Får vi finnas?

Klimatdiskussionen når av och till alldeles absurda proportioner och vinklingar.
Jag är ständigt irriterad över attacker över min älskade plastpåse. Den är SÅÅ mycket mera miljövänlig än t ex en tygkasse av ekologisk bomull, förutsatt att avfallshanteringen fungerar- och det gör den ju mestadels här i Sverige. Jag lämnar inte plastpåsen i naturen. Och så mycket nytta som jag har av plastpåsar, mycket mera än av tygkassen.
Data- och internetanvändning är också en oväntad klimatbov, läste jag nyss om. All elektricitet och tillverkning av utrustning, samt underhållandet av teknikens funktioner och kanaler tär på miljön oväntat mycket, om man omvandlar det hela till siffror.
Jag skrev någon gång tidigare om en finsk man som späkade sig till det yttersta, sov i skogen i en sovsäck och åt endast bortkastad mat från soporna. Av vad jag läste kunde jag tolka att hans liv inte var lycklig och fri från materia, utan snarare fylld av ständig ångest och dåligt samvete för att han helt enkelt fanns och hade vissa mänskliga materiella grundbehov.
Jag uppskattar naturligtvis hans hängivenhet och goda intentioner. Men måste vi be om ursäkt för att vi finns? Vem får finnas? Får vi människor finnas, eller vilka av oss får göra det? Får djur finnas? De producerar ju så mycket koldioxid? En hästägare måste ju vara en miljöbov av rang, och en som dödar djur är därmed en miljöhjälte?
 
 
Tänk om vi höll oss till måttlighet i det vi gör, så skulle nog jordens resurser räcka till oss alla. Om vi var rädda om vår natur och miljö, så skulle situationen förbättras 500% över en enda natt, det är jag övertygad om.
Människan är så dum att politiska beslut är helt nödvändiga att stötta upp det hela.
Jag vill ha kvar naturen, även djuren! Jag vill att djur behandlas väl också, men varför gräva ner kött som man kan äta? Och jag vill att vi människor lever i samklang med naturen, utan att behöva känna dåligt samvete över att vi andas och behöver värme, mat och kläder. Jag är beredd att tänka om, och även göra uppoffringar och avstå. Men jag kan inte se någon poäng med att jag ska ha dåligt samvete med att jag finns. Vi som finns här måste få finnas. Om planeten görs till insekternas planet, vem är glad över den uppoffringen sedan?
Visa fler inlägg