Reflektioner av fjällvandring

Reaktionerna på att man har fjällvandrat långt kan få fjällbitna kompisar inspirerade. Många uttrycker en form av "avundsjuka" dvs att man själv skulle vilja göra samma sak. Många har ju gjort sådana här saker som unga, men anser sig nu vara för gamla eller ha någon kroppslig skavank som gör det omöjligt.
Det var också min fråga innan och när jag gjorde detta- är det möjligt? Och nu kan jag svara på det, ja, det är det. En kärring på närmare 50 år med taskiga knän KAN gå på välpreparerad led, 78 km på ca 4 dagar, i bra sällskap, med 15 kg ryggsäck dessutom, och sova i tält. MED vandringsstavar och knäskydd.
Det är avgörande skillnad på att vara utmattad och mörbultad men frisk, och att vara sjuk (att ha "fel sorts smärta"). En vandring med ständigt trilskande kropp fyller inte sitt syfte någonstans. Däremot måste man vara beredd på att få utstå viss (läs påtaglig) kroppslig obehag under en vandring som denna.
 
 
Jag blev avskräckt bl a av Angelica Mejstedt, en van vandrare som var yngre än mig, men med ganska stora knäproblem. Hon genomförde Fjällräven Classic och dokumenterade det på sin blogg. Som hon själv påpekade, såg man t om på bilderna hur ont hon hade, och en sjuksköterska hade fått linda ena knät på henne på vägen. En sådan vandring är inget jag ser fram emot. Men, jag noterade för mig själv att Angelica inte hade vare sig knäskydd eller ens vandringsstavar, vilket för mig är helt obegripligt.
 
 
Slutligen några frågor om flerdagsvandring till mig och mitt sällskap:
 
Vad är riskerna med vandring? -Att skada sig. Och att vädret ställer till det. Detta gör att packningen inte kan skalas av till absoluta minimum. Sannolikt åker det med några bra att ha-prylar som man i slutändan inte behöver, då man inte kan veta exakt hur det blir.
 
Saknade du något i ditt bagage? -Jag saknade, med facit i hand, vattentäta skor. Nästa gång kommer jag ha kängor, och kommer även rekommendera det till andra som gör längre turer. Inte kul att vandra 100 km i blaskblöta skor.
Jag hade också behövt med mig handskar av vinterkaliber. Det behövs bara lite regn och blåst och jag får vita fingrar. Nu hände dessa saker inte, men hade kunnat hända.
 
Saknade du något mer? Jag skulle ha tagit med mera lakritsbåtar och Resorb!
 
Tog du med någonting överflödigt? -Ja, smycken. Jag skulle ha lämnat dem hemma. Att ha en dinglande medaljong runt halsen var inte skönt i värmen, och örhängen var bara omständiga när jag skulle tvätta håret etc.
 
Dina bästa tips avseende utrustning? -Vandringsstavar!!! Fundera på knäskydd. Bra skor! Myggmedel Bushman. Compeed-skavsårsplåster är en riktigt bra produkt. Min man saknade sin pulsklocka (stegräknare).
 
Kommer du att köpa nya vandringsgrejer nu, vilka? -Vi är ganska välutrustade i grunden. Men det blir nya rejäla vandringskängor (Goretex kan jag ev ha på dagsturer framöver.) Regnkläder där jag kan öppna byxorna hela vägen. Sovsäcksliner av siden. Underkläder och strumpor av merinoull och /eller siden.
 
Var köper du grejerna och hur gör du research? -Jag frågar de bättre kunnande. Jag har läst böcker och bloggar som jag nämnt tidigare, och googlar. Utsidan.se har ett bra forum. Jag använder också eget sunt förnuft! Jag har köpt grejer på nätet, då jag vet vad jag vill ha. En av mina favoritbutiker på nätet är Siden Selma. Vanliga sportbutiker har det mesta.
 
 
Vem kan fjällvandra? -Alla kan, såklart. Det är bara de fysiska begränsningarna som kan finnas där. Är man inte naturvän innan så blir man det.
 
Vad är det bästa med fjällvandringen? -De mäktiga vyerna. Ingen fotografi kan göra dem rättvisa! Samt att livet blir väldigt enkelt, på ett bra sätt, när man väl kommit in i rutinerna. Naturlig mindfulness. Gemenskapen.
 
Farhåga som INTE besannades? - Förutom grubblerierna om hälsan, som jag berör tidigare i inlägget, var jag rädd för att bli väldigt smutsig. Så blev det inte alls, tack vare att jag var mer eller mindre tvungen att doppa mig i iskallt fjällvatten varje dag. Jag hade också med mig tillräckligt med ombyte.
 
Det värsta under vandringen? -Kanske bremsen. En överflödig och intensiv plåga. Samt att jag tyckte att det var väldigt provocerande och onödigt att totalstänga alla bastun just längs Kungsleden pga covid-hysterin.
 
Har du något tips, förutom om utrustningen ovan? -Fota alla avfärd, ankomster och måltidsplatser. Dels är det ett trevligt minne, men ger dig också tidsangivelser om du glömmer titta på klockan eller dagarna flyter ihop. Guidebok och karta över vandringsområdet ger oerhörd mervärde för upplevelsen, tycker jag.
 
Min mans tips är: Njut av upplevelsen, varje sekund! 
 
Jag tänker att fjällvandringen är lite som psykoterapi. Fas 1 går man genom under själva vandringen, och fas 2 kommer så småningom när man kommit hem, när upplevelsen sakta sjunker in.
 
 
Visa fler inlägg