Om New York

Att ha en resa att se fram emot kan rädda en hel termin, och i vintras slog vi till och bokade en resa till New York igen. I och med att Gregers dotter med sin familj bor där blir det helt naturligt att ta med hela familjen (läs hemmaboende barn) även för oss.
Det var inte så länge sedan som jag försökte förklara för goda vänner vad som var så speciellt med just New York, men lyckades inte riktigt. Jag kunde inte sätta fingret på det. Men under resan, som tyvärr i dagsläget är över, har jag verkligen tänkt på saken.
Ja, inte hade jag trott att just jag av alla människor skulle bli fullständigt förtjust i just New York! Jag som knappt vågar flyga mellan Umeå och Stockholm, och som är fullständigt livrädd för hissar!
 
 
Däri ligger en del av fascinationen med "Det Stora Äpplet". Vi som är lite rädslo- och ångeststyrda såsom jag, får oss verkligen en liten utmaning, fast på ett tryggt sätt. Om man är rädd för någonting, hjälps det inte att filosofera, det är känd fakta. Det gäller att utmana sig i praktiken, och GÖRA. Och se så van flygresenär och hissåkare jag har blivit. Jag är mindre rädd som människa efter att ha utmanat mina gränser. Bilden ovan är från Empire State Building.
Men vad annat är så speciellt med New York då?
 
 
New York ger PERSPEKTIV. Det bor lika många människor där som i hela Sverige, och det märks! Lilla jag är bara en fis i rymden. Fast ändå stark och viktig! När jag går på den Nordamerikanska kontinenten, långt hemifrån, känner jag att mina sorger och bekymmer om inte försvinner, så åtminstone får andra proportioner. I New York är jag friare än någon annanstans. Fri från mina egna hjärnspöken. Det är en härlig känsla.
 
 
New York innebär kvalitetstid. Saker man inte skulle göra hemma. Saker man inte kan göra hemma.
 
 
 
Och saker som man inte skulle äta hemma. (Här "lobster").
 
 
Men, kan man ju alltid invända... Europa har ju en egen New York, nämligen London?
Ja, det ligger någonting i det...
Men...
 
 
New York är ju ändå New York!
New York är tuff, men vacker.
 
 
 
 
New York är trygg. Trottoarerna är breda och man håller inte på att bli överkörd hela tiden. Trafiken fungerar och tack vare rutsystemet är det väldigt lätt att hitta. Det känns att alla människor ryms där, även om de är många.
New York är dyr, det ska jag inte sticka under stolen med. Men det är London också.
Att vara på en annan kontinent, längre bort hemifrån, gör det hela ännu lite mer annorlunda och exotiskt. (Och jag lovar att resan känns i kroppen på ett enastående sätt... fy fasiken.)
Samt att New York är legendarisk. Vi alla har vår egen bild om den, även om vi aldrig har varit där...
 
 
Så jag tycker faktiskt att New York är bäst!
 
 
 
 
#1 - - Karin Eklund:

Jag har förstått att det är så man känner när man har varit till New York. Jag känner flera personer som har upplevt det på liknande sätt som du nu har beskrivit så bra här.
Att få perspektiv är inte helt fel och att bemästra sina rädslor är tufft. New York verkar tufft men också varmt. Fint att få ta del av din resa i västerled. Mitt i allt så drar vi också iväg dit fastän vi alltid har sagt att dit far vi inte.

#2 - - Ditte:

Vilken res ni gjort! Och på alla plan! Så härligt! Jag bodde i N.Y i ett år mellan 1978 och 1979 och har varit tillbaka många gånger efter det och då även med döttrarna. Nu är dte dock minst 18 år sedan...Så jag lädjer mig extra att få ta del av era upplevelser. Stort tack för att du så generöst delar med dig av text och bilder.

#3 - - Monnah:

Jag älskar New York! Inte som i att jag skulle vilja bo där för alltid, men känslan där är så speciell. Dessutom har jag så fina minnen därifrån som kanske mer beror på sällskap och aktiviteter än själva NYC, men jag vet att det inte bara är det. Vad härligt att du har kunnat bekämpa så många hjärnspöken! Heja.

#4 - - Christina Karlsson:

Vad kul att få läsa lite om dina upplevelser av New York. Jag ska åka dit tillsammans med maken och vår dotter i augusti, det blir min första resa dit. Känns spännande och lite läskigt att det är så stort.

Ha det gott!

#5 - - Kraka:

New York är en fantastisk stad. Längtar ständigt tillbaka dit. Men det får bli i framtiden, det finns ju så många resor jag vill göra...
Ha en bra söndag!