10 sätt att hantera stress

1. Bra rutiner är a och o. Hälsosam mat och tillräckligt med sömn går inte att tumma på. Det viktiga med rutiner är dock att ibland, och bara ibland, ska de ruckas!
 
2. För mig har stunderna i den ljumma simbassängen blivit en viktig del av stresshanteringen. Som jag tidigare har beskrivit har känslan av det rörliga varma vattnet mot min hud en inverkan som gör att jag hittar tillbaka till mig själv och nuet.
 
3. Mitt i rutinerna ska man ha vardagslyx. Nog sjutton spelar det en roll om jag dricker mitt morgonte, samma sort sedan 20 år, från en gulnad reklammugg där örat slagits loss, eller om jag har en fin rosenmugg som jag älskar med mitt favoritte i... Eller om jag smörjer mig med en hudcreme som doftar ljuvligt jämfört med en hudcreme som jag inte speciellt gillar men tar av ren rutin. Det handlar inte om pengar, utan om eftertanke. Unna dig bara det bästa.
 
4. Det är svårt att prata om stresshantering utan att orden meditation, mindfulness och yoga kommer upp, så jag nämner dem här också! Det är viktigt att kunna vara i nuet och tänka på andningen. Kroppsliga ansträngningen är en bra hjälp på vägen dit.
 
5. Jag märkte att jag alltid blir väl till mods då jag kommer till omklädningsrummet på mitt gym och förstod att det beror på den angenäma meditativa musiken som alltid hörs där. Det är nog inte så dum idé att ladda ner behaglig musik och lyssna på den även hemma! Dagens teknik möjliggör sköna spellistor.
 
6. Att rensa hemma är oerhört viktigt då det är t om vetenskapligt bevisat att för mycket prylar ökar oredan och därmed stressen! Dessutom är det så med prylar som med allt annat- innan man rensat bort det gamla har man inte plats för någonting nytt- flödet stagnerar.
 
7. Alla vi borde omge oss med bra människor som får oss att må bra. Bort med energitjuvar till den mån som det bara går! Och desto mera ska man vara rädd om sina sanna vänner.
 
8. Jag är övertygad om att vi människor, trots att vi ska leva här och nu, alltid behöver även saker att se fram emot! Det kan vara en resa, men även en bra bok, ett tilltalande handarbete eller en ny maträtt att laga som väntar, som kan ge guldkant på tillvaron.
 
9. Jag försöker alltid helt konkret se någonting gott hos varenda människa, och i synnerhet då jag kommer på mig själv att tänka illa om någon. Att tänka positivt gör att världen känns som en lite bättre plats och det får mig må bättre och bli öppnare och mera generös. Likaså ska man försöka känna tacksamhet varje dag.
 
10. Kalla det verklighetsflykt men jag undviker titta på eller läsa om dåliga saker. Jag skulle aldrig se på nyheterna- antingen så blir jag förtvivlad över världens tillstånd eller sen eldar jag upp mig över någon dum grej. Helt onödigt, och gör inte världen till en bättre plats. Jag har inte facebook eller mail på mobilen och kollar dem bara en gång om dagen. Nästan aldrig på kvällen.
 
 
#1 - - Znogge:

Nummer 10 tycker jag är en intressant och bra punkt. Vi människor kan inte göra all världens sorg till vår egen för då går vi under. Men många verkar ha ett behov av att läsa precis allt när det har hänt något.

#2 - - angelicasvarld.blogg.se:

ja rutiner - jag är ju en rutinmänniska å det underlättar helt klart!

#3 - - Geddfish:

Många bra punkter, där.
Behaglig musik, goda dofter, allt välmående. Bort med dåliga energier och tjuvar. Inte läsa allt nyhetsflöde.

#4 - - ina:

Bra tips! Att rensa hemma är nog något som många inte ens tänker på. Jag känner själv hur viktigt det är för mig och jag försöker rensa regelbundet på det ena eller andra sättet. Jag rensar i mina sinnen samtidigt, det känns verkligen.
Punkt nr 10 har jag funderat på och ska fundera lite mer på, jag är säker på att det är nyttigt.

#5 - - Tove Olberg:

Farmor nickar och bifaller!
:-)

#6 - - Ditte:

Jag instämmer i din lista och har sedan ett par år frågat mig varför jag sparar på saker och vad de betyder för mig. Och efter det har mycket lämnats vidare. Nu har jag detta som rutin när jag hittar något jag inte ens visste att jag hade.
Nyheterna tittar jag oftast på och jag läser gärna Svenska Dagbladet eller Dagens Nyheter för jag vill veta vad som händer i världen.
Inte för att jag kan påverka så mycket men jag vill veta...
Jag tror dte är viktigt att fundera på vadsom får en att må extra bra och när stressen kommer in i bilden.
Just nu önskar jag hitta ett liknande gym som ditt för det skulle min kropp må extar bra av.
Och jag vill unna mig det bästa.
Kram!


Svar: Ja, såklart måste man vara lite up to date vad som händer ute i världen. Jag kollar snabbt tidningarna men läser inte detaljer om terrorister, IS etc. TV undviker jag, det blir för starkt. Och aldrig på kvällen... SvD och DN är bra tidningar, artiklar av hög kvalitet, som jag gärna läser i övrigt.
Annukka

#7 - - elisabeth:

Efter mitt fall i gropen för snart två år sedan - utmattningssyndrom, så måste jag ta det lugnt. I jobbet och i hemmet. Är a och o..

Ditt inlägg är mitt i prick. Tack för bra påminnelse.

IKSU Spa kort blir till hösten, för nu kommer snart vår / sommar aktivteter utomhus.

KRAM

#8 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Superbra inlägg! :)

#9 - - Christina:

Jag brukar inte ihäller fb på arbetstid, utan kollar kontot när jag kommer hem... ibland händer det att jag missar tex semlor i personalrummet pga det men så slapp jag de kalorierna.
Stress finns överallt och jag gör som du, försöker så gott jag kan att minimera allt onödigt brus.
I skolans värld kan det vara en prövning och ibland går det inte att undvika att bli stressad, men jag antar att det är på liknande sätt inom ditt yrke.

Idag är det lördag och helgen bidrar oftast till lugn och avkoppling! Hoppas att du får en lugn helg! Kram

#10 - - SKRIVDIVAN :

Vilken bra lista! Lite mer konkreta tips och råd än vad som kunde ha stått på en aftonbladet-antistress-lista. Jag håller verkligen med om den där med att städa ut hemmet på gammal skit, Ibland behöver man bara rensa för att få space och en känsla av rent, men jag blir verkligen kraftigt påverkad av prylar som bär med sig dålig energi också. Tex. något som jag har fått från någon som jag inte vill ha i mitt liv. Eller prylar som påminner mig om en mörk period.