Sov gott!

Det här är ett viktigt inlägg!
 
 
Sömn har alltid varit min starka sida. Men senaste året har jag börjat sova sämre, med tidiga uppvaknanden framför allt. I somras under semestern vaknade jag så gott som varje morgon kl 07, mycket pga kajor och skator som kraxar utanför vårt sovrumsfönster, men ändå. Jag kan inte längre sova ut på morgnarna!
Sedan jag fick mitt värsta ryggskott har jag också haft svårare att somna på kvällarna. Jag har inte hittat en bra position i sängen.
 
När vi var i New York i våras reagerade jag på att jag sov så väldigt gott. Hotellets säng var väldigt skön! Men jag tänkte nog mest att jag sov så gott pga att jag var så utmattad av alla aktiviteterna.
 
Jag vet inte hur det började eller var jag fick det ifrån, men i höstas fick jag för mig att jag och Greger skulle ha en vattensäng. Jag minns att jag tänkte att vi egentligen inte behöver en ny säng... men...
 
Så småningom kom vi på att vår dåvarande säng var helt otrolig dålig. Och ja, bara några månader fattades från att denna från början mediokra Ikea-trotjänare skulle fylla 10 år!! Sängen hade funnits i Gregers hus ett bra tag innan jag flyttade in. Vanligtvis kan man förlänga sängens liv lite genom att vända på madrassen, upp och ner, bak och fram, men inte ens det var möjligt med vår sängkonstruktion.
 
Vid det här laget hade jag redan vänt mig till Kila-möbler (ett av de få-2?-ställena i Sverige som säljer vattensängar) och beställt oss en egen vattensäng. I min barndom, på 80-talet då vattensängarna var inne, så var de flesta madrasser som stora påsar, dit allt vatten hälldes till ett och samma utrymme dvs "icke-dämpade". Det som går att få tag på idag är antingen halvdämpade, heldämpade eller superdämpade madrasser. Dvs att vattnet ligger i olika avdelningar i madrassen. Vi tog en halvdämpad madrass för maximal vattenkänsla, dock med svankstöd med mera.
 
Tidigare var vattensängar svåra att bädda pga att allt låg i "lådan". Numera finns det en "softside" lösning som gör bäddningen lätt. Vår vattensäng har också inbyggda lådor, där man praktiskt kan förvara t ex överkastet och lakan. Vattensängen innehåller också termostat, som styr så att vattnet har en önskad temperatur. Så länge man är överens med polaren på andra halvan av sängen är det ju väldigt behagligt!
 
Jag har nu sovit i den nya sängen i en vecka, och jag är redan en ny människa. Jag sover gott och slappnar av för fullt, då krocken mellan sängen och kroppen inte väcker mig i ett. Jag kan sova hur djupt som helst! Om jag vaknar på natten somnar jag om lättare. Jag har t om sovit till kl 10 och fått väckas!
 
Jag vet att det låter suspekt, men vattensängförsäljaren sade att han har bara nöjda kunder, det kommer inte in så gott som ett enda klagomål. De flesta, som vi, provar inte sin vattensäng innan, men det funkar ändå. Vi hade ju kunnat åka till Ålberga och prova också. Å andra sidan, i vårt fall hade nog vilken ny säng som helst, med eller utan vatten, varit ett jättelyft...
 
Jag förstår inte att jag inte kom på tidigare att vi hade en dålig säng. Jag har alltid bara tänkt att den är bra, men åren har ju gått. Hur gammal är din säng? Är den verkligen bra? Och om du har funderat på vattensäng, kan jag bara varmt rekommendera en sådan så länge!
#1 - - Mia:

Tja, min säng är 10-15 år och jätteskön, tycker jag. Men så är jag en sådan som i regel sover bra överallt, ja inte på planka med tunn madrass... men näst intill.

Gratulerar er verkligen till er nya säng och att du återfått din goda sömn. Sömnen är så viktig för hur vi mår i kropp och säl under vår vakna tid.

#2 - - Gerd:

Varför är man inte snällare mot sig själv? Det kan man fråga sig. En riktig säng, som man umgås med i så många timmar per natt, det är väl viktigt?
Jodå, jag har stretat emot, men i juni, då jag fick mitt ryggskott, kände jag att nu var måttet rågat. Jag har ingen vattensäng men väl en ny Ekens ställbar säng, helt ljuvlig.

Så bra resonerat av dig!

#3 - - Tove Olberg:

Så fantastiskt!
Sov gott!
Kram från farmor :-)

#4 - - Monnah:

Åh! Jag kan verkligen relatera! I början på 2000-talet investerade vi i "en riktigt bra säng" och efter alla testläsningar blev det en Lagans med tagelmadrass. Själva sängstommen lever fortfarande och är inne på sin tredje bäddmadrass hos brorsan och hans fru, men tagelmadrassen slängde jag och maken ut efter att ha hållit på att bli tokiga på den! Den skulle puffas upp (urtung) varje dag och efter några månader hade den blivit över en dm längre än själva sängen. Vårt bästa beslut var att slänga den superdyra madrassen och köpa en från IKEA. Sedan sov vi så gott, så gott, hahaha!

Spännande med vattensäng. Jag kommer bara ihåg dem från 90-talet där man skvalpade runt och kommer ihåg vattenskadan min kompis fick de madrassen gick sönder. Det låter bra att de nya funkar så mycket bättre!

#5 - - Karin Eklund:

Grattis Annukka till god sömn igen! Utan den blir man aldrig riktigt människa.
Sängen är viktig, absolut. Vi köpte nya madrasser, täcken och dynor från ett österrikiskt företag för ett par år sedan, när vi var på Rhodos. Av alla ställen! Där hittade vi det vi ville ha och vi sover gott som bara den. Ull är huvudingrediensen. Dyrt var det men värt varenda liten cent.
Sonen har en vattensäng som vi brukar sova i när vi är där på besök, eller rättare sagt vi brukade göra det. Den var faktiskt inte alls bekväm att ligga två i. Ensam kanske men inte två i den dubbelsängen. När den ena svängde sig vaknade den andra osv. Så det finns tydligen vattensängar och vattensängar.
Jag är glad för att ni har hittat en som man sover gott i.
Ha det gott och hälsa G.

#6 - - Ditte:

Vad skönt att ni hittat en säng som känns bra och där din nattsömn blir bra. Tänk om man kunde låna hem olika sängar och testa vilken som känns bäst- Vi ska också byta säng. Jag har en skadad kota som hållit sig lugn i många år, men nu har den och ryggen börjat tramsa så en ny säng ska det bli. Men valet är svårt. Testar nu på hotell, när jag är ute och jobbar, och ska försöka komma på vilken det ska bli. Vattensäng har jag testat förr, men då maken vände sig vändes jag också. Men antar att det inte längre är så.

Svar: Kila möbler finns i närheten där ni bor så ni kan ju åka och testa! De var bra att göra affärer med, vattensäng eller ej. Väldigt sakkunniga och allt funkade. Vi köpte ju vattensängen i blindo men det var en fullträff.
Annukka