En kul grej!

 
Jag struntar i mina avlägsna släktingar både här och där, och om jag kommer att få Alzheimers i framtiden vill jag verkligen inte veta!
MEN. Jag betalar gärna en slant för lite underhållning, nämligen för att veta från vilka områden och folkslag mina gener härstammar!
Stora aktörer såsom My Heritage, Ancestry etc använder sig av olika markörer som är typiska för olika "folkslag". Det lilla eländiga folket i Finland t ex har sina alldeles egna markörer, som man inte hittar någon annanstans i världen. Detta till följd av århundradens isolering...
Det är dock bra att veta att till syvende och sist är en markör bara en markör, och i synnerhet vid de låga procenttalen kan en markör lika väl vara fel som rätt- och i alla fall inte den absoluta sanningen.
När ena föräldern är 100% finsk (båda mina föräldrar har gjort testet) kan man ju gissa vad som finns i mitt genom för det mesta. Inga stora överraskningar alls, och resultaten bleknade desto mera i jämförelse till min man vars genom var riktigt- ROLIG!
Men jag tycker att det är spännande att t ex min mors och hennes helsysters (ja, testet bekräftade det) gener avseende ursprung skilde sig så mycket från varandra. Medan den ena hade fått allt det skandinaviska hade den andra fått allt från Skottland, och nu talar vi om procenttal på över 20, inga små sekvenser.
Vi gjorde testet samtidigt med våra goda vänner och nu väntar det en liten fest då vi avslöjar för varandra våra rätta jag.
Visa fler inlägg