Baka stor kaka!

I helgen gjorde jag någonting så otroligt gott. Det var först dagen efter som det riktigt sjönk in hur gott det var. En chokladkaka!
 
 
Håkan Larsson, från vars bok "Lördagkväll med mat och vin" receptet kommer, brukar ha lite snobbiga recept som är goda att laga och äta en gång, men som jag sällan lagar fler gånger. Pga lite knepiga råvaror och aningen många moment.
Men nu blev det undantag, för denna chokladkaka kommer jag definitivt lägga till i min basrepertoar.
 
14-15 bitar
Kakan:
200 g mörk choklad minst 55% kakaohalt
200 g smör
5 ägg
2,5 dl strösocker
150 g sötmandel
150 g torkade körsbär eller aprikoser
 
Chokladganache:
400 g mörk choklad, minst 55% kakaohalt
3 dl vispgrädde
 
Servering:
100 g torkade körsbär, i brist på dem aprikoser
1 dl portvin
Vispad grädde
 
Ugn 180 grader.
Smält choklad och smör i vattenbad.
Knäck äggen och separera vitor och gulor. 
Vispa ihop sockret med gulorna.
Skålla och skala mandel, grovhacka.
Grovhacka även aprikoserna.
Blanda äggsmeten, chokladblandningen, mandel och frukt.
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner i smeten.
Ta smord och bröad springform i standardstorlek, slå i smeten och grädda i 30 minuter. 
Kakan ska vara "blöt" inuti efter gräddningen!
Låt kallna ordentligt i kylskåp.
 
Ganache. Grovhacka chokladen. Koka upp grädden och rör ihop med chokladen, till en slät smet. Glasera omedelbart den kalla kakan, det blir ett tjockt lager ovanpå. Lägg tillbaka i kylskåpet och låt stelna.
 
Servering. Koka frukten ca 2 minuter i portvin och servera med kakan och vispad grädde.
 
 
 
 
#1 - - Tove Olberg:

Beställer en stor bit samt en kopp starkt kaffe till :-)

#2 - - Mia:

Jag bakar väldigt sällan, vill inte ha hemma. Trots det har jag kopierat det här receptet, kommer att göra till jul.

Tack för att du delar med dig!

#3 - - Tove Olberg:

Jaa, tack en stor bit och en kopp starkt kaffe :-)

#4 - - Christina:

Baka har jag inte gjort på länge, även om jag gärna äter en nybakad kaka och chokladkaka smakar alltid gott :)

Ha en fin adventshelg!
Christina