Helt hopplöst opraktisk!

Att flytta hemifrån har senaste tiden varit på tapeten i vår familj.
Även om ungdomen är hur redig som helst önskar man ju kunna förmedla några kunskaper och tips så att den nyligen in/utflyttade inte behöver göra alla fel som man själv gjorde en gång i tiden.
Finska Marttarörelsen har skrivit upp 7 saker som de anser är de viktigaste.
 
1. Lär dig proppar/proppskåpet och hur de fungerar. Att man ska veta att de finns och misstänka detta som en av felkällorna när allt plötsligt blir mörkt och elektriska apparater inte fungerar. Att stänga av huvudströmmen när man byter en propp. Än finns det många (de flesta?) bostäder där det gamla propp-systemet fortfarande gäller.
 
2. Lär dig rensa avlopp regelbundet, helst redan i förebyggande syfte.
 
3. Tänk på att tvätta sängkläder regelbundet. Därtill kudde x 2/år och täcke x 1/år. Även gardiner behöver tvättas ibland.
 
4. Inte för att kriget eller krisen kommer, utan för att man kan bli sjuk eller drabbas av elavbrott. Ha alltid tändstickor, ficklampa och ljus hemma. Och proppar såklart. Ha även mat som håller sig ett tag såsom konserver och pulvermat såsom soppor.
 
5. Kolla alltid kilo- eller styckepris i affären. Och bäst före-datum, tillägger jag.
 
6. Toastolen ska ha en egen trasa, övriga toan en annan. Resten av huset ska ha en tredje dammtorkningstrasa. Här räknades inte disktrasan.
 
7. Att dela på hushållsarbete lär man sig hemma. Detta är viktigt eftersom hushållsarbete och hur man delar på den är den största källan till stridigheter i alla fall i finska hushåll.
 
Vi lägger till några tigertips:
 
-Ta aldrig, aldrig snabblån! Hellre än att pensionsspara, amortera skulder du har!
- Skaffa dig en hemförsäkring, den kommer du långt med och den är inte dyr.
-Skaffa dig en brandvarnare eller två!! Så även ett brandtäcke och en liten brandsläckare.
-Tvätta inte kläder i onödigt hög temperatur. Det mesta kan tvättas i 40 graders fintvätt säger jag. Det finns tvättmedel som tar bort lukt från t ex idrottskläder.
-Lär dig bra rutiner såsom att laga mat själv och röra på dig. När man flyttar hemifrån blir det lätt en del halvfabrikat och tröstätande, och då lägger man på sig onödig övervikt och ohälsa för resten av livet.
-Var med i affärernas kundklubbar åtminstone om de är gratis. Det är rent pengar t ex i matbutikerna.
-Köp inte för mycket grejer då du till sist kommer att drunkna i dem hur som helst. Men köp det du behöver och gör det mysigt omkring dig. Att sova på en dålig madrass på golvet är inget hem!
 
PS. OCH GLÖM INTE BLÖTA BADKLÄDER I PLASTPÅSEN!!!
 
 
 
 
#1 - - Rolf:

Ett bra spartips är att köpa många par likadana strumpor för går det hål på en strumpa behöver man inte slänga hela paret.Ett annat tips är att alltid väga toapapper innan man köper.Det skiljer mycket i vikt mellan olika tillverkare.Jag måste erkänna att i dessa fallen lever jag inte som jag lär men tipsen är bra och jag har funderat igenom dem noga:)