Into the wild

 
Som det kanske har framkommit var Jon Krakauers bok Into thin air (Tunn luft) årets bok för mig.
Den här boken, In i vildmarken, är Krakauers första bok. Även den är en bestseller.
Christopher McCandless, en idealistisk ung man med passiva aggressioner mot sin ursprungsfamilj och det omgivande samhället ger sig ut i Alaskas vildmark. Med sig har han 5 kg ris och lite annat smått och gott, som knappast kan beskrivas som professionell vildmarksutrustning. Hans syfte är att uppleva och överleva vildmarken. Efter fyra månader hittas han död. Han hade svultit ihjäl.
Huvudpersonen påminner mig om min egen bästa vän som dog ung- hon bytte också sitt namn, klippte all kontakt med sitt gamla liv och gav sig ut i världen helt obrydd om alla risker och faror, med en obegriplig dödsförakt. Liksom McCandless var även hon väldigt begåvad och väldigt varmhjärtad- den sista människa som kan tänkas halvt om halvt med flit orsaka sin familj så mycket livslångt lidande. I boken finns även berättelser om andra liknande livsöden.
En annan reflektion som jag får är min egen längtan till naturen. Att "skala av" vardagen, leva ett enkelt liv. Vad består ett sådant liv av? Vad vill jag uppnå och vad vill jag slippa? McCandless knapphändiga dagboksanteckningar började så småningom endast bestå av notiser om vad han hade ätit! (Och därmed samlat/skjutit!) Vad är alltså det enkla livets innersta kärna? Mat såklart.
Slutligen fick jag grunna över kroppens behov- enkel matematik. Man måste på sikt skyffla in en viss mängd av varje byggsten, annars kan man inte överleva i längden. Medan döden i Thin air handlade om kyla, fick Into the wild mig fundera över svältdöden- lika oundviklig, lika obehaglig.
Vi västerländska människor är bra mycket bortskämda då vi alltid har mat på bordet och sällan om någonsin behöver frysa. För våra förfädrar var dessa två element, hunger och kyla, verkligen på liv och död. Inte konstigt att många av oss än idag är fixerade vid mat och kläder!
Jag rekommenderar den här boken starkt, även om Tunn luft på Mount Everest på något sätt kittlade min själ ännu mer.