Vad jag tycker om vindkraft i Jiltjaur!

På ledarsidan (VK 12/4-21) får vi läsa en gästkrönika av Frida Demervall, Skynda på vindkraften varsamt.
Gång på gång blir vi förbluffade över hur reservationslöst bra vindkraft anses vara i alla avseenden och lägen. Dess eventuella nackdelar beskrivs ofta som Demervall gör- lite sus, dus och blink, vilket de som bor närmast kan uppleva lite störande. På andra sidan i vågskålet står och väger mänsklighetens undergång pga klimatkrisen. Demervall sträcker sig så långt som att ömma för vindkraftsbolagen, då det är så svårt för dem att veta var en process kommer att landa, vilket tar deras krafter och resurser. Oroa er inte! Vindkraftsbolagen har bra betalt för sina utredningar, och för varje snurra har de rätt till sin vinst via sk. elcertifikat.
 
Värre kan det vara för kommuner, läs skattebetalare. T ex Dorotea kommun sitter fast med en snurra med miljonförlust varje år. När en stor del av strömmen dessutom exporteras utomlands, bl a till Finland, kan man fråga sig varför denna byggiver?
 
Men är det så konstigt att den stora allmänheten är positiv till vindkraft? När man läser t ex Skellefteå Krafts hemsida och beskrivning av Blaikens vindkraftspark, som ligger bredvid den ekologiska och ekonomiska katastrofen Blaikengruvan, kan man luras tro att vindkraften rentav tillför naturen någonting positivt. Det är en målande beskrivning av vindkraftssnurror och natur i fullständig harmoni, med minutiös bevakning dygnet runt, för att försäkra att varenda liten del av naturen mår perfekt hela tiden. Det är nästan så att man kan bli lite misstänksam mot denna beskrivning, och syftet med den. Kan det rentav handla om propaganda?
 
Vindkraften kan onekligen beskrivas som förnybar energi, men hur bra för klimatet blir den i slutändan om vi räknar från början till slutet? De stora propellrarna tillverkas i Kina, fraktas hit över halva jordklotet, monteras upp av gästarbetare från låglöneländer, som rest hit oftast från Östeuropa. Verkens livslängd idag är 20-25 år och ska därefter monteras ner av vindkraftsbolaget- om det finns kvar vill säga. I bästa fall grävs de därefter ner någonstans i vår jord, eftersom någon bättre metod att göra sig av med dem inte finns för tillfället. I värsta scenariot står de rostiga snurrorna kvar efter att deras livslängd är slut, och berörd kommun och markägarna blir ansvariga för att ta hand om avfallet.
 
I Sorsele kommun ordnades 2016 folkomröstning som entydigt sade nej till vindkraft. Dock har de som bestämmer i kommunen valt att inte bry sig om resultatet. Efter att beslutet om Sandselehöjdarnas stora vindkraftspark blivit klart är de hungriga vindkraftsbolagen ute efter ännu mera mark och nu står Jiltjaur på tur.
 
Allmänningsförvaltare för övre allmänningsskog har tillsammans med en allmännigsstyrelse bestående av en handfull vindkraftsvänliga ledamöter sett till att några vindkraftskritiska personer inte kommer in i styrelsen. Därefter anser man att det bara är att upplåta marken till vindkraftsbolaget, oavsett vad markägarna säger. Detta trots att allmänningen är inte någon markägare. Man kan också undra varför vindkraftsbolaget redan under 2020 ringt runt till direkt berörda markägare i Jiltjaur och erbjudit extra ersättning mot att man skriver under projektet- markägare som man redan anser sig ha upprättat avtal med genom styrelsen.
 
Det behövdes 60 km vägbygge i anslutning till Blaikens vindkraftpark (99 verk). Vad som kommer att vara kvar av Jiltjaurberget (planerat 72 verk) och byarna Jiltjaur och Berglunda för den delen, om vindkraftsbolaget får som de vill, är inte svårt att räkna ut. Innan nödvändig infrastruktur i form av vägar och elnät är färdigbyggda i detta ingenmansland, kommer kostnadseffektiviteten sjunka, inte att tala om koldioxidutsläppen som kommer att skjuta i höjden. Det är en stor insats för 25 års användningstid. 
 
Vi köper inte illusionen om den underbara vindkraftsparken med på sin höjd lite sus och dus, med 72 vindkraftverk som är marginellt lägre än Eiffeltornet (324 m), i direkt anslutning till Vindelfjällens naturreservat! Vi ser vindkraften som hot mot vår natur, både lokalt och även globalt.
 
¤VK= Västerbottens Kuriren
 
 
Denna artikel står för mig, sonen och ex-svägerskan.
#1 - - Monnah:

Ja, jag kan inte ens börja säga hur pulsen ökar på mig då jag läser detta. Som NO-lärare på högstadiet såg jag till att uppdatera mitt kunnande gällande "förnybar energi" då det började bli lite mer på tapeten för många år sedan. Jag insåg snart att det var väldigt svårt att få neutral information. Ju mer tid som gått desto svårare har det varit att få fram vettig information. Jag vill inte bli en bitter och cynisk tant, men nog är det svårt för mig att inte blänga på "miljörörelsen" då jag hör den ena efter den andra propagera för något som bygger på lögner och extrema subventioner (=skattekostnader för oss alla). För mig som bor här i sydöstra hörnet hade det varit lätt att strunta i hur norra Sveriges landskap och befolkning får betala för att vi som bor mer söderöver ska vältra oss i mer och mer elektricitet. Fin artikel, Annukka. Hur har det blivit med reaktioner efter den? (Ps: Läste något om födelsedag på oxfiléreceptet, så passar på att gratulera vare sig den gick av stapeln nära eller långt bort i tiden.)

Svar: Tack för din respons! Jag/vi fick medhåll av ett par stycken, ingen skrev emot. Vindkraftsbolagen vinner nog mest på att hålla tyst och hålla låg profil!
Timeoftiger