Deckare

Kritikerrosade Jo Nesbo har redan hunnit med flera deckare och den här är hans första. Han är om möjligt ännu mera hyllad än Måns Kallentoft och har fått alla möjliga utmärkelser för de flesta av sina böcker.
 
 
Fladdermusmannen
Ja, boken är välgjord. Både beskrivningar av Australien och Sydney, och många aboriginernas historier, är trevliga, och jag blev faktiskt nyfiken och fick lust att fara till Australien.
Men. Dels måste jag anmärka, att bokens historia är visserligen välgenomtänkt och klurig, men ändå inte alls realistisk. Och jag gissade mördaren utan svårigheter.
Dessutom är boken något otäck och brutal. Inte bara själva mordhistorien, utan också huvudpersonen Harry Holes alkoholism och prostitutionen i Sydney beskrivs på ett otäckt sätt.
Man kan ju kontra att så är världen. Men jag tycker att det finns så mycket fult och hemskt i världen att man inte behöver frossa med det.
Så min absoluta etta vad gäller deckare är fortfarande Stieg Larsson. Spännande och grym men aldrig bara för sakens skull, aldrig utan ett syfte. En sådan hysterisk spänning kunde Nesbo aldrig få fram hos mig.
Visa fler inlägg