10 sätt att hantera stress

1. Bra rutiner är a och o. Hälsosam mat och tillräckligt med sömn går inte att tumma på. Det viktiga med rutiner är dock att ibland, och bara ibland, ska de ruckas!
 
2. För mig har stunderna i den ljumma simbassängen blivit en viktig del av stresshanteringen. Som jag tidigare har beskrivit har känslan av det rörliga varma vattnet mot min hud en inverkan som gör att jag hittar tillbaka till mig själv och nuet.
 
3. Mitt i rutinerna ska man ha vardagslyx. Nog sjutton spelar det en roll om jag dricker mitt morgonte, samma sort sedan 20 år, från en gulnad reklammugg där örat slagits loss, eller om jag har en fin rosenmugg som jag älskar med mitt favoritte i... Eller om jag smörjer mig med en hudcreme som doftar ljuvligt jämfört med en hudcreme som jag inte speciellt gillar men tar av ren rutin. Det handlar inte om pengar, utan om eftertanke. Unna dig bara det bästa.
 
4. Det är svårt att prata om stresshantering utan att orden meditation, mindfulness och yoga kommer upp, så jag nämner dem här också! Det är viktigt att kunna vara i nuet och tänka på andningen. Kroppsliga ansträngningen är en bra hjälp på vägen dit.
 
5. Jag märkte att jag alltid blir väl till mods då jag kommer till omklädningsrummet på mitt gym och förstod att det beror på den angenäma meditativa musiken som alltid hörs där. Det är nog inte så dum idé att ladda ner behaglig musik och lyssna på den även hemma! Dagens teknik möjliggör sköna spellistor.
 
6. Att rensa hemma är oerhört viktigt då det är t om vetenskapligt bevisat att för mycket prylar ökar oredan och därmed stressen! Dessutom är det så med prylar som med allt annat- innan man rensat bort det gamla har man inte plats för någonting nytt- flödet stagnerar.
 
7. Alla vi borde omge oss med bra människor som får oss att må bra. Bort med energitjuvar till den mån som det bara går! Och desto mera ska man vara rädd om sina sanna vänner.
 
8. Jag är övertygad om att vi människor, trots att vi ska leva här och nu, alltid behöver även saker att se fram emot! Det kan vara en resa, men även en bra bok, ett tilltalande handarbete eller en ny maträtt att laga som väntar, som kan ge guldkant på tillvaron.
 
9. Jag försöker alltid helt konkret se någonting gott hos varenda människa, och i synnerhet då jag kommer på mig själv att tänka illa om någon. Att tänka positivt gör att världen känns som en lite bättre plats och det får mig må bättre och bli öppnare och mera generös. Likaså ska man försöka känna tacksamhet varje dag.
 
10. Kalla det verklighetsflykt men jag undviker titta på eller läsa om dåliga saker. Jag skulle aldrig se på nyheterna- antingen så blir jag förtvivlad över världens tillstånd eller sen eldar jag upp mig över någon dum grej. Helt onödigt, och gör inte världen till en bättre plats. Jag har inte facebook eller mail på mobilen och kollar dem bara en gång om dagen. Nästan aldrig på kvällen.
 
 
Visa fler inlägg