Städa, städa, städa

Jag gör ingenting halvdant.
 
 
Det skulle jag ha tänkt på då jag tänkte flytta undan dessa leksaksriddare.
Sedan den olyckliga -eller lyckliga, tiden får utvisa- dagen har nämligen all min fritid fyllts av städning. Ja, jag har tränat, men inte ens lagat mat.
Det jag har läst är två böcker av ordningsgurun Marie Kondo. Hon är japanes, och omåttligt populär i Finland. Jag köpte böckerna på finska då de finns mycket lättare tillgängliga på det språket. Den första heter Konsten att städa- förändra ditt liv med organiserat hem. Den andra heter på engelska Spark Joy.
På samma sätt som japaneser gillar mumintroll har även finländare på något sätt dragning åt den japanska kulturen. Något sträng mentalitet, inbundenhet, reservation mot allt och alla, samt stor acceptans och tro för auktoriteter skulle jag tro är förenande faktorer.
Jag slukade dessa två böcker på en gång.
Att städa (smuts) och ordna (grejer) är två helt olika saker.
När man vill få saker och ting på sin plats gäller det först gallra bort det överflödiga, sedan hitta på en plats för varje kvarvarande grej och till sist hålla ordningen, vilket ska gå lätt.
Man ska spara de sakerna som ger en glädje. Sakerna ska behandlas med tillbörlig respekt. Inga saker är heliga, inte ens foton eller gamla dagböcker, om du inte får glädje av dem.
Men nödvändiga saker då- ja, dem får man rimligtvis glädje av, helt logiskt.
Marie Kondo påstår att göra ordning och reda i sitt hem en gång för alla förändrar hela ens liv. Det tror jag på.
Hon berättar också om sina andra observationer- att kvinnor som lever i dåliga relationer inte brukar ha bra koll på sina papper. Att människor som inte hittat den rätta partnern har kvar alla gamla saker och papper. Att människor som lever i dåliga förhållande behandlar även sina saker vårdslöst och respektlöst.
Mycket intressant, och inte alls omöjligt att det är så.
Om man går genom, med eftertanke, alla sina grejer, bestämmer sedan vilka saker man vill ha kvar, står för det, och målmedvetet återvinner eller slänger resten, har man visat bevis på så stor beslutsamhet och ihärdighet att man bara måste växa som människa av det anser jag. Att dessutom få till en sådan ordning och reda gör hela livet så mycket lättare och reducerar ångest till den grad att inte är det konstigt om man känner sig pånyttfödd efteråt!
Jag rekommenderar varmt Marie Kondos "Konmari" böcker, om inte annat som tankeställare. Och ytterligare en reflektion--- hur mycket grejer behöver en människa egentligen?!
Så här ser det ut nu...
 
 
Men... sista ordet är inte sagt!
 
 
#1 - - Geddfish:

Var sak på sin plats. Så vill jag ha det och försöker med jämna mellanrum. Men den där överblivna högen? Tror vi är många som har svårt med den.
Bra skrivet, tycker jag, för visst behöver vi städa lite varstans, även i hjärnkontoret. Försöka ändra sina tankar.

Torsdagskram till dig 💚

#2 - - Tove Olberg:

Det här är i tråd med mina tankar ... eller .. Roligt och uppfriskande ... ger fler reflektioner ... att städa smuts och ordna saker :-) Två gånger per år gör jag storstädning smuts och av någon anledning ordnar jag saker också då. Men i mitt lilla hushåll så är det ju mindre att ta reda på brukar jag tänka - det stämmer inte alls eftersom kvadratmeterna är välfyllda som du vet! Det där med relationerna och ordning på pappren är helt underbart att läsa...
Härligt att läsa dig igen ... längtar efter dig!
Kram från farmorn
Du tar upp

#3 - - Ditte:

Tror nog jag får ta mig en läsning här. Men jag är igång. Har rensat, sorterat och organiserat i sommar. Och jag kan bit öfr bit skiljas från saker som egnetligen inte betyder något för mig , men som jag ändå sparat av mest nostalgiska skäl.
Tack för ditt inlägg, det får mig att nu fortsätta rensningen och organiseringen när jag kommer hem till Stockholm igen.
Mycket kan ges bort och amnnat säljas.
Tanlar till dig. Och jag salnar dig och det på många sätt.