Mat på fjällvandring

När jag läser bloggen Fantasiresor.se, som för övrigt har varit till mycket hjälp och inspiration för mig under min korta fjällvandringskarriär, så lägger jag märke till viss diskrepans i resonemang om packvikten. Bloggerskan gör sitt allt, ALLT, för att spara på varenda gram gällande grundutrustning. Detta leder paradoxalt nog till att hon får kompensera på annat håll. T ex måste hon släpa med sig sopsäckar för att hålla ryggsäckarna torra under natten, då hon inte har footprint (som väger ungefär lika mycket) i lättviktstältet. 
Och att bestämma sig för att "unna sig och äta gott" är en helt rätt tanke i sig, men varför släpa med sig dubbelt så mycket mat än vad man klarar av att äta.
Jag gjorde en minutiös matsedel. Vi visste att vi skulle vara borta i 4-5 dagar. Och i händelse av försening hade vi ju flera stugor med proviantförsäljning längs vår väg. Vi skulle ju inte till Sarek. Hellre betalar jag ett lätt överpris till Svenska Turistföreningen för några enstaka matvaror än släpar flera kilo mat över fjället bara för att.
Min rekommendation är att göra en minutiös matsedel! Frukost, lunch, middag varje dag. Gör det enkelt!
 
 
 
Tips på frukost: 
-Gröt (blanda ingredienserna, dvs havregryn, salt, torkade äpplen/aprikoser/äpplen i bitar, samt russin, i en påse). Skriv på påsen hur många dl vatten som krävs.
-Äggröra! Äggen håller sig fint i rumstemperatur. Vi fick dock skynda oss med att laga våra ägg, då vi tänkte att de annars kunde bli självstekta...
-Knäckebröd med mjukost på tub.
 
Förslag på lunch:
-Snabbmakaroner. Blanda med pesto (jag hittade tyvärr inte pesto på tub), oliver från påse, strimlor av soltorkade tomater som du kan förvara i olja i en liten burk, riven parmesanost och ölkorv! Jättegott.
-Snabbris. Blanda med ovannämnda oliver och ölkorv. Eller torrkött.
-Varma koppen, med lite bröd.
-Tortellini. Nudlar.
 
Förslag på middag:
-Varför inte ta en påse färdig torrmat rakt av, när man är trött och behöver energi efter dagens vandring. Dyrt, säger vissa. Men mättande, överraskande gott, med bra näringsvärde, och kostar ändå inte mera än en måltid på en snabbmatsrestaurang.
-Vi hade med oss en miniflaska vin. Ska ju drickas i god tid på kvällen för att inte bli kissnödig på natten...
 
Förslag på dryck:
-Vatten från rinnande fjällbäckar. Blanda med en C-vitamintablett i kåsan.
-Vi hade också med oss Resorb, och med facit i hand skulle vi ha haft ännu mera Resorb...
-Kaffe, vi hade snabbkaffe. The.
-Mjölkpulver till matlagning mm.
 
Förslag på mellanmål
-Russin, nötter
-Bars av olika slag.
-Det bästa jag tog med mig var en blandning av hallon- och lakritsbåtar!
-Med facit i hand skulle man ha tagit med mindre choklad (allt, även den mörkaste, smälte totalt i värmen.)
-Torkade frukt och bär
 
Förslag på efterrätt:
-Nyponsoppa med mandelbiskvier (gör portionspåsar med pulver där du skriver mängden vatten som behövs)
-Plättar med lönnsirap. Finns det blåbär eller hjortron i skogen är det ju bara att ta!
 
Vi hade med oss en liten påse med små förpackningar salt, svartpeppar, strösocker och olja. Kryddorna väger inte mycket men ger mersmak. Kanske satsar vi mera på matlagning nästa gång. Tyvärr hade jag svårt att hålla på "vid spisen" då knäna inte tål huksittande.
Det jag dock kan säga är att det är sällan vi ätit en lika god gourmetmåltid som snabbris, oliver och ölkorv på fjället.
Väl framme hade vi i stort sett ätit upp allt vi hade med oss. En större måltid, några knäckebröd och några grötpåsar och varma koppen fanns kvar. Helt klart godkänt!
Rinnande vatten är människans bästa vän, dock ska man inte dricka turkost glaciärvatten. Vi drack bara fjällvatten som vi fyllde våra Nalgeneflaskor med eftersom. Ingen fick magbekymmer och det är vi tacksamma för!