

Så härligt med en formrunda! Inspiration måste du ha fått till mycket på den resan. Jag blir alltid lite euforisk när man ser andra människors fina hantverk. Men liksom du så kommer jag inte hem med något för egen del, fastän det ibland kan hända att en present till någon får plats i väskan.
Ha det bra Annukka!

#7 - - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Låter som det är jättefint där :)

#8 - - Christina:

Intressant målning, förstår att du fastnade för den.
Formstråket har jag inte hört talas om men trevligt låter det.

Ha en skön sommar!
Christina