När blir allt som vanligt igen?

Dagarna rullar på. Måndagar är lite jobbiga och på fredagen ljusnar det. Veckorna går så skrämmande fort. Jag tycker att det finns mindre panik i luften nu, i alla fall här i norra Sverige. Sjukhusets centralhall är fullsmockad under lunchtid igen och unga och gamla, sjuka och friska, patienter och personal minglar kort och tvärs, vissa ligger i sina sängar medan andra åker rullstol eller går. Ur smittosynpunkt är det verkligen helt fel, och det här kommer inte vara hållbart i längden om viruset har fått fäste i vårt samhälle.
De testade nya covidpositiva fallen har droppat in ca 1-2 stycken dagligen i vårt län. Men igår har stormen brutit ut i Stockholm, och väldigt många har dött på en och samma dag. När når stormen vårt nordliga län?
Vad är rätt att göra? Totalkarantän? Hålla skolorna öppna? Och hur är det med gym? 
Kommer det att bli här som det blev i Italien, och i så fall vad är det som avgör hur det blir? Vem vet, ingen? Det pratas om "kurvan". Varför gör Sverige så olika än alla andra länder?
Jag har ju ändå inget val, eftersom jag jobbar inom vården. Karantän är inte aktuell, och skyddsutrustning är en bristvara. Och blir jag sjuk så lär även familjen smittas. Så vi får bara ta det som det kommer. Tack och lov att barn och ungdomar verkar vara skyddade från den allvarligare formen av sjukdomen.
En 70-årig politikergubbe i USA tycker att ekonomin, eller snarare, den amerikanska ekonomin, är viktigare än människoliv. Det gäller även hans eget liv. Han tycker att ingenting, verkligen ingenting, är viktigare än den amerikanska starka ekonomin, som han så gärna vill efterlämna till de yngre generationerna. Jag läste hans uppfattningar i gårdagens tidning, och förstod hur olika tankesätt vi kan ha. Det där är hans värld och hans sanning, vem är jag att säga emot?
 
Några livsråd bara av farten. Det är INTE jag som har kommit på dem.
1. Tala alltid sanning. (Vita lögner räknas kanske inte?)
2. Ta ingenting personligt. (I alla fall så länge du inte har gjort någonting ont. Men man ska inte heller ta positiva saker, såsom beröm, för personligt.)
3. Gör alltid ditt bästa. (Det här tycker jag är jätteviktigt!)
4. Ta ingenting för givet. (Det får vi lära oss nu i coronatider. Vi tog så mycket för givet. Och vem vet- även om den ekonomiska krisen saboterar för två följande generationer framåt, vet vi också att klimatkrisen kommer att göra det. För flera generationer. Även fast Trump inte tror på det.)
 
 
#1 - - Gerd:

Ja, det är många tankar och perspektiv i huvudet i dessa tider.
Dina regler var hur bra som helst.
Fotot är mäktigt, det visar den starka björken och du fick med hela trädet ända upp i topp! Toppen!

#2 - - Monnah:

Ja, det är märkliga tider. Vi har en nära vän vars 60-åriga son ligger i respirator. Han tyckte ”det här är väl löjligt, det är bara en influensa” och ligger nu i respirator trots god hälsa i botten. Jag tror det är ovissheten, okunskapen och tidigare erfarenheter med ebola/SARS och liknande som ger hypokondriker ångest och oss andra förvirrade sinnen. Som det är nu känns det verkligen märkligt att så mycket är nerstängt. Hoppas dock på ett effektivt vaccin för ”di gamle”. ❤️

#3 - - Ditte:

Så svårt att förstå och ta till sig det som händer. Men det är allvar. Vi försöker på något sätt förhålla oss till det vi får veta och följer råden som ges. Stockholm är hårt drabbat men jag ser här många yngre som rör sig ute som inte har förstått budskapet. Och likaså 70+ som tror de är helt odödliga.
Vi rör oss mycket varje dag ca 1 mil och jag tror det är bra för kropp och knopp men bi undviker folksamlingar och vi åker inte kommunalt så begränsade blir vi. Har ingen bil.
Funderar också på liknande saker som du gör. Och tankarna går runt.
Tar till mig dina livsråd och jag vet att jag alltid gör mitt bästa.
Ha det så bra ni kan. Många tankar till er.