Julen kommer!

En gång i tiden ville jag också ha en perfekt jul. En sådan som man läser om i tidningar.
Städningen tip top, juldekoration allt rätt, maten top notch, julklapparna överträffande alla förväntningar och sist men inte minst, en oklanderlig julstämning! Där alla är glada och lyckliga. Allt skulle gå precis efter schemat.
Städningen vill jag fortfarande ha tip top, men helst året runt. Vad gäller juldekorationen så dekorerar jag vad jag hinner. Min man är duktig på att sätta upp julstjärnor och ljusstakar. Gardiner och mattor kan jag fixa. Inte nödvändigtvis första advent men eftersom, under december månad. Och ju mindre tomtar desto mindre behöver man plocka bort sen... Julgran har vi inte varje år.
Julmat lagar eller köper vi bara sådant som vi tycker om. Åren går så fort och julen är så ofta numera att ärligt talat är jag lite less på julmat. Vi brukar inte ens äta julbord ute. Vad julklappar beträffar så är min devis så lite som möjligt, bara saker som vi verkligen behöver eller någonting som definitivt uppskattas och ger en guldkant i tillvaron (t ex god mat eller vin, eller en bra bok.) Alternativt någonting till välgörenhet. Julkort går iväg om jag känner för det.
Påföljden är att julstämningen blir mycket bättre av den stressfria attityden. Mina senaste jular har varit alldeles fantastiska. Aldrig på året är jag så avslappnad och glad som juletid- trots att jag dessutom jobbar!
Lite rött här och där, någon tomte, julmusik, en skiva julskinka med senap på. Hälsa på våra bästa vänner och tillbringa lite tid tillsammans, något man kanske inte hade tagit sig för annars då alla har så mycket att göra till vardags.
Det känns nästan konstigt att inte stressa iväg till stan- någonting måste jag ju ha glömt?? Men jag har redan allt! Och allt går att komplettera vid behov, men jag har inget behov. Det är mycket vi människor luras göra.
 
 
Katter kan inte luras. De lever här och nu. Kanske är varje dag julafton för dem, i alla fall så länge de har värme, mat och familj som uppskattar dem.
 
 
 
I veckan ska jag förbereda mig för jul. Men jag vet ännu inte hur. Jag lever här och nu.
 
 
#1 - - Karin Eklund:

Klokt! Eller smart som det heter i glasögonreklamen i tv.n.
Vi borde lära oss mera av katten, den tar vara på livet som det ska tas vara på. Julen blir bäst om man tar det lugnt. Städar gör man ändå för jämnan.
Så fint att läsa det här Annukka!
Tack!

#2 - - Ditte:

Instämmer helt! Så skönt! Inga krav eller måsten finns längre. Här och nu är det som gäller hos mig också.