Nu får det vara nog! 5:2

Gemensamt för olika dieter är att de inte fungerar.
Visst, man går ner i vikt tillfälligt, men enligt forskning har de som bantat efter 5 år inte bara uppnått sin tidigare vikt utan gått upp ytterligare några kilon!
Vi människor är byggda för oregelbunden tillförsel av mat. Vi jagar, frossar, och sedan går och småsvälter tills vi återigen lyckas hitta föda.
I dagens värld har vi totalt tappat kontrollen över hur mycket mat vi egentligen behöver. Vi äter mycket energirik mat, och mycket oftare än vad vi egentligen behöver. Resultatet blir att vi är mer eller mindre överviktiga.
Vi har tappat bort begreppet hunger. Vi är rädda för hunger. Vi förväxlar hunger med allt möjligt, såsom törst, leda, uttråkning, tröst, "sug". Och så äter vi igen.
Jag har under mitt liv kört en veckas saftfasta två gånger. Till att börja med var det fruktansvärt- jag var så avundsjuk på alla andra som fick äta, och skulle ha betalat vad som helst för en bit mat. Dock förhindrade min tjurighet mig från att avbryta fastan. Eftersom dagarna gick blev fastan lättare, och båda gångerna har jag mått våldigt bra på alla sätt efter avslutad fasta.
Jag har inte bantat sedan dess, eftersom jag har känt att det skulle vara mycket möda för ingenting. Samtidigt har jag hela tiden känt att jag väger några irriterande kilon för mycket, och inte har de blivit färre med åren.
Men nu har jag slutligen hittat en lösning! 5:2! Det är inte i första hand en bantningsmetod, utan mera som en strategi och livsstil. Det bygger på att man 2 dagar i veckan lever på en fjärdedel av sitt vanliga kostintag (500 kcl för en kvinna, 600 kcal för en man). Resten av dagarna äter man precis som man vill. Fastedagarna väljer man själv.
Våra goda vänner håller på med denna livsstil och har fått fantastiska resultat. Och nu talar jag om viktnedgång. Dessutom verkar det som att halvfastan i sig har positiva effekter på kroppen. "Det som inte dödar, härdar." Forskningen talar för att cellernas reparationsmekanismer aktiveras. Själva regelbundna halvfastan, även om man inte går ner i vikt, verkar förlänga livet. Dock går man alltid också ner i vikt. Insulinnivåerna går ner. Hungern minskar. Risk för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Risk för att få cancer minskar. Risk för demenssjukdomar minskar. Man blir piggare och gladare.
I mitt fall kan jag inte utöva de flesta idrottsgrenarna pga mina onda knän, men tänk om de också skulle bli bättre av att gå ner, vi säger 10 kilo, i vikt? Inte omöjligt!
 
 
Jag kan tänka mig att 2 dagar i veckan inte är en alltför stor mental påfrestning. Jag vet ju att dagen efter får jag återigen äta precis som jag vill. Många "naturligt smala" människor kör egentligen omedvetet 5:2-metoden, det tror författaren Michael Mosley och det tror även jag.
Jag är redo! Jag har köpt både våg och kokbok. Så småningom får de som är intresserade höra om mina resultat.
Visa fler inlägg