Konsulterna

 
För det första, tack till min vän Marina som alltid rekommenderar mig bra böcker!
Den här boken borde läsas åtminstone av alla som arbetar inom sjukvården.
Jag har ju länge förstått att det har hänt någonting konstigt på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det har märkts rent praktiskt inom vården även här uppe i norr lite grann, men sen ser man en del saker på facebook och hör att kollegor pratar.
Jag har inte orkat lägga mig i trasslet hittills men nyfikenheten har växt. Och sen kom jag över den här boken.
Jag befarade det värsta, och det fick jag också! Världens 14. dyraste byggnad (hittills, kostnaden växer). Byggt i samröre med privata aktörer vilket gjort den 4 gånger dyrare. Därtill är byggnaden gravt dysfunktionell- för liten, saknar väsentliga delar och går inte att ändra på utan att det kostar skjortan. Personalen är inte tilfrågade i något förändringsarbete. Nya dyra It-systemen fungerar inte. Klinikerna är avskaffade och har ersatts med katastrofalt dåligt fungerande "flöden". Det går knappt att utbilda läkare och vårdpersonal i det nya systemet längre och ändå är det ett universitetssjukhus. Personalen har blivit utbränd och sagt upp sig, och även andra sjukhus i regionen har fått lida. Känslig patientdata har läckt utomlands, och Sverige har fått BETALA för det. 
Allt bygger på en konstig ideologi (skapad av en korrumperad ekonomprofessor), som heter värdebaserad vård. Ingen som arbetar inom vården förstår riktigt vad det betyder och vad det tillför. Ideologin kan kanske passa till bilindustrin men knappast till levande människor. Patienten först- det är väl självklart, vem annars? Cancerköerna som förnekades in i det sista av sjukhusledningen och som konkret gjorde att flera patienter inte fick opereras i tid och dog, är hur som helst frukten av denna imponerande ideologi. Likaså patienterna som dött på hjärtintensiven pga icke fungerande larm.
Lägg till jäv, korruption, mångfaldigandet av chefpositioner (chefer som inget förstår om vård), miljardarvoden till konsulter för skumma/obefintliga uppdrag... ja, tar det någonsin slut. Extra "eloge" går till konsultfirman Boston Consulting Group som har sina tentakler överallt i den här härvan.
Tystnadskulturen, hot och därtill Macchiariniskandalen- en bluff till kirurg som gjorde "djurförsök" på människor och som in i det sista skyddades av Karolinskas ledning. Fortfarande står "visselblåsarnas" straff fast...
Sverige är generellt dålig på korruption, man förstår inte att den finns och man märker den inte. Aktörerna som konsult-, data-, sjukvårds- och läkemedelsbolagen har mycket starka intressen och kan infiltrera sig var som helst. Det finns många tjuvar och banditer som bär kostym, och som inte får det minsta dåligt samvete om de så har förskingrat miljarder. De lever helt enkelt med en inre övertygelse om att regler inte gäller just dem! Även i efterhand, då katastrofen redan är ett tydligt faktum, kan de försvara sig och t om vara kränkta och oförrättade- i stället för att skämmas. Man hoppas på att rättvisan vinner till sist för att det är uppenbart att dessa människor inte kommer att få sina rättmätiga straff i detta liv, om nu inte offentligt förlorat anseende räknas som ett straff.
Hur kan jag läsa boken som en bibel då? Tänkt om den har fel? Nej, den är väl underbyggd med mycket pålitliga källor som redovisas varenda en. Därtill går den ihop med vad vi själva ser och kan vittna. En katastrof så obeskrivlig att om detta var en saga så skulle jag anse att den vore för orealistisk för att vara bra...