Sommaren 2020

Sommaren 2020 började vädermässigt väldigt bra. Som hustru till en jordbrukare var jag initialt nästan orolig för att det kunde bli likadan torka som 2018! Men ingen fara, det vände ju och vi fick mycket kyla och regn. Egentligen inte mig emot, även om jag gillar sol och värme. Jag var ju likså bara hemma och gjorde samma saker oavsett vädret. Men jag kom just på att jag har inte ens badat i sommar.
 
 
Coronaviruset ändrade förutsättningarna rent kollektivt. Mina föräldrar kunde inte komma hit, vilket var kanske den största skillnaden mot en vanlig sommar. Ej heller kunde vi resa till Åbo, men det gjorde inget, då jag hade fullt upp även hemma och stugan.
Fullt upp med vad då? En mycket bra fråga! För det första, sova (jag lade mig vanlig tid och sov 2-3 h längre än vanligt). För det andra, laga mat (inget avancerat men så att vi hade någonting att äta.) För det tredje, träna (max 1 h dagligen, och inte ens varje dag.) Och läsa förstås, någon timma här och där.
Så vart gick tiden? Jag har verkligen ingen aning.
En liten sammanfattning kommer här. Varning för mastodontinlägg.
Makeup.
 
 
Verkligen ingen makeup för mig. Jag orkar inte på sommaren. Solcreme i ansiktet och allmänt lite guldglitter.
Om jag ska komma ihåg den här sommaren av en doft så är det Sol de Janeiros Cheirosa '62 som gäller!
 
 
Kläder.
 
 
Den här finaste sommarklänningen i sidenaktig material kommer från HM och jag har haft den på mig i stort sett hela sommaren. Den kostade 199 kr och man undrar ju hur de kan producera kläder så billigt. Någon fattig människa lär betala räkningen någonstans. Camilla Thylin tog upp detta i en insändare i sommar, men HM försvarade sig i sten.
Av flera olika anledningar undviker jag att köpa kläder, och jag skulle säga att det går bra- när det gäller mig själv. Men sen har jag ju en gubbe och 3 söner också, och där går det väl så där. Jag har köpt stora mängder frilufts- och funktionskläder för dessa herrar, även i sommar.
 
Sommarens mat och dryck? Jag vet faktiskt inte om vi har haft någonting speciellt, jag har försökt tömma frysen och skafferier i möjligaste mån. Sommarens dryck är definitivt INTE rosevin då jag har varit riktigt obehagligt bakis en dag denna sommar.
 
 
Böcker jag läst redovisas omsorgsfullt i andra inlägg. Några var riktigt bra!
 
Sommarens djur? Det finns vissa som är rätt oslagbara, och vi lever i kärleksfull symbios med varandra här hemma. Tills nya klösmärken i tapeten uppstår, men då vet jag inte vilken av de fyra jag ska vrida skallen av.
 
 
Mitt/vårt smultronställe i sommar? Den är oförändrad året runt.
 
 
Vi skulle ju inte börja tokrenovera på stugan, då vi vill bara slappna av på stugan, och vi har nog mycket att göra hemma. Samt att det är bara männen i familjen som kan det här med att bygga, jag är ganska värdelös på det. Och vad händer?
 
 
I en gammal stuga leder det ena till det andra. Köksfläktens lampa går sönder (oreparabel), fläkten ska bytas, och därmed skåpet ovanför, och därmed det andra skåpet och spisen (som faktiskt funkade lite sisådär). Och då blir det resten också, det är ju så litet. Och ett trägolv vore skönt när vi ändå håller på. Och den lilla hallen som vi så länge har pratat om. Så here we go again.
 
Sommarens motion har varit spinning, Pilates cirkel, yoga, Bodybalance och Soma move som vanligt. Men jag har också svettats när jag har gått ute i naturen! Vandringsstavarna avlastar onda knän men ökar helhetsansträngningen.
Vi har bråkat mot vädergudarna många gånger i över ett års tid, och lågt liggande molnen har blockerat vår spektakulära färd till Stora Murtsertoppen, 1413 möh, i Hemavan. Men denna sommar besteg vi den slutligen, och min lycka var obeskrivlig! Sommarens HÖJDpunkt.
 
 
 
En helikopter passerade strax ovanför oss och vi (läs jag) vinkade i extas!
Många fina vandringar har det blivit i naturen runt Hemavan, och även till olika toppar, men säsongen är inte slut än och mera om dem kommer i ett separat inlägg, för den som orkar läsa.
 
Sommarens måste-ha-pryl?
Förutom ansiktscreme med SPF och ovannämnda vandringsstavar säger jag sovmask.
 
 
Den här sovmasken är från Amelie Soie, och den är gjord av finaste mulberrysiden. Jag kan inte längre sova utan den. Jag använder även deras hårsnoddar och hårband.
 
Sommarens plåga?
Flugor har det varit lite mindre av här hemma, men de svarta skadefåglarna lever livet på vårt jordbruk. Mest avskyr jag skator, då de väcker mig på natten och är allmänt fräcka.
I fjällen har det varit ett alldeles extraordinärt myggår, säger de som bor där. Det kan jag hålla med om, och tyvärr var de flesta attiraljerna för myggbekämpning slut.
Som sommarplåga kan även trilskande leder nämnas.
 
Sommarens nöje har varit bokrundor till olika second hand-butiker. En del fynd har det blivit! En dag på semestern passade jag på och sorterade och rensade bokavdelningen på en näraliggande loppis, ett arbete på flera timmar.
 
 
Vad är det bästa sinnestillståndet för mig? Det är intresse, inspiration och FLOW.
 
Sommarens insikt? (En av dem). Den gavs till mig ev en finsk krönikör, Sanna Ukkola. I dagens samhälle där allt ska vara så korrekt, så felfritt, att kända personer behöver ha gjort bara en liten dum grej så faller de på en gång och för gott (jag menar kanske inte sexköp, men väl någon lite mindre tabbe). Om man t ex är en politiker så vägs ens varje ord på en guldvåg och vinklas hit och dit och till sist han man svansen bak ändå och har sagt någonting dumt och får avgå. Och denna kraft föder en motkraft! Den bäddar en väg för en man/person som kan säga (och göra) VAD SOM HELST. T ex Donald Trump är ett exempel på detta. Jag följer presidentvalet med intresse. Tidigare brydde jag mig inte, men nu har även jag fått nog.
 
Sommarens musik har varit några listor jag gjort på Spotify. En av dem bygger på olika Bodybalance-releasen och en annan på gamla godingar (t ex The Cure). En absolut favorit är, även om jag inte är ensam om det, The Weeknds Blinding Lights. Love it!
 
Så nu är det dags att säga farväl till den här sommaren. Inget jag vill göra, och det är alldeles för tidigt, som vanligt. Men nu är det som det är, och det gäller att ta tag i hösten i stället.
 
 
På bilden finns Kobåsen, Hemavan, som njuter av sista andetag av sommaren 2020.
 
#1 - - Monnah:

Vad roligt att läsa om din sommar! Roligast var det där med sorterandet på loppisen. Fick du en bok som tack?! Och GRATTIS till att du äntligen nådde den efterlängtade toppen! Hurraaaaaa! Förstår att det var ett härligt tillfälle. Ett minne måste inte vara spektakulärt för att vara värt att spara, men visst finns det vissa godbitar som får åka gräddfilen in i minneslådan.

Svar: Loppisens inkomster går till organisationen Ingen människa är illegal! Jag fick lunch som tack!🙂
Timeoftiger