Baka stor kaka!

I helgen gjorde jag någonting så otroligt gott. Det var först dagen efter som det riktigt sjönk in hur gott det var. En chokladkaka!
 
 
Håkan Larsson, från vars bok "Lördagkväll med mat och vin" receptet kommer, brukar ha lite snobbiga recept som är goda att laga och äta en gång, men som jag sällan lagar fler gånger. Pga lite knepiga råvaror och aningen många moment.
Men nu blev det undantag, för denna chokladkaka kommer jag definitivt lägga till i min basrepertoar.
 
14-15 bitar
Kakan:
200 g mörk choklad minst 55% kakaohalt
200 g smör
5 ägg
2,5 dl strösocker
150 g sötmandel
150 g torkade körsbär eller aprikoser
 
Chokladganache:
400 g mörk choklad, minst 55% kakaohalt
3 dl vispgrädde
 
Servering:
100 g torkade körsbär, i brist på dem aprikoser
1 dl portvin
Vispad grädde
 
Ugn 180 grader.
Smält choklad och smör i vattenbad.
Knäck äggen och separera vitor och gulor. 
Vispa ihop sockret med gulorna.
Skålla och skala mandel, grovhacka.
Grovhacka även aprikoserna.
Blanda äggsmeten, chokladblandningen, mandel och frukt.
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner i smeten.
Ta smord och bröad springform i standardstorlek, slå i smeten och grädda i 30 minuter. 
Kakan ska vara "blöt" inuti efter gräddningen!
Låt kallna ordentligt i kylskåp.
 
Ganache. Grovhacka chokladen. Koka upp grädden och rör ihop med chokladen, till en slät smet. Glasera omedelbart den kalla kakan, det blir ett tjockt lager ovanpå. Lägg tillbaka i kylskåpet och låt stelna.
 
Servering. Koka frukten ca 2 minuter i portvin och servera med kakan och vispad grädde.
 
 
 
 

Sov gott!

Det här är ett viktigt inlägg!
 
 
Sömn har alltid varit min starka sida. Men senaste året har jag börjat sova sämre, med tidiga uppvaknanden framför allt. I somras under semestern vaknade jag så gott som varje morgon kl 07, mycket pga kajor och skator som kraxar utanför vårt sovrumsfönster, men ändå. Jag kan inte längre sova ut på morgnarna!
Sedan jag fick mitt värsta ryggskott har jag också haft svårare att somna på kvällarna. Jag har inte hittat en bra position i sängen.
 
När vi var i New York i våras reagerade jag på att jag sov så väldigt gott. Hotellets säng var väldigt skön! Men jag tänkte nog mest att jag sov så gott pga att jag var så utmattad av alla aktiviteterna.
 
Jag vet inte hur det började eller var jag fick det ifrån, men i höstas fick jag för mig att jag och Greger skulle ha en vattensäng. Jag minns att jag tänkte att vi egentligen inte behöver en ny säng... men...
 
Så småningom kom vi på att vår dåvarande säng var helt otrolig dålig. Och ja, bara några månader fattades från att denna från början mediokra Ikea-trotjänare skulle fylla 10 år!! Sängen hade funnits i Gregers hus ett bra tag innan jag flyttade in. Vanligtvis kan man förlänga sängens liv lite genom att vända på madrassen, upp och ner, bak och fram, men inte ens det var möjligt med vår sängkonstruktion.
 
Vid det här laget hade jag redan vänt mig till Kila-möbler (ett av de få-2?-ställena i Sverige som säljer vattensängar) och beställt oss en egen vattensäng. I min barndom, på 80-talet då vattensängarna var inne, så var de flesta madrasser som stora påsar, dit allt vatten hälldes till ett och samma utrymme dvs "icke-dämpade". Det som går att få tag på idag är antingen halvdämpade, heldämpade eller superdämpade madrasser. Dvs att vattnet ligger i olika avdelningar i madrassen. Vi tog en halvdämpad madrass för maximal vattenkänsla, dock med svankstöd med mera.
 
Tidigare var vattensängar svåra att bädda pga att allt låg i "lådan". Numera finns det en "softside" lösning som gör bäddningen lätt. Vår vattensäng har också inbyggda lådor, där man praktiskt kan förvara t ex överkastet och lakan. Vattensängen innehåller också termostat, som styr så att vattnet har en önskad temperatur. Så länge man är överens med polaren på andra halvan av sängen är det ju väldigt behagligt!
 
Jag har nu sovit i den nya sängen i en vecka, och jag är redan en ny människa. Jag sover gott och slappnar av för fullt, då krocken mellan sängen och kroppen inte väcker mig i ett. Jag kan sova hur djupt som helst! Om jag vaknar på natten somnar jag om lättare. Jag har t om sovit till kl 10 och fått väckas!
 
Jag vet att det låter suspekt, men vattensängförsäljaren sade att han har bara nöjda kunder, det kommer inte in så gott som ett enda klagomål. De flesta, som vi, provar inte sin vattensäng innan, men det funkar ändå. Vi hade ju kunnat åka till Ålberga och prova också. Å andra sidan, i vårt fall hade nog vilken ny säng som helst, med eller utan vatten, varit ett jättelyft...
 
Jag förstår inte att jag inte kom på tidigare att vi hade en dålig säng. Jag har alltid bara tänkt att den är bra, men åren har ju gått. Hur gammal är din säng? Är den verkligen bra? Och om du har funderat på vattensäng, kan jag bara varmt rekommendera en sådan så länge!

En liten uppdatering

Jag har inte skrivit någonting eftersom livet har varit så hektiskt. Hektiskt på ett bra sätt, faktiskt! Jag nästan skäms att skriva det, att vi har en massa olika projekt. Det känns så dumt att hela tiden bygga på fast vi egentligen inte behöver någonting nytt. Men det blir alltid så att vi ska bara göra den saken och den saken- när tar det slut? Aldrig, antar jag!
Dessa stolar kläddes om av min man och pappa, med skinn importerat från Tallinn. Visst blev de tokiga?!
 
 
Min man har även byggt större saker, en bastu på stugan! Vi hann faktiskt basta en gång, sista kvällen innan hemfärd.
 
 
 
Under tiden då Greger byggde njöt jag och Poppe av vintern i Hemavan mitt i oktober.
 
 
 
 
 
Har man köpt en stuga med kök ska man inte äta ute. Skafferiet på stugan dignar under allehanda råvaror...
 
 
Som Halloweenefterrätt rörde vi ihop en liten kyrkogård...
 
 
Gör 4 portioner chokladmousse. Bred på ett fat eller en LITEN plåt. Tillverka glasyr av halv äggvita och florsocker. Gör kors i vanliga kex eller pepparkakor. Låt stelna. Stick gravstenarna i jorden. Strö över krossad choklad som grus. Gott förstås!
Väl hemma har vi haft främmande, och utövat olika aktiviteter...
 
 
Vi har vant oss vid att leva med tre katter... det går bra... Utan djur ingen magi...
 
 
Vi har jagat en katt, och vi har till sist fångat en katt! Vilken lycka!
 
 
Jag försöker göra bra saker med mat, dryck, sömn, träning och allmän stimulans. Jag försöker undvika onödiga saker såsom storm i vattenglas. Jag är en av miljarder människor så det är onödigt att ge saker i mitt liv så orimligt stora proportioner, utan följa med flödet och välja mina strider noga... Det mesta löser sig...
 
 
Nästa "projekt" hos oss är ett kök i uthuset. Det blir Ikea, och det kommer att bli bra.
 
Visa fler inlägg