Läsa kan man ju alltid

Jag tycker om biografier. De är alltid mer eller mindre aktuella.
 
 
Varför är Ester Blenda Nordströms biografi extra aktuell just nu? Kanske för att vi lever i oroliga tider. Kanske för att många av de positiva förändringar som vi upnådde i början av 1900-seklet fortfarande ständigt behöver försvaras. Jag menar då kvinnornas rättigheter, arbetarnas rättigheter, minoriteternas rättigheter och mänskliga rättigheter, för att lyfta upp några exempel.
Det här är naturligtvis kvinnornas bok. Ester Blenda Nordström är en kvinnosakskämpe om någon. Det är vetenskapligt bevisat att hon och hennes litteratur han fungerat som förebild för Astrid Lindgren, bl a för "pojkflickorna" Pippi och Madicken.
Personligen tänker jag på min bästa barn- och ungdomsvän Mia, när jag läser om Ester Blenda. Helt orädd, beredd att offra mycket och allt, till synes opåverkbar gällande yttre omständigheter, ständigt på jakt efter nya äventyr, och oerhört begåvad.
Men de brände också sitt ljus från båda ändarna- världens snällaste människor som ändå högaktigt struntade i att orsaka sina nära och kära så mycket smärta.
Gällande Ester Blendas tilltagande missbruk tänker jag på Frida Kahlo. Vad är det som gör att missbruket tar så många av de finaste människor? Varför knäcker livet människor så? Var går brytpunkten- går fördärvet att förutspå och förhindra? Och i så fall hur?
En bok som ger så många flera frågor än svar. Tankarna for också till Tove Jansson många gånger, kanske pga att de var nästan samtida, och pga hur svårt (läs brottsligt) det var att vara homosexuell den tiden.
Ester Blenda hade fallit i glömska. Men boken, som baserar sig på hennes delvis bevarade korrespondens ocn foton, lyfter henne åter fram. Boken fick dessutom Augustipriset och lysande recensioner.
 
Visa fler inlägg