Saamari!

Finska Savon Sanomat presenterade ett vedertaget alternativ till den omtyckta Konmari-städmetoden, nämligen Saamari! Glöm även dödstädning och meditationsstädning, Saamari ersätter allt.
 
 
Saamari är finska och betyder ungefär Helsicke! Eller Fasicken! Eller rentav Jävlar!
Saamari-metoden hjälper dig att rensa, sortera och städa hemmet på ett ytterst effektivt sätt.
Medan man i Konmari-metoden klappar och kramar sina grejer och känner efter vilka av dem ger en glädje eller "spark joy" så är filosofin och metodiken i Saamari mycket enklare.
Du ska ha rätta förutsättningar- bästa tidpunkten att börja är under annalkande högtid som ska firas hemmavid med många gäster, och helst ska man ha tidsbrist=bråttom!
Fram med sopsäck, trasa, rengörinsspray med mera, och orkanen är lös.
Metoden lovar att det hamnar ett och annat i säcken utan onödiga funderingar, och nu snackar vi inte om spark joy eller ej, utan ren raseri!
Saamari fungerar ungefär som en tryckkastrull, och i sin väg rensar den både hem, kropp och själ. Du behöver bara enkel städutrustning, och en stor säck.
Jag har börjat tillämpa Saamari-metoden pga dess stora effektivitet samt pga att jag har märkt att den är den mest naturliga städmetoden för mig och min personlighet.
Övriga familjen brukar bli så pass fulla av respekt/rädsla mot Saamari-städerskan, att de också ansluter sig till städningen vilket kan ses som en extra bonus.
#1 - - Karin Eklund:

Haha, kanske jag också ska börja tillämpa saamari-metoden. Man får väl sortera och föra allt man kastar till återvinningen? Hoppas det annars får jag tänka om. :)
Ha det bra Annukka!

Svar: Jajamensan! Man får skänka vidare!😃
Annukka

#2 - - Rolf:

Jag kan inte hålla mig för skratt:)
En stormig dag kan man öppna alla fönster och få ptminstone dammfritt på översta hyllorna.Mitt bidrag till saamari.

#3 - - Gerd:

Jag har aldrig hört talas om Saamari och aldrig förr heller KonMari.
Dock tror jag att jag städat mina kläder som KonMari och vikt dem osv men aldrig tagit till mig dem och lagt dem till mitt hjärta osv.
Där är jag nog mer Saamari :D
Nä, men det är befriande att röja, det gör jag emellanåt. Och här kastas inget. Det går till Kvinnojouren eller så till lumpinsamling.
Ha det fint!

#4 - - Monnah:

Hahaha, underbart beskrivet! Jag läste Marie Kondos bok och blev inspirerad, men religionen som uppstått kring metoden känns lite mycket... Röja är skönt, särskilt med hög musik och vackert väder så huset kan stå i tvärdrag!

#5 - - Klara Ovidia:

Detta var ju en bra metod och jag tror mnsann jag använt den några gånger utan att känna till den :-)

#6 - - Rolf:

Som kommentar till ditt inlägg om kroppspositivism.
Du är jättefin och vilket fint hår du har,du är perfekt!

Svar: Tack! Fast jag har en del löshår😊pga min skandinaviska eländiga hårkvalitet
Annukka